Türkiye’de etkisini sürdüren aşırı sıcaklar, sağlık açısından da ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serkan Akdağ, özellikle yaz aylarında kalp krizi, ritim bozukluğu ve tansiyon sorunlarının daha sık görülebileceği konusunda vatandaşları uyardı.

Akdağ, hava sıcaklığındaki ani yükselişlerin vücutta sıvı ve mineral kaybına neden olduğunu, bunun da elektrolit dengesini bozarak kalp sağlığını olumsuz etkileyebildiğini söyledi.

Sıcaklık arttıkça kalp daha fazla çalışıyor

Aşırı sıcaklarda terleme ve sıvı kaybıyla birlikte sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve klor dengesinin bozulabildiğini belirten Akdağ, bu durumun özellikle kalp hastaları açısından risk oluşturduğunu ifade etti.

Sıvı kaybının kanın yoğunluğunu artırabileceğini belirten Akdağ, bunun pıhtılaşma faktörlerini aktive ederek kalp krizi riskini artırabileceğini söyledi.

Vücudun kaybettiği sıvıyı telafi etmek için kalbin daha fazla çalıştığını aktaran Akdağ, kalbin artan yük nedeniyle yorulmasının da risk oluşturabileceğini dile getirdi.

“Kalp krizi vakalarında artış görüyoruz”

Yaz aylarında hastaneye çarpıntı, tansiyon düşüklüğü ve tansiyon yüksekliği şikayetiyle başvuranların sayısında artış yaşandığını belirten Akdağ, kalp krizi vakalarının da normal dönemlere göre bir miktar arttığını söyledi.

23 Haftalık Hamileyken Şoke Eden Gerçek!
23 Haftalık Hamileyken Şoke Eden Gerçek!
İçeriği Görüntüle

Özellikle kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği veya ritim bozukluğu bulunan kişilerin sıcak havalarda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Bu saatlerde güneşe çıkmayın

Prof. Dr. Akdağ, vatandaşlara özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında doğrudan güneş ışığına maruz kalmamaları çağrısında bulundu.

Aşırı sıcaklarda yeterli sıvı tüketilmesini öneren Akdağ, uygun kıyafetlerin tercih edilmesini ve zorunlu olmadıkça sıcak saatlerde dışarı çıkılmamasını istedi.

“Susamasanız bile sıvı tüketin”

Sıcak havalarda susama hissi oluşmasa dahi yeterli sıvı alınmasının önemine dikkat çeken Akdağ, su, ayran ve maden suyu gibi içeceklerin tercih edilebileceğini söyledi.

Çay ve kafein içeren kahvenin alınması gereken sıvının yerini tutmayacağını belirten Akdağ, günlük su tüketiminin yaklaşık 2,5-3,5 litre seviyesinde olması gerektiğini ifade etti.

Yaz aylarında sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesini, ağır yemeklerden kaçınılmasını da önerdi.

İdrar söktürücü ilaç kullananlar dikkat!

Özellikle idrar söktürücü ilaç kullanan kalp hastalarının sıcak havalarda daha dikkatli olması gerektiğini belirten Akdağ, sıvı ve mineral kaybının bu kişilerde daha önemli hale geldiğini söyledi.

Kalp krizi ile güneş çarpısı nasıl ayırt edilir?

Akdağ, vatandaşların sıcak havalarda güneş çarpması ile kalp krizini karıştırabildiğine dikkat çekti. Güneş çarpmasında aşırı terleme, vücutta kızarma ve ciltte kuruluk veya ıslaklık görülebileceğini belirten Akdağ, kalp krizinin ise daha çok şiddetli göğüs ağrısı, sol kola ve omuza yayılan ağrı, nefes darlığı ve çarpıntı gibi belirtilerle kendini gösterebildiğini ifade etti.

45 dereceyi aşan bölgelerde risk daha yüksek

Aşırı sıcakların yalnızca kalp hastaları için değil, sağlıklı bireyler için de risk oluşturabileceğini belirten Akdağ, özellikle Diyarbakır gibi sıcaklıkların 45 dereceyi aştığı bölgelerde vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Uzman, sıcak havalarda mümkün olduğunca gölgede kalınmasını, uygun kıyafetler giyilmesini ve dışarı çıkılması gerekiyorsa güneşten korunacak önlemler alınmasını tavsiye etti.

Kaynak: İHA