Küresel piyasalarda altın fiyatlarındaki düşüş sürüyor. Ons altın, yüzde 1,75'lik değer kaybıyla 4 bin 17 dolardan kapanmasının ardından yeniden 4 bin dolar seviyesinin altına geriledi. TSİ 06.00 itibarıyla 3 bin 965 dolardan işlem gören ons altın, son yedi ayın en düşük seviyelerine yaklaşırken, haziran ayında yüzde 12,65 değer kaybetmeye hazırlanıyor. Bu gerçekleşirse, Ekim 2008 küresel finans krizinden bu yana görülen en sert aylık düşüş olarak kayıtlara geçecek.
Küresel piyasalardaki satış baskısı iç piyasaya da yansıdı. Spot piyasada gram altın 5 bin 950 liraya kadar gerilerken, Kapalıçarşı'da fiziki gram altın sabah saatlerinde 6 bin 32 liradan işlem gördü.

"Bu seviyeler dip noktası olabilir"
Van'da uzun yıllardır kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren Veysi Kahvecioğlu, altın fiyatlarındaki düşüşü değerlendirerek mevcut seviyelerin dip noktası olabileceğini söyledi.
Fiyatlardaki gerilemenin, bazı ülkelerin borçlarını karşılamak amacıyla rezervlerindeki altınları satışa sunmasından kaynaklandığını ifade eden Kahvecioğlu, "Altın hızlı bir şekilde geriledi. Ancak bu seviyelerin dip olduğunu düşünüyorum. Bundan sonra çok daha fazla düşeceğine inanmıyorum. Savaş ortamının sona ermesiyle birlikte altın yeniden yavaş yavaş toparlanmaya başlayacaktır." diye konuştu.

"Doların yükselmesi altını da yukarı taşıyacaktır"
Dolar kurundaki olası yükselişin de altın fiyatlarını destekleyeceğini belirten Kahvecioğlu, "Uzun süredir uygulanan sabit kur politikası nedeniyle dolar baskılandı. Önümüzdeki süreçte dolarda yaşanabilecek artış, ons fiyatıyla birlikte gram altını da yukarı taşıyacaktır. Altın geldiği yeri hiçbir zaman unutmaz. Yeniden eski seviyelerine, 7-8 bin lira bandına yaklaşacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
Yıl sonu talebi beklentisi
Yılın son çeyreğinde merkez bankaları ve ülkelerin rezervlerini güçlendirmek amacıyla yeniden altın talebinin artabileceğini dile getiren Kahvecioğlu, bunun fiyatları yukarı yönlü destekleyebileceğini söyledi.
Düğün sezonuna rağmen talep zayıf
Düğün sezonuna rağmen altın piyasasında beklenen hareketliliğin yaşanmadığını belirten Kahvecioğlu, yatırımcıların düşüş dönemlerinde alım yapmak yerine fiyatların yükselmeye başladığı dönemleri tercih ettiğini ifade etti.
"Fiyatlar oldukça gerilemesine rağmen piyasada çok güçlü bir talep yok. Altın bir anda düşünce yatırımcıda alım iştahı azaldı. Oysa vatandaşlarımız genellikle altın düşerken değil, yükseliş trendine girdiğinde yatırım yapmayı tercih ediyor. Bu nedenle düğün sezonunda olmamıza rağmen beklenen yoğunluk oluşmadı." dedi.





