Van’da faaliyet gösteren Düşünür Koleji Kampüsü’nde yaşanan krizle ilgili tartışmalar büyüyor. Kurucu Burak Sıtrava’nın kamuoyuna yaptığı açıklamaların ardından, 2025-2026 eğitim öğretim yılı sürecinde mağdur olduklarını belirten öğretmenler gazetemize konuştu. Öğretmenler; okulun genel merkeze bağlandığının duyurulduğunu, maaşların ödeneceği sözünün verildiğini, ancak sonrasında bu durumun inkâr edildiğini iddia etti.

Mehmet Emin Budak: “Yüzde 8 Ortaklığını Neden Gizliyor?”
Öğretmenlerden Mehmet Emin Budak, Burak Sıtrava’nın Van kampüsünde hiçbir ortaklığı olmadığı yönündeki beyanlarına tepki göstererek, “Van Düşünür Kampüsü’nün kuruluşundan beri kendisinin yüzde 8 ortaklığı bulunmaktadır. Buna rağmen yerel ortaklık beyanı yapıyor. Okulun genel merkezle organik ya da inorganik bağı olmadığını iddia ediyor ama Bil Koleji sahibi Ümit Bey’e rica ettiğini ve öğrencileri oraya transfer ettiğini de kendisi söylüyor.” ifadelerini kullandı.
Budak, Sıtrava’nın öğretmen maaşlarının öğretmenler arasında ödendiği yönündeki söylemine de itiraz ederek, “2025-2026 eğitim öğretim yılı başında yapılan Zoom toplantısında Van kampüsünü devraldığını ilan etti ve velilere mesaj atıldı. O toplantının hem video hem ses kaydı mevcut” dedi.
Ayrıca Budak, “Kışın ortasında işsiz bırakılan öğretmenler var. Ailesini geçindirmek için kredi çeken, inşaatlarda çalışan arkadaşlarımız oldu. Mağdur olan tek kesim öğretmenlerdir” diyerek konuyu genel merkez önünde basınla paylaşacaklarını söyledi.
Budak bir de, "40 kusur ile onlarca şubesi bulunan kurumsal bir şirketin başında bulunan zatın bu kadar mağdur ayağına yatmadı da ayrıca bir ironidir. Lütfen yapmasın öyle burada mağdur olan tek bir kesim varsa kışın ortasında ıssız bırakılan öğretmenlerdir. Ailesini geçindirmek için kredi çeken veya inşaatlarda çalışan öğretmen arkadaşlarımız var." diyerek tepkisini dile getirdi.

Erkan Atlı: “Okulu Aldık Dediler, Biz De Buna Güvenerek Kaldık”
Van Düşünür Okulu öğretmenlerinden Erkan Atlı ise süreci adım adım anlattı. Yaz aylarında maaşların ödenmemesi üzerine öğretmenlerin okulu bırakmayı düşündüğünü belirten Atlı, “Burak Sıtrava, genel müdürü İrfan Urhan’ı gönderdi. ‘Ben Burak Sıtrava’nın ağzıyla konuşuyorum’ diyerek okulu aldıklarını ve maaşların ödeneceğini söyledi. Bu sözlere güvenerek eğitim-öğretimi başlattık” bilgisini verdi.
Daha sonra maaş krizinin devam ettiğini aktaran Atlı, “Bu kez genel müdür yardımcısı Rasim Onur Babaç gönderildi. Yine ‘Okul bizim’ denildi ve kısmi ödemeler yapıldı. Sürekli okulun alındığı söylendi” şeklinde konuştu.
Zoom üzerinden yapılan toplantıya da dikkat çeken Atlı, “Tüm öğretmenlerin huzurunda okulu aldığını açıkça beyan etti. Ardından Füsun Sırmacı ile birlikte üç kişilik komisyon gönderildi. Bazı öğretmenlerle yola devam edilmeyeceği bildirildi. Bunları da mı inkâr edecek?” diye sordu.
Atlı, “Madem okul onun değildi, öğrencileri nasıl Bil Koleji’ne sattı? Kitap ve üniforma bedelleri kendi POS cihazları üzerinden tahsil edildi. Okul senindi ve bu öğretmenleri mağdur ettin. Haklarımızı alana kadar peşini bırakmayacağız” dedi.
Yaklaşık 30 milyon TL’lik ödeme iddiasına da değinen Atlı, “Deneyimli bir iş insanının garantiye almadan böyle bir ödeme yapması mantıklı değildir” vurgusunu yaptı.

“Maaş Alamayan Karı Koca Öğretmenler Vardı”
Atlı, yaşanan mağduriyetin boyutuna ilişkin ise, “Bu okulda karı koca çalışıp aylarca maaş alamayan öğretmenler oldu. Geçinmek için kredi çekmek zorunda kalan arkadaşlarımız vardı. Böyle bir durumda insanların tahammül seviyesi ne olabilir?” sözlerini sarf etti.
Velilerin de süreçte kendi iradeleriyle tepki gösterdiğini belirten Atlı, “Bir hakkımızı gaspettiniz o yüzden eylem yaptık. Veliler de kendileri geldi. Burada tek mağdur öğretmenlerdir” yorumununu yaptı.
Açık oturum çağrısında bulunan Atlı, “Bir televizyon kanalında açık oturum yapılsın. Biz anlatalım, o cevaplasın. Haklıysa herkes görsün; biz haklıysak hakkımızı versin” ifadelerini kullandı.

Barış Ertaş: “Genel Merkeze Bağlandığımızı Velilerle Paylaştık”
7 yıl Düşünür’de idareci ve rehber öğretmen olarak görev yaptığını belirten Barış Ertaş da Zoom toplantısında yapılan açıklamaları hatırlatarak, “Van kampüsünün genel merkez bünyesine katıldığını ilan etti. ‘Bu saatten sonra tüm özlük haklarınız, tazminatlarınız ve maaşlarınız genel merkezin sorumluluğunda’ dedi.” sözlerini kaydetti.
Ertaş, toplantı öncesinde genel merkez yöneticileri İrfan Urhan ve Rasim Onur Babaç’ın da okulun artık genel merkeze bağlandığını defalarca dile getirdiğini öne sürerek, “Kayıtlar mevcut. Buna rağmen şimdi bağlı değilmişiz gibi bir algı oluşturuluyor. Hem mağdur olduk hem de velilere karşı mahcup bırakıldık” diyen Ertaş, mağduriyet giderilmedikçe sürecin kapanmayacağını savundu.





