Alternatif Yolların Önemi...

1 Aralık Çarşamba akşamı Van Valisi ve aynı zamanda Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentte bulunan yerel ve yaygın medya mensupları ile öğlen yemeğinde bir araya geldi.

Kocaeli Park’ta yenilen yemeğin ardından, kentin bazı bölgelerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan hizmetleri yerinde görme imkanı bulduk.

Genel Mehmet Fatih Çelikel’in de katıldığı programda, gazeteciler olarak bize ayrılan bir otobüsle çalışmaların yapıldığı bölgelere gittik. Bu arada aracı olanlar da, araçlarını Kocaeli Park’ta bıraktı.

Önce Edremit Yeni TOKİ bölgesi yolunun, Elmalık bölgesinden İŞGEM güzergâhına doğru giden yolla birleştiği yeni bir alternatif yol çalışmalarını yerinde görme imkânı bulduk.

Söz konusu yol ile ilgili otobüste Genel Sekreter Fatih Çelikel bilgiler aktardı. Bazı bölgelerde yolun, 15-20 metre genişliğinde olduğunu, ancak çok büyük bölümünün 30 metre genişliğinde planlandığını dile getiren Çelikel, söz konusu yolun hem İpekyolu’na, hem de Çevre Yolu’na alternatif olma özelliği taşıdığını anlattı. 12 kilometrelik bağlantı yolunun birinci etabında yarma, dolgu, reglaj ve sanat yapılarının tamamlandığını belirten Çelikel, ikinci etapta ise çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Daha sonra Şabaniye Caddesi’nin hemen karşısında, Van Kalesi’ne doğru giden yaklaşık genişliği ortalama 30 metre olan alternatif yol çalışmalarını yerinde görme imkanı bulduk.

Bu yolda da vatandaşlar ile görüşülerek birçok ev yıkılmış, arsalardan da yeni yol geçmiş. Genel Sekreter Çelikel, mahalle sakinlerinin yolun hemen asfaltlanması isteğine, yeni yolun en az bir kış görmesi gerektiği şeklinde yanıt verdiklerini dile getirdi.

Daha sonra o yolun devamında Van Kalesi’nin batısında sahilde yapılan yol çalışmalarını gezdik. Burada da doğal alanların korunduğunu, kuşların göç yollarına dokunulmadığını, yolun da sahilden biraz uzak yapıldığını gördük. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, söz konusu yolun genişletilmesi esnasında yaşananları esprili dillerle anlatırken, biz gazeteciler de sahil bandında açılacak olan yeni yola verilmesi gereken isimleri sıraladık: Fidanlık, Horhor, Dabbağoğlu, Kale…

Gerek otobüste gerekse ziyaretlerin olduğu bölgelerde gazeteciler olarak sıcak sohbetler etme imkanı bulduk. Otobüsün arka bölümü, orta ve ön bölümden bağımsız şekilde bol bol dedikodu, gevezelik ve gürültü yaptı. Okul sıralarında olduğu gibi arka bölümde neşe oranı daha fazlaydı. Biz orta bölümde oturanlar ise ön bölümdeki bazı arkadaşlara takıldık.

Ardından sahildeki yolu takip ederek, Hava alanının batısına kadar uzanan yolu takip ederek, Fidanlık Parka geldik. Devasa parkta hemen hemen her şeyin düşünüldüğüne bir kez daha şahit olduk.

Kreşten, oyun alanlarına, gençlik merkezlerinden, kültür merkezlerine, kütüphaneden bisiklet yolları ve spor alanlarına kadar park önümüzdeki süreçte herkesin uğrak mekânı olacak gibi.

Akşam vakti buradan ayrılarak Toprakkale’ye doğru yol aldık. Yatsı vakti Toprakkale’nin en güzel bölgesinden ışıl ışıl güzelliğiyle Van’ı izledik. Yağmur yağmamış olsaydı, hava da biraz rüzgârlı olmasaydı seyir keyfimiz daha fazla sürecekti.

Oradan ayrıldıktan sonra Hacıbekir Kültür Merkezi’ne geçtik. Vanlı Ozanlardan Murat Sait Yaşar ve Seyfettin Zırhlıoğlu’nun başını çektiği oturma gecesi ekibinin türküleriyle unutulmaz saatler yaşadık. Yenilen –acısı bana göre fazla- çiğ köfteler, içilen ayranların ardından, eğlenceli Van Türküleri eşliğinde halaylar çekildi.

Şair Müştehir Karakaya, kendisine ait Ölüme Beş Kala şiirini okudu. Vali Bilmez’in, ‘Senin sesin Ahmet Arif’in sesini çağrıştırıyor’ demesiyle, Karakaya, Ahmet Arif’in, ‘Hasretinden Prangalar Eskittim’ adlı şiirini de okudu.

Gazetecilerden sesi güzel olan birinin türkü söylemesi isteğine karşılık, ‘Murat Çurku’nun sesi çok güzel, o bir türkü söylesin’ dedim. Ancak, program boyunca sürekli ona takılmamdan dolayı, bu sözümün bir şaka olduğu hemen bilindi. Bazı gazetecilerin ısrarıyla, Anadolu Ajansı Van Bölge Müdürü İbrahim Yakut, ‘Bir Ay Doğar’ adlı türküyü seslendirdi ve alkışı da hak etti.

Eve erken gitme alışkanlığı olan bazı gazeteciler, programın tadında bitmesi gerektiğini arzularken, mikrofonu bulunca vakit mefhumunu unutan ozanlarımız, söyledikçe söyledi.

Program, Vali Bilmez’in, davetlerine icabet eden gazetecilere teşekkürü, basın mensuplarının da karşılık vermesi ile sona erdi.

Aracı Edremit Kocaeli Park’ta olanlar ve yolcuları yeniden Edremit’e yol alırken, ben ve bazı gazeteci arkadaşlar ise bizlere ayrılan araçla Beşyol mevkiine kadar geldikten sonra evimizin yolunu tuttuk.

Söz konusu program sayesinde; alternatif yolların bir kent için ne kadar önemli olduğunu –zaten biliyorduk- daha iyi kavramış olduk.

YORUM EKLE
YORUMLAR
VAN GÖLÜ VE ÇEVRESİ İÇİN NELER YAPILMALI
VAN GÖLÜ VE ÇEVRESİ İÇİN NELER YAPILMALI - 2 yıl Önce

●Van Gölü çevresindeki il, ilçe ve beldelerin yerleşim yerleri kıyısına yakın yerlerinde onlarca araçla 365 gün yoğun bir dip temizliği... ●Van Gölü çevresindeki il, ilçe, belde ve mahallelerden geçen irili ufaklı bütün derelerde, kanallarda ve arklarda aylar sürecek titiz, detaylı ve kapsamlı temizlik seferberliği... ● Fabrika, işletme, tesis, resmi ve özel kurumlar ile hanelerin çöp, katı atık ve kirli atık sularının göle karışmaması için önlem alınması... ● Bu il, ilçe ve beldelerin sahil ve kıyılarının , açık alan ve kumsallarının acilen bahar- yaz aylarında temizlenmesi ve ıslah edilmesi... ●Bu il, ilçe ve beldelerin hepsinin kıyı ve sahillerinde sahil bandı, yeşil kuşak, rekreasyon alanları, sahil yolu, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, seyir terası, oyun ve spor alanları, piknik ve mesire alanları, dinlenme ve yüzme alanları oluşturulması... ● Bu il, ilçe ve beldelerde yukarıdaki çalışmaların projelendirilmesi ve sorumlu birimler oluşturulması... ● Van Gölü'nün bu yörelere maddi ve manevi zenginlik, sosyal bir değer ve huzur katacak şekilde her türlü proje, yatırım, hizmet ve çalışma ile ayağa kaldırılması... ● Belediyeler, DSİ, DAKA, DAP İdaresi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Mudürlüğü gibi pek çok paydaşın, gönüllülerin, STK'ların buna yönelik gayret ve çalışmalarla sahaya çıkması...