Van, Malatya'da yaraları sarıyor

Değerli okurlar bildiğiniz üzere 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük deprem, 10 şehirde büyük yıkıma yol açtı.

Elazığ'ın da depremden etkilenmesi sonucu, 11 ilde olağanüstü hal ilan edildi.

Söz konusu depremler neticesinde 46 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti. Enkazlar altında kurtarılan her can ümitleri artırdı, bir nebze olsun bizleri sevindirdi. Ancak yaşama dönen birçok kişinin, kendi canına sevinmesinin yanında, yakınlarından gelen üzücü haberlerle duygu karmaşası yaşadığına şahit olduk.

Depremden etkilenen her şehre farklı şehirlerden valiler görevlendirildi. Malatya'ya ise Van Valisi Dr. Ozan Balcı görevlendirildi.

Haliyle Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, VASKİ ve kentteki birçok kurum-kuruluş Malatya'da yaraları sarmak için çalışıyor.

Bir ayı aşkın bir zamandır Malatya'da çalışmalarını Van Valiliği koordinasyonunda sürdüren Van heyeti, ilk günkü şevkle çabalıyor.

Önce çadır kentlerde, ardından konteyner kentlerde kalan depremzedeler için her türlü destek sunuluyor. Depremzedelere kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği dağıtımı sürüyor.

Son zamanlarda basında da gündeme gelen Beydağı konteyner kentte yeni gelen konteynerlerin de kurulum, altyapı ve teşrifat çalışmaları aralıksız devam ediyor.

Van heyeti özenle pişirilen yemekleri dağıtım araçlarıyla depremzedelere ulaştırıyor. Bu yolla birçok depremzedenin de duasını alıyor.

Konteyner kentlerde eğitim alanları oluşturulmuş ve öğrenciler de burada eğitim alıyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, önceki gün Vali Ozan Balcı ile birlikte deprem bölgesi Malatya'da Valilik himayesinde Beydağı ve Teknokent konteyner kentlerini ziyaret etti. Konteyner kentte barınan depremzede vatandaşlarla bir araya gelen Bakan Özer ve Vali Balcı, vatandaşın sorun ve taleplerini dinledi. Beydağı konteyner kentte bulunan prefabrik sınıflarını da ziyaret eden Bakan Özer ve Vali Balcı, daha sonra Teknokent konteyner kentte bulunan çamaşırhanede de incelemelerde bulundu.

Öte yandan her canlıya destek babında Van Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ekipleri, Malatya'da mobil aracı ile sokak ve sahipli hayvanların, iç-dış parazit aşıları ve tedavilerini yaparak, hayvanların beslenmesi için belli noktalara mama bırakmaya devam ediyor.

Bu arada deprem bölgesinde Van Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kentin diğer kamu kurumlarına ait iş makineleri, Savcılık incelemesi tamamlanan farklı noktalardaki binalarda enkaz kaldırma çalışmalarına devam ediyor.

Aynı zamanda Malatya'ya giden 112 ve UMKE ekipleri, çadır kentleri ve köyleri gezerek, depremden etkilenen vatandaşların rutin genel sağlık taramaları, tansiyon, şeker ve ateş ölçülerini yaparak olası salgın ve diğer hastalıklara karşı tedbir alıyor.

Geçtiğimiz gün ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Van'ın Bahçesaray ilçesindeki kadınların ilmek ilmek dokudukları el yapımı patikler, Valilik koordinasyonundaki Beydağı Konteyner Kentte, Kadın Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı öncülüğünde depremden etkilenen Malatyalı kadınlara dağıtıldı. Ekipler, afetten etkilenen kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü de kutladı.

Malatya'da yaraların sarılması konusunda çalışmaların devam edeceği belirtiliyor.

Bizler de söz konusu acıların bir an önce dinmesi noktasında gerçekleştirilen çalışmalardan dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

YORUM EKLE