Van’da sıra dışı etkinlikleriyle tanınan maceracı özel eğitim öğretmeni Muhammed Türken, buz tutan Zernek Barajı’nda ilginç bir gösteri yaptı. Balık avlamak yerine buzlu suyun içinde çay içerek hem sağlıklı yaşam hem de kentin kış turizmine dikkat çekti.
Eskimo Usulü Macera
Doğu Anadolu’nun sert kış şartlarında Van, bugünlerde alışılmışın dışında manzaralara sahne oluyor. Muhammed Türken, buz tutan Zernek Barajı yüzeyinde Eskimo usulü bir yöntemle baltayla buz kırdı. Balık tutmak yerine suya giren Türken, yanında getirdiği termosla çay içip meyvesini yedi.

Sağlıklı Yaşam İçin Soğuk Sulara
Maceracı öğretmen, suya girmeden önce olası riskleri önlemek için barajın bendindeki büyük kaya parçalarına kalın ip bağladı. Bu sayede güvenli bir alan oluşturan Türken, kısa süreli buzlu su deneyiminin ardından sudan çıkarak kurulanıp bölgeden ayrıldı.
Türken, soğuk suya girme alışkanlığını yaklaşık 9 yıldır sürdürdüğünü belirterek, “12 yıldır kış hastalıklarının hiçbirine yakalanmadım. Vücudum çok daha sağlıklı, dinç ve aktif. Bu yüzden bunu rutin haline getirdim. İlerleyen zamanlarda isteyen arkadaşlarla etkinlik şeklinde de yapabiliriz” dedi.
Kış Turizmine Farklı Bakış
Muhammed Türken’in bu sıra dışı etkinliği, Van’ın kış turizmine farklı bir bakış kazandırıyor. Hem sağlıklı yaşam hem de ekstrem sporlar açısından ilgi çeken uygulama, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından ilgiyle takip ediliyor.





