Sağlıklı kalmanın yeni formülü: Günde 11 dakika yürüyüş

İngiltere'de yapılan bir araştırma, her gün 11 dakikalık orta tempoda yürüyüşün 10 erken ölümden 1’inin önüne geçebileceğini ortaya koydu. Önceki çalışmalarda, 7 ila 10 bin adım yürüyüş için ayrılan sürenin ortalama 30 dakika olması isteniyordu. Uzmanlara göre son araştırma, “Hiçbir şey yapmamaktansa yürüyüş yapın” önerisiyle cesaret verici…

Sağlıklı kalmanın yeni formülü: Günde 11 dakika yürüyüş

Günde 11 dakikalık orta tempoda bir egzersiz ile erken ölüm, kalp ve damar hastalıkları ile bazı kanser risklerinin önemli ölçüde önüne geçebileceğinizi bilseniz harekete geçer misiniz? İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma bunun mümkün olabileceğini gösteriyor.

Cambridge Üniversitesi’ne ait çalışma tempolu yürümenin, dans etmenin, bisiklete binmenin, tenis oynamanın veya yürüyüş yapmanın, erken ölüm, kardiyovasküler hastalıklar ve belirli kanser risklerini ciddi oranda azaltabileceğini ortaya koydu.

Araştırmada her gün 11 dakikalık orta tempolu yürüyüşün, haftada 75 dakikalık orta yoğunlukta fiziksel aktiviteye denk olduğu da vurgulandı.

Son araştırma sağlıklı yaşamın formülü olarak yıllarca dile getirilen “Günde 10 bin adım” önerisini de değiştirdi. Peki orta tempoda günde 11 dakikalık yürüyüş tavsiyesi ne anlama geliyor? Araştırmanın sonuçlarını ve yaşamımıza katacaklarını Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğur ile konuştuk.

Egzersiz kalp sağlığı için neden önemli?

Prof. Dr. Murat Uğur vücudun kas iskelet ve kardiyovasküler sisteminin çalışması açısından egzersizin önemli olduğunu söyleyerek söze başlıyor. “Rutin gündelik faaliyetler dışında yapılan tempolu yürüyüş, kas iskelet sisteminin çalışmasını, kasların toplardamarlar üzerindeki pompa etkisinin artmasını sağlar. Aynı zamanda yapılan egzersizde kalp ritminin belirli bir hızın üzerine çıkması kalp sağlığı açısından da önemli” diyor.

Uğur, yakılan kaloriyle vücudun zinde kalmasının sağlandığını, kandaki kötü kolesterolün düştüğünü, iyi kolesterolün yükseldiğini, aynı zamanda da yakılan kaloriyle birlikte kilo almanın da önüne geçildiğini anlatıyor.

Yürüyüş ile vücut her anlamda harekete geçiyor. Prof. Dr. Uğur “11 dakika tempolu yürüyüşle öncelikle kas iskelet sistemini çalıştırıyoruz. Buna bağlı olarak kalbe dönen kan miktarını, kalbin çalışma hızını arttırıyoruz” diyor.

“Araştırmanın sonucu cesaret verici”

Prof. Dr. Murat Uğur, son araştırmanın kişilere bir avantaj sağladığını dile getiriyor ve bunu şu sözlerle anlatıyor:

“Eskiden biz önce ‘Günde 5 bin adım’ dedik. Sonra ‘7 bin adım’ dedik. Bu durum günde 10 bin adıma kadar çıktı. Son olarak günde minimum 7 bin adım deniliyordu. Bu çalışmada haftada 75 dakika egzersiz değerlendirilmiş ve haftada 75 dakika yürüyüşün haftada 150 dakika yürüyüş ile benzer sonuçlar doğurduğu sonucuna varılmış.

Ne bakımdan benzer sonuçlara? Kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümü azaltmada, kansere bağlı ölümü azaltmada ve inmeye bağlı ölümleri azaltmada haftalık 150 dakika yürüyüşe benzer sonuçları olduğunu bildirmişler. Çalışmaları da şöyle bitirmişler: Hiç yapmamaktansa az da olsa egzersiz yapın.

Aslında çok güzel, cesaretlendirici bir sonuç. ‘Ben zaten günde 7 bin - 10 bin adım atamam’ diyen herkesi teşvik edici bir araştırma olmuş.”

Ancak burada önemli bir noktaya dikkati çekmek gerekiyor. Günde 11 dakikalık yürüyüşten kasıt başlı başına yapılacak bir egzersiz. Rutin hareketlilikten bağımsız ele alınmalı, normal günlük aktivitelerden ayrı düşünülmeli…

“Normalde günlük aktivitemizde biz 4 bin ila 18 bin adım atıyoruz. Bu çalışmada günlük faaliyet dışında 11 dakikadan bahsediliyor. Yani ‘Normalde ben zaten yürüyorum’ veya ‘Çok adım atan biriyim, yürümeme gerek yok’ gibi bir durum değil. ‘Bütün bunların dışında kendinize bir 11 dakika ayırın ve 11 dakika ekstradan yürüyüş yapın’ diyor.”

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2023, 17:36
YORUM EKLE
YORUMLAR
SAĞLIK VE HUZUR İÇİN BUNLAR LAZIM
SAĞLIK VE HUZUR İÇİN BUNLAR LAZIM - 1 yıl Önce

VANIMIZ YEŞİL ALANLAR VE PARKLAR AÇISINDAN ÇOK FAKİR. BETONLAŞMA ÇOK FAZLA. SIK YAPILAŞMA ÇOK YOĞUN. BAHÇELER ÇOK AZ. HER YER ÇOK KATLI BETON BİNALARLA DOLUYOR. TOPLANMA ALANLARI ÇOK AZ. ŞEHRİN YAMAÇLARI VE TEPELERİ ZATEN AĞAÇSIZ. PEKİ BİR MİLYONLUK BU KENTE OKSİJEN VE TEMİZ HAVA LAZIM DEĞİL Mİ?
O HALDE ;
■ EDREMİT- İPEKYOLU- TUŞBA KIYI VE SAHİLLERİNE 20 KM'LİK SAHİL BANDI VE YEŞİL ALANLARIN 2023 İÇİNDE YAPILMASI ELZEMDİR. BURALAR ENİNE 200 METRE GENİŞLİKTE OLACAK ŞEKİLDE REKREASYON ALANLARI VE PARK OLARAK İHYA EDİLSİN ARTIK.

■ TOPRAKKALE TEPESİ'NİN ÜSTÜ VE DÖRT TARAFI NEREDEYSE 500 DÖNÜMLÜK BİR ALAN...KAYALIK KISIMLARIN DIŞINDAKİ TOPRAK ALANLARIN TAMAMI AĞAÇLANDIRMA, YEŞİLLENDİRME, YÜRÜYÜŞ YOLLARI, OTURMA VE DİNLENME ALANLARI, SPOR ALANLARI, SEYİR TERASLARI, YÜZLERCE KAMELYA, YÜZLERCE BANK, GÜZEL BİR IŞIKLANDIRMA, ALAN İÇİ KAMERA SİSTEMLERİ İLE İHYA EDİLMELİDİR. GEREK MEVCUT OLAN GEREKSE DİKİLECEK OLAN ON BİNLERCE FİDAN VE AĞAÇ, ON BİNLERCE ÇİÇEK VE OLUŞTURULACAK YEŞİL ALANLARIN SULAMASI İÇİN TAŞIMA SU İLE DOLDURULACAK DÖRT ADET BÜYÜK SU DEPOSU İNŞA EDİLMELİ. BU ALAN VAN'A OKSİJEN VE HAYAT KATACAK, ŞEHRİN NABZININ ATTIĞI MÜKEMMEL BİR KORULUK ALAN, KENT ORMANI, MESİRE VE GEZİNTİ ALANI, SEYİR ALANI VE DİNLENME ALANI OLABİLİR.

■ EREK, VE KORUBAŞ YAMAÇLARINDA, ŞEHRİN BİRÇOK YAMACINDA YOĞUN BİR AĞAÇLANDIRMA YAPILMALIDIR.

■MERKEZDEKİ 40 SEMT VE MAHALLEYE ACİLEN 80 ADET YENİ PARK VE YEŞİL ALAN KAZANDIRILMALIDIR.

■ MEVCUT PARKLAR, YEŞİL ALANLAR, KORULUK ALANLAR VE HATIRA ORMANLARINA SAHİP ÇIKILMALI, KORUNMALI, SULANMALI, YAŞATILMALI, İYİLEŞTİRİLMELİ, GÜZELLEŞTİRİLMELİ VE TEMİZLENMELİDİR.

■ VAN'INV10 FARKLI BÖLGEDESİNDEKİ TOKİ SİTELERİNİN ÇEVRESİNDE YEŞİLLENDİRME, AĞAÇLANDIRMA, GÜZELLEŞTİRME VE REKREASYON ALANLARI OLUŞTURULMALIDIR.

■ MEVCUT YOLLARDAKİ REFÜJLERDE TEMİZLİK, YEŞİLLENDİRME, AĞAÇLANDIRMA, SULAMA ÇALIŞMALARI YAPILMALIDIR. EDREMİT, TUŞBA VE İPEKYOLU'NDAKİ YAKIN UZAK BÜTÜN REFÜJLER TEK TEK KONTROL EDİLMELİDİR.

■ VANIMIZ İÇİN KÜÇÜK EREK DAĞI'NIN BOSTANİÇİ TARAFINDAKİ SAİD NURSİ KORULUK ALANI VE O VADİ AĞAÇLANDIRILIP İYİLEŞTİRİLEREK GÜZEL BİR MESİRE ALANI HALİNE GETİRİLMELİDİR.

■ OKULLARIN TAMAMININ BAHÇELERİ VE ETRAFLARI AĞAÇLANDIRILMALI, GÜZEL BİR PEYZAJ VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPILMALIDIR. ÇOCUKLARA VE GENÇLERE YEŞİL BİR ÇEVRE BİLİNCİ OKUL BAHÇELERİNDEN BAŞLANARAK AŞILANMALIDIR.

■ EDREMİT'İN VE BAZI MAHALLELERİMİZİN MEVCUT YEŞİL DOKUSU KORUNMALI, AĞAÇLAR KESİLMEMELİ. EDREMİT'TEKİ YEŞİL ALANLAR İMARA AÇILMAMALI.

■ ÇARŞILARDA VE ŞEHRİN BİRÇOK YERİNDEKİ YOL VE KALDIRIMLARDA BULUNAN BİNLERCE FİDAN VE AĞACA SAHİP ÇIKILMALI, SULANMALI VE YAŞATILMALIDIR.

■ ŞEHRİMİZDE YUKARIDA SAYILANLAR VE YUKARIDA BAHSEDİLMEYEN BİRÇOK ÇALIŞMA YAPILARAK VBB, EDREMİT BELEDİYESİ, İPEKYOLU BELEDİYESİ, TUŞBA BELEDİYESİ, ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ, DSİ, MİLLİ EĞİTİM, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ VE DAHA BİRÇOK PAYDAŞ TARAFINDAN VAN'IN YEŞİL DOKUSU ARTTIRILMALIDIR.

OKSİJENİ BOL, HAVASI TEMİZ, YAŞAM ALANLARI YEŞİL, ÇEVRESİ FERAH BİR KENT OLUŞTURMAK İNDANLARIN ELİNDE.

KENDİMİZE, KENTİMİZE, ÇEVREMİZE, DOĞAMIZA, SAĞLIĞIMIZA, HUZURUMUZA VE GELECEĞİMİZE BU ŞEKİLDE KIYMET VERELİM.

 

SIRADAKİ HABER