MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden adaylığına ilişkin yaptığı açıklamanın ardından seçim tartışmaları yeniden gündeme geldi. Bahçeli, Erdoğan’ın yeniden aday olabilmesi için TBMM’de seçimlerin yenilenmesi kararı alınması gerektiğini belirterek, seçimlerin 2028 yılı içerisinde yapılmasını önerdi.
Bahçeli’nin açıklamalarının ardından Van’da yurttaşlara, “Cumhurbaşkanı adayı olarak kimi görmek istiyorsunuz?” diye sorduk. Görüşlerini paylaşan yurttaşlar farklı isim ve talepleri dile getirirken, bazı yurttaşlar eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı Cumhurbaşkanı olarak görmek istediklerini belirterek, Demirtaş’ın bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu. Bazı yurttaşlar ise ekonomik sorunlara ve hayat pahalılığına dikkat çekerek, bu sorunların Recep Tayyip Erdoğan tarafından çözülebileceğini savundu.

Van Valisi Ozan Balcı nereli? Görevdeki valilerin memleket listesi
Van Valisi Ozan Balcı nereli? Görevdeki valilerin memleket listesi
İçeriği Görüntüle


" Demirtaş bir an önce serbest bırakılsın”


Mikrofon uzattığımız yurttaşlardan biri, Cumhurbaşkanı adayı olarak Selahattin Demirtaş’ı görmek istediğini belirterek, Demirtaş’ın cezaevinden çıkarılması çağrısında bulundu.
“Selahattin Demirtaş’ı aday olarak görmek istiyoruz. Artık cezaevinden çıksın, biz onu görmek istiyoruz. Yıllardır onu bekliyoruz. Bu ülkede farklı düşüncelerin de Meclis’te ve siyasette yer alması gerektiğini düşünüyorum. Demirtaş’ın yeniden özgür olması gerektiğine inanıyorum. Yıllardır cezaevinde tutuluyor. Artık ailesiyle ve halkıyla özgür bir şekilde buluşmasını istiyoruz. Biz Vanlılar olarak onu yakından tanıyoruz ve siyasette yeniden yer almasını istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçiminde de aday olmasını görmek isteriz. İnsanların kendi iradesiyle kimi destekleyeceğine karar verebilmesi gerekiyor. Bizim talebimiz Demirtaş’ın bir an önce serbest bırakılması ve siyasetin önünün açılması. Artık bu konuda bir adım atılmasını bekliyoruz.”


“Hayat pahalılığı almış başını gidiyor”


Bir başka yurttaş ise ekonomik sorunlara dikkat çekerek, ülkede hayat pahalılığının ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Sorunların çözümü için Erdoğan’ı yeniden aday olarak görmek istediğini belirten yurttaş, şöyle konuştu:
“Ülke çok kötü durumda, hayat pahalılığı almış başını gidiyor. Bu sorunu çözecek tek kişinin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu düşünüyorum. Çünkü ülkenin başında uzun yıllardır bulunan ve devlet yönetiminde tecrübesi olan bir isim. Ekonomide sıkıntılar var, bunu hepimiz günlük hayatımızda hissediyoruz. Markete gittiğimizde, pazara çıktığımızda fiyatların ne kadar arttığını görüyoruz. İnsanların geçim sıkıntısı yaşadığını biliyoruz. Ama bu sorunların yine Erdoğan tarafından çözülebileceğine inanıyorum. Türkiye’nin güçlü bir yönetim anlayışına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Özellikle ekonomik sorunların çözülmesini ve vatandaşın rahatlatılmasını istiyoruz. Bunun için Erdoğan’ın yeniden aday olmasını ve Cumhurbaşkanı olarak devam etmesini istiyorum. Önümüzdeki dönemde ekonominin düzelmesini ve insanların daha rahat bir hayat sürmesini bekliyoruz.”


“Yıllardır hep aynı kişileri görmek istemiyoruz”


Bir başka yurttaş ise siyasette değişim istediğini belirterek, yeni isimlerin de aday olabilmesi gerektiğini söyledi.
“Biz artık değişiklik istiyoruz. Başkaları da gelsin, yıllardır hep aynı kişileri görmek istemiyoruz. Farklı isimlerin de kendisini gösterebilmesi gerekiyor. İnsanlar farklı seçenekleri değerlendirebilmeli. Siyasette yeni yüzlerin ortaya çıkmasını istiyoruz. Ülkenin sorunlarına farklı çözümler üretecek insanların önünün açılması gerektiğini düşünüyorum.”

Muhabir: Yasemin Dikici