İş kazası tazminat davası ve zamanaşımı şartları?

İş Kazası Zaman aşımı şartları Genel olarak İş yaşamı, riskli  iş alanlarını içinde barındırdığı ndan, iş kazalarının ülkemizde sık sık gündem olması ile karşı karşıya kalmaktayız. İş kazaları, kimi zaman, işverenlerin yeterli eğitimi işçilerine vermemelerin den, işyerinde  yeterli güvenlik önlemlerinin alınmamasından, işyerinde makine bakımlarının zamanında yapılmamasından yada işçinin işyeri kurallarına  uymamasından ve daha artırabileceği miz birçok nedenden kaynaklana bilmekte dir.(suallere de cevaben) İş kazaları, iş hukuku anlamın da önemli bir yer kaplamaktadır, dava sonuçları itibariyle işverene en büyük sorumluluğu  yükleyen alanlardan birisidir.

İŞ KAZASI TAZMİNAT DAVASI ZAMAN AŞIMI?

TBK, genel hükümler bazında zamanaşımı süresini 10 yıl olarak düzenlemiştir. İş kazasının meydana geldiği andan itibaren 10 yıl içerisinde talep ve dava açma hakları zamanaşımına uğrar.

Zamanaşımı yönünden birkaç nüanstan bahsetmemiz gerekirse, bunlardan birincisi, maluliyet oranının kesin olarak tespit edilemediği hallerde, kati raporun düzenlendiği tarihten itibaren 10 yıllık süre işlemeye başlayacaktır. Maluliyet oranının kati olarak tespit edilemediği halleri, örneklendirecek olursak; malul kişinin iş kazasından kaynaklı olarak, ameliyatlarının sürüyor olmasından bahsedebiliriz.

İkinci bir durum ise, iş kazasından ötürü bir şikayet mevcut sa, yahut kamu tarafından re'sen kovuşturulan bir hadise söz konusuysa ve ceza davasındaki zamanaşımı süresi 10 yılı aşkın sa bu hallerde ceza davası zamanaşımı süresi uygulanır.

İŞ KAZASI NEDİR  VE HANGİ HALLER İŞ KAZASI SAYILIR

İş kazasının doğrudan genel bir tanımını yapmamakla  beraber, işçinin, işverenin otoritesi altında olduğu esnada ortaya çıkan kazalar için iş kazası tanımlaması yapabiliriz.

İş kazası sayılan haller Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada meydana gelen kazalar, İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle,

Sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle meydana gelen kazalar,

Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda meydana gelen kazalar,

Emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda meydana gelen kazalar,

Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında gerçekleşen kazalar iş kazasıdır.

İŞ KAZASI TAZMİNAT DAVASI  NASIL AÇILIR?

İş kazası tazminat davası doğrudan açılabileceği gibi, mahkemeler yargılamaya başlamak için SGK  tarafından düzenlenecek iş kazası raporu dosyasının hazırlanmasını beklemektedirler, bu dosyanın hazırlanması iş kazası dosyaları için çok önemli bir süreçtir.

İŞ KAZASI TAZMİNAT MİKTARI HESAPLANMA DURUMU?

Tazminat miktarının hesaplanmasında hesaba  katılan ölçütler mevcuttur. Bu  hesaplamaya katılan ölçütler ile matematiksel bir hesaplama yapılır.  Hesaplamada bir takım tablolar kullanılır. Bu tablolardaki değerler  de Tazminat Miktarı  hesaplanırken kullanılır. Tazminat miktarını, maluliyet oranı, kişinin yaşı, aldığı ücret, Türkiye'de o tarihteki asgari ücret, kazadaki kusur oranları, olay tarihi, kişinin medeni hali, raporun düzenlenme tarihi gibi birçok etmen etkiler.

İŞ KAZASI TAZMİNAT DAVALARINDA YETKİLİ MAHKEME?

İş kazalarında görevli mahkeme İş Mahkemeleridir Yetkili mahkeme ise, kazanın  meydana geldiği yer, bu bir  haksız  fiil olduğundan  işçinin ikametgahı, işverenin bulunduğu yer mahkemesidir. Eğer işçi iş  kazası sonrası vefat ettiyse, vefat eden işçinin davacı yakınlarının yerleşim yeri iş mahkemesi de yetkilidir.

ÖLÜMLÜ İŞ KAZASINDA TAZMİNAT MİKTARI DURUMU?

Ölümlü iş kazalarında, tazminat davası açma hakkı, kişinin ailesine aittir, aile işverene destekten yoksun kalma tazminatı davası açma hakkına sahiptir. Bu tazminat davasında hem maddi hem de manevi tazminat talep  edilebilir. Ölümlü iş kazalarında maluliyet değerlendirmesi yapılamaz, çünkü kişi vefat etmiştir, bu bağlamda doğrudan maluliyet bazlı değerlendirme yapılırken oransal olarak bu oran dikkate alınırken, ölümlü kazalarda bu oran dikkate alınmaz der ilgili kanunlar sağlıkla kalın...

YORUM EKLE

banner29