Van Gölü’nün ortasında bulunan tarihi Akdamar Kilisesi, 14. kez ayin için kapılarını açtı. Kültür ve Turizm Bakanlığının özel izniyle düzenlenen ayinde dünyanın farklı ülkelerinden gelen ziyaretçiler bir araya geldi.

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan’ın başkanlık ettiği ayine Türkiye’nin yanı sıra Amerika, Avrupa, Ermenistan ve İran’dan çok sayıda kişi katıldı.

Teknelerle adaya ulaştılar

Sabah saatlerinde Gevaş kıyılarındaki iskeleden teknelere binen ziyaretçiler, Van Gölü’nü geçerek Akdamar Adası’na ulaştı.

Patrik Sahak Maşalyan da beraberindeki din adamlarıyla adaya geldi. Ayin öncesinde ziyaretçilerle sohbet eden Maşalyan, daha sonra tarihi kilisede düzenlenen törene katıldı.

Ayini, Amerika Doğu Bölgesi Ermeni Kilisesi Ruhani Önderi Piskopos Mesrop Parsamyan yönetti. Törende mumlar yakıldı, dualar edildi ve ilahiler okundu.

“Dünyanın her tarafından hacılarımız geldi”

Ayin sonrasında açıklamalarda bulunan Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Akdamar’daki ayine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu yıl da yoğun bir katılım olduğunu belirten Maşalyan, “Bu yıl da hacılarımız çoktu. Dünyanın her tarafından, Amerika’dan, Avrupa’dan, Ermenistan’dan ve İran’dan gelmişler. Bu ilgi bizleri sevindiriyor.” dedi.

Maşalyan, ayinin gerçekleştirilmesine katkı sağlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Van Valisi Ozan Balcı’ya da teşekkür etti.

Akdamar’dan barış çağrısı

Ayin sırasında dünya barışı ve insanlığın kardeşliği için dua ettiklerini belirten Maşalyan, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geliştirilmesi temennisinde bulundu.

Maşalyan, “Dileğimiz, her zaman barış ve esenlik olmasıdır. Bu yıl dünyanın barışı, insanlığın kardeşliği için dua ettik. Özel bir dua, yüreğimizde Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin düzelmesiydi.” ifadelerini kullandı.

Akdamar Adası’ndan barış mesajı veren Maşalyan, bu topraklarda yaşayan halkların barışı hak ettiğini belirterek, “Bu barış bu topraklara ve halklara gelsin.” dedi.

Van’dan Ermenistan’a kritik mesaj: Gözler sınır kapılarında
Van’dan Ermenistan’a kritik mesaj: Gözler sınır kapılarında
İçeriği Görüntüle

Akdamar’da yoğun güvenlik önlemi

14.ayin dolayısıyla Akdamar Adası ve çevresinde geniş güvenlik ve sağlık önlemleri alındı.İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisi, Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı ve sağlık ekipleri tören boyunca bölgede görev yaptı.

Ayin programını İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Şahin ile Van Müze Müdürü Bülent Demir de takip etti.

Van Gölü’nün ortasındaki tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Akdamar Adası, 14. ayinle birlikte Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen ziyaretçileri bir kez daha buluşturdu.

Muhabir: MEHMET HALİL ARSLAN