Van’da Bir Saltanatın Sonu! O Mesleğin Son Ustası Çırak Bulamıyor
Van’da Bir Saltanatın Sonu! O Mesleğin Son Ustası Çırak Bulamıyor
İçeriği Görüntüle

Dünyanın öbür ucunda patlak veren diplomatik krizler ve stratejik su yollarında yaşanan tıkanıklıklar, enerji piyasalarında adeta bir fırtına kopardı. Bu sıcak gelişmelerin etkileri çok geçmeden yerel ekonomilere, dolayısıyla Van halkının günlük yaşantısına da yansımaya başlıyor. Özellikle uzun mesafe taşımacılığının ve lojistiğin kritik olduğu bu bölgede, enerji maliyetlerindeki ani dalgalanma hayatın her alanında hissedilecek yeni bir külfet anlamına geliyor. Herkes endişeyle gelişmeleri izlerken, asıl büyük faturanın ne zaman kesileceği ise gün yüzüne çıkıyor.

ORTADOĞUDAKİ KRİZ PETROL FİYATLARINI UÇURDU

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik son askeri adımları, dünya petrol ticaretinin en önemli noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı'nın trafiğe kapanmasına yol açtı ve küresel piyasaları altüst etti. Yeni haftaya 77,96 dolar bandından sert bir giriş yapan Brent petrol, jeopolitik risklerin alevlenmesiyle 80 dolar barajına dayandı. Van genelinde nakliyeciden esnafa kadar herkesi doğrudan etkileyecek olan bu uluslararası kriz, akaryakıt fiyatlarında ciddi bir sarsıntıyı tetikledi.

MOTORİN VE BENZİNE AĞIR FATURA

Uluslararası arenadaki bu fiyat tırmanışının pompa fiyatlarına yansıması ise oldukça keskin olacak. Sektör kaynaklarından edinilen son bilgilere göre, salıyı çarşambaya bağlayan gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinin litre fiyatına tam 5 lira 60 kuruş gibi yüksek bir zam yapılması öngörülüyor. Benzin cephesinde de durum farklı değil; benzinin litresinde 2 lira 10 kuruşluk bir artış bekleniyor. Van'daki sürücülerin bu rekor artışlar öncesi depolarını doldurmak için istasyonlara akın etmesi bekleniyor.

ZAM DALGASI LPG İLE BAŞLIYOR

Akaryakıt grubundaki bu zam kasırgasından ilk etkilenecek taraf ise LPG tercih edenler olacak. Van'da yaygın bir kullanıma sahip olan otogazın litre fiyatına, 4 Mart 2026 gece yarısından itibaren 65 kuruşluk bir zam yansıtılacak. Peş peşe gelecek olan bu fiyat değişiklikleriyle birlikte, kentteki ulaşım ve üretim maliyetlerinin vatandaşın belini daha da bükmesi kaçınılmaz görünüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ