Vanlı siyasetçi ve kanaat önderi Abdülhekim Karabıyık, barış sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kalıcı barışın sağlanması için temel sorunların ele alınması gerektiğini kaydeden Karabıyık, Selahattin Demirtaş’ın uzun yıllardır cezaevinde tutulmasına dikkat çekerek ana dilde eğitim hakkının anayasal güvence altına alınması gerektiğini savundu.

6C80D427 C9B3 4Ba2 8F45 B7D5069F764C 800X600

“Barışın kalıcı olması için temel sorunlar masaya yatırılmalı”

Barışın kalıcı hale gelmesi için temel sorunların doğrudan ele alınması gerektiğini belirten Karabıyık, “Barışın kalıcı olması için temel sorunlar neyse onların masaya yatırılması lazımdır diye düşünüyorum. Olması gereken de bu” dedi.

Selahattin Demirtaş’ın uzun yıllardır cezaevinde bulunmasının, ona oy veren kitle açısından da bir saygısızlık olduğunu dile getiren Karabıyık, “Sayın Selahattin Demirtaş’ın gerçekten uzun yıllar cezaevinde olması, ona oy veren kitleye karşı da bir saygısızlıktır. Şimdi ortada bir iddia var, kesinleşmiş bir ceza yok ama maalesef yıllardır cezaevinde tutuluyor. AİHM kararlarına rağmen cezaevinde tutuluyor.” şeklinde konuştu.

Van’da koyun almak isteyen çiftçilere 2 milyon TL kredi
Van’da koyun almak isteyen çiftçilere 2 milyon TL kredi
İçeriği Görüntüle

169124 800X533

“Selahattin Demirtaş gibi liderlerin halkın arasında olması lazım”

Demirtaş’ın halkın arasında bulunmasının sürece katkı sağlayabileceğini kaydeden Karabıyık, “Bence Selahattin Demirtaş gibi lider vasıflı olan liderlerin halkın arasında olmaları lazım ki ciddi anlamda katkı sunacağını tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.

Süreç kapsamında Demirtaş’ın özgürlüğüne ilişkin herhangi bir gelişme olmadığını öne süren Karabıyık, “Ama her nedense her şey konuşuluyor. Öcalan’a bile bir villa yapılıyor. İşte artık hayat koşulları daha rahatlatılıyorken ama işte Selahattin Demirtaş’ın özgürlüğü ile ilgili, Selahattin Demirtaş’ın tahliyesiyle ilgili maalesef herhangi bir şey yok. Yani çözüm sürecinde bir ifade bile yok.” sözlerini sarf etti.

Demirtaş’ın tahliye edilmesini istediğini aktaran Karabıyık, “Gönül ister ki o da bu süreçte, en önce tahliye olanlardan biri bence Selahattin Demirtaş’tır” diye konuştu.

Kabulululu 800X426

“Ana dilde eğitim hakkı anayasal güvence altına alınmalı”

Karabıyık’ın gündemindeki bir diğer konu ise ana dilde eğitim ve öğretim hakkı oldu. Bunun temel sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Karabıyık, “Bence temel sorunlardan biri de ana dilde eğitim ve öğretim hakkının anayasa güvencesi altına alınmasıdır” ifadesine yer verdi.

Uçaklarda farklı dillerde anons yapılmasını örnek gösteren Karabıyık, Doğu ve Güneydoğu’da Türkçe bilmeyen yaşlıların bulunduğuna dikkat çekerek, “Uçakta gidiyoruz. İngilizce anons yapılıyor, Fransızca yapılıyor, Arapça yapılıyor. Efendim ama Doğu Güneydoğu’da özellikle uçaklarda yani hiç Türkçe bilmeyen belki onlarca yaşlı annelerimiz var, amcalarımız var veya yaşlılarımız var veya hiç şehre gelmemiş bugüne kadar veya şehir yaşantısında da Türkçeyi öğrenmemiş yaşlı abilerimiz veya ablalarımız vardır.” değerlendirmesini yaptı.

Bu kişilere yönelik ana dilde bir anons yapılmasının fazla bir talep olmadığını savunan Karabıyık, “Bu konuda bir anons yapılsa inan ki yani bu çok da fazla bir şey değil diye düşünüyorum” vurgusunu yaptı.

56484D74 33D7 4E76 8262 97D60E80E4Aa Frame At 0M2S 800X450

“Barışa ulaşmamız için bazı olmazsa olmazlar var”

Barışa ulaşmak için bazı adımların atılması gerektiğini aktaran Karabıyık, ana dilde eğitim hakkının da bunlardan biri olduğunun altını çizerek, “Çünkü bazen barışa ulaşmamız için bazı fedakârlıkların veya bazı olmazsa olmazların verilmesi lazım ki bunlardan biri de ana dilde eğitim ve öğretim hakkının anayasal güvence altına alınmasıdır diye düşünüyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Muhabir: Belkıs Yakut