İlhan: Van'ı yaşanabilir hale getireceğiz

Saadet ve Gelecek Partileri'nin bir araya gelerek oluşturduğu Şehir İttifakı'nın Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özay İlhan, kentteki basın mensuplarıyla bir araya gelerek projelerini açıkladı. Öncelikli hedeflerinin şehri alt yapısıyla, üst yapısıyla yaşanabilir hale getirmek olduğunu söyleyen İlhan, vatandaşların yaşamına dokunmak, iyi şartlarda hayatlarını idame etmelerini sağlayarak, Van'ı yaşanabilir bir hale getireceklerini vurguladı.

İlhan: Van'ı yaşanabilir hale getireceğiz

Saadet ve Gelecek Partileri'nin bir araya gelerek oluşturduğu Şehir İttifakı'nın Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özay İlhan, İpekyolu Belediye Başkan Adayı Yılmaz Kılıç'ın seçim ofisinde gazetecilerle bir araya geldi. Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık ve partililerin de katıldığı toplantıda konuşan İlhan, seçilmesi halinde hayata geçirmeyi planladığı projeleri açıkladı.

Van'ın master planı, alt yapı, çevre, kent ormanı, Van Gölü, turizm, tarım, ulaşım ve sosyal destek anlamında önemli projelerinin olduğunu belirten Başkan Adayı İlhan, belediyenin öncelikli görevlerini en iyi şekilde yerine getireceklerini söyledi.

"ALT YAPI SORUNLARI İVEDİ OLARAK ÇÖZÜLECEK"

İlk olarak Van'ın 100 yıllık master planını uygulamaya geçireceklerini belirten İlhan, "Van'ın gelecekteki nüfus yoğunluklarını ve yapı yoğunluğunu göz önüne alarak, yerleşim alanlarının gelişmesine ve büyümesine yönelik olarak, ulaşım sistemlerini ve problemlerini çözüm üretecek bir master plan hayata geçirilecek. Bu master plan çerçevesinde şehirdeki hasarlı yapıların tamamı kentsel dönüşümle yerinde dönüştürülecek ve depreme dayanıklı bir şehir haline geleceğiz. Bu sayede komşuluk ilişkileri de korunmuş olacak. Uzun yıllar yaşayacak estetik ve tarihi kimliğe sahip cadde, sokak ve çarşılar oluşturulacak. Alt yapı sorunları ivedi olarak çözülecek. Şehirde bir yağmur yağıyor trafik, ulaşım her şey alt üst oluyor. İnsanlar caddelerde yürümez hale geliyor. İkinci bir Van Gölü kentin ortasında oluşuyor. Buna hepimiz geçtiğimiz günlerde şahit olduk. Bunun için alt yapı sorunu öncelikli hedeflerimiz arasındadır. İsale hatları ve kanalizasyon sistemi elden geçirilecek. Elektrik, internet vs. kablolar tamamı yer altına alınacak ve görüntü kirliliği ortadan kaldırılacak. Doğalgaz sistemi hızlı bir şekilde şehrin her noktasına ulaştırılacak. Çeşmelerden akan su içilebilir olacak. Tüm çeşmelerden akan suyu içebileceğiz. Su fiyatları makul seviyeye çekilecek. Van Türkiye'nin en pahalı suyunu tüketen şehirdir. Çevre dostu belediye olacağız. Yenilenebilir enerji kaynakları ile şehrimize çevre dostu ve ucuz bir şekilde elektrik hizmeti sağlayacağız" dedi.

"VAN GÖLÜ'NÜ KORUYACAĞIZ"

Van'da kent ormanları oluşturacaklarını söyleyen İlhan, "81 il içerisinde ormanı olmayan tek şehir Van'dır. Özellikle Erek çevresinde sarıçam, ceviz kestane başta olmak üzere ağaçlandırmalar yapılacak. Tüm ilçelerimiz de orman alanları ve ağaçlandırma çalışmaları yürütülecek. Van Gölü'nü koruyacağız. Van Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde göl çevresindeki belediyelerle işbirliği yapılarak göle her türlü atığın ve çöpün gitmesi önlenecek, bunun yanında tüm arıtma sistemleri faal olarak 7/24 çalışır hale gelecek. Bugün Van Gölü bizim en önemli değerimiz fakat Van Gölü'ne, her türlü atık atılıyor. Salda Gölü Türkiye'nin en büyük gölüydü ve yok oldu. Van Gölü inşallah yok olmayacak. Van turizm merkezi olacak. Van genelinde ki tüm tarihi yapıların restorasyonu sağlanacak, çevre düzenlenmesi yapılacak. Eski Van şehri ayağa kaldırılacak. Van'ın dünya genelinde tanıtımı yapılacak. Van sadece İran'dan bize gelen ve birkaç gün kalıp, başka şehirlere giden turistten ibaret olmayacak. Dünyanın farklı ülkelerinde turistlerin şehrimize gelmesi konusunda her türlü tanıtım yapılacak" diye konuştu.

"VAN'I YAŞANABİLİR BİR ŞEHİR HALİNE GETİRECEĞİZ"

Köylerde yaşamı teşvik edeceklerini vurgulayan İlhan, "Kırsal mahallelerin, yayla ve meraların yolları yapılacak, alt yapı eksiklikleri giderilecek. Yollar asfalt ve stabilize yapılacak. Bu anlamda tarım ve hayvancılık yapan insanlara destekler sağlanacak. Tarım ve hayvancılık özellikle desteklenecek. Ulaşım sorunu çözeceğiz. Otopark ve battı çıktılarla trafik rahatlayacak. Yeni bir otogar yapılacak ve çevre yoluyla bağlantıları sağlanacak. Metro başta olmak üzere raylı sistemler ve deniz otobüslerinin faaliyete geçmesiyle ulaşım sorunları tamamen ortadan kaldırılacak. Uzun vadede tüm ulaşım sorunu ortadan kaldırılacak. Van'ı yaşanabilir bir şehir haline getireceğiz. Park ve bahçeler arttırılacak, yürüyüş ve bisiklet yolları yapılacak. Vatandaşların ailece gidip nefes alacağı alanlar en fazla şekilde şehrin birçok noktasında oluşturulacak. Bugün şehrimizde bir kişi bisikletle tur atmak isterse doğru düzgün bir bisiklet yolları yok. Bu konuda gerekli alt yapı sağlanacak. Bunun yanında Saadet Kart uygulamasını hayata geçireceğiz. Bilindiği gibi Van Türkiye'nin en yoksul şehri. Bunun yanında yaşanabilirlikte de en sonlarda yer alıyor. İhtiyaç sahibi kimselere vereceğimiz saadet kartla gerekli destekler sağlanacak. Ama bizim derdimiz insanları muhtaç halden kurtarmak olacak. Biz insanlara sosyal yardım yapacağız ama ana hedefimiz hiçbir insanın sosyal yardıma ihtiyaç duymadığı bir sistemi kurmak olacak" ifadelerini kullandı.

"VAN'DA HAR VURUP, HARMAN SAVURUYORLAR"

Van'daki SMA'lı hastalara sahip çıkacaklarını belirten İlhan, "Bunun yanında son yıllarda artan bir SMA hastalığı gerçeği var. Biz SMA'lı hastalarımıza sahip çıkacağız. Kampanyalarını belediye olarak biz yürüteceğiz. Çünkü SMA hastaları zamanla yarışıyor. Belli bir kiloya ulaştıktan sonra bu çocukların tedavisi imkânsız hale geliyor. Şu anda hali hazırda Türkiye'de tedavi olanı yok. Tedavi edilebilir bir hastalıktan dolayı hiçbir kimsenin evladını kaybetmesine gönlümüz rıza göstermez. Bu da öncelikli hedeflerimiz arasında yer alacak. Bu insanlara belediye olarak katkı sunacağız ve kampanyalarının daha çabuk sonuçlanmasını sağlayacağız. İnsanları sokak ortasında dilenci konumuna koymayacağız. Türkiye'de bugün israf önlenirse hiçbir problem kalmaz. 70 milyon dolar harcayarak bir kişiyi turist olarak uzaya gönderdiler. Şimdi ikinci kişiyi göndereceklermiş. Milletin parası çarçur ediliyor. Ciddi sıkıntılar var. Ülke genelinde olduğu gibi Van'da da har vurup, harman savuruyorlar. Bugün belediye kitap dağıtıyor. Bugün belediyenin işi kitap dağıtmak mı yoksa bu şehrin alt yapısını güçlendirmek mi? Milyonlarca kitap dağıtıldı ve dağıtılan kitapların için açıp bakın. 12-13 yaşındaki çocuklara verdikleri kitaplarda, aklınıza ne geliyorsa müstehcenlikten tutun her şey o kitapların içerisinde mevcut. Hangi kitapları dağıttıkları bile belli değil. Kendilerinden bir haber, şehrin insanlarından bir haber, sadece birkaç basım evine para kazandırmaya yönelik işlemler yapıldı" dedi.

"FARKLI ALANLARDA HİZMET VEREN FİRMALARIN VAN'A GELMESİNE ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ"

Öncelikli görevleri yerine getirdikten sonra belediye bünyesinde iştiraklerin kurulması için çalışmalar yapacaklarını ifade eden İlhan, "Belediyelerin öncelikli görevleri, insanların evlerine suyu götürmektir. Vatandaşın çöpünü almaktır. Evlerine kadar altyapı hizmetlerini götürmektir. İmarını kolaylaştırmaktır. Sağlıklı bir çevrede yaşamasını sağlamaktır. Belediye bünyesinde iştirakler kurmak önemli bir husustur. Halk ekmek bugün Van'da üretiliyor. Ama bunun kapasitesi ihtiyaca göre arttırılacak. Buna benzer faaliyetler arttırılacak. Ama bizim öncelikli hedefimiz şehri alt yapısıyla, üst yapısıyla yaşanabilir hale getirmek olacak. Bu şehri yaşanabilir hale getirdiğimiz takdirde, özel sektör de bu şehre yatırım yapacaktır. Bizim belediye olarak önceliklerimiz arasında vatandaşın yaşamına dokunmak, iyi şartlarda hayatlarını idame etmelerini sağlamak olacak. Bunun yanında farklı alanlarda hizmet veren firmaların Van'a gelmesine öncülük edeceğiz. Bir tekstil firması bugün Van'da üretim yapıyorsa, daha farklı tekstil firmalarının da kente gelmesi için, bu insanları Van'da davet edeceğiz ve onlara şehri tanıtacağız. Burada yatırım yapmalarını sağlayacağız. Alt yapı desteği vererek burada yeni iştiraklerin kurulmasına destek sunacağız" diye konuştu.

"İŞİ EHLİNE TESLİM EDECEĞİZ"

İşe alımlarda liyakati esas alacaklarını ve sınavsız işe alım olmayacağını belirten İlhan, "Geçtiğimiz günlerde yönetim prensiplerimizi paylaşmıştık. Orada özellikle işe alımlarda liyakati esas alacağımızı, sınavsız işe alım olmayacağını ve KPSS'siz işe alım olmayacağını açıklamıştık. Çalışanların en az %3'ü engelli olacak. Bu bizim yönetim anlayışımızın içerisinde yer alıyor. İşi ehline teslim edeceğiz. Bizim iktidarımızda, bizim belediyelerimizde asla ve asla hiçbir tane bankamatik memuru olamayacak. 5-6 milyonluk son model araçlarla belediyenin önüne gelip, iki dakika kartını okuttuktan sonra gün toplantılarına giden, keyif toplantılarına giden bu tarz çalışanlarımız olmayacak. Bunların tamamının farkındayız. Van Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Belediyesi'nde bu tür girişimlerin olduğuna şahidiz. Bu tarz arkadaşlar ya adam gibi gelip işlerini yapacak, yâda yapacağı iş yoksa o gün iş akdi feshedilecek ve işine son verilecek. Van Büyükşehir Belediyesi'nin hem borcu konusunda hem de işe alımlar konusunda geçtiğimiz hafta bir dilekçe sunduk. Dilekçemizi teslim etmemizin üzerinden 10 gün geçti. 5 gün içerisinde bu dilekçemize hukuken cevap vermeleri gerekiyor. Kendilerinden gereken cevabı bekliyoruz. Yaptığımız araştırmalar sonucu faizleriyle birlikte Van Büyükşehir Belediyesi'nin borcunun 10 milyarın üzerinde olduğu, yan kuruluşlarından VASKİ'nin de özellikle faiz hariç 1 milyar borcu var. Hem suyu en pahalı satıyorlar, hem de 1 milyarın üzerinde borç var. Memleket adeta talan ediliyor. Bunun önüne geçeceğiz, bunların tespitini inşallah yapacağız. Bu konuyla alakalı dilekçemize verilecek cevabı en kısa sürede bekliyoruz. Herkes yerini ve haddini bilsin. Bu memleket hukuk devletidir. Ben istediğimi yaparım mantığıyla bu memleketi yönetmeye kalkanların tamamı, tarih önünde, hukuk önünde de, insanlık önünde de hesap verecek" ifadelerini kullandı.

Başkan Adayı İlhan'ın konuşmasının ardından söz alan Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık ise, 31 Mart'ta yapılacak olan seçimde Van halkından Özay İlhan için destek istedi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2024, 14:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER