Van'ın ulaşım sorunu protesto edildi

Van'da adeta kronikleşmiş bir sorun haline gelen uçak seferleri sorunu, bitmek bilmiyor. Van'daki uçak sorunu defalarca gündeme getirilmesine ve THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat'a aktarılmasına rağmen bir türlü çözüm bulmadı. Bu kapsamda Van'a Vefa Platformu öncülüğünde düzenlenen basın açıklamasında Van'daki ulaşım sorunu protesto edildi.

Van'ın ulaşım sorunu protesto edildi

Van'a Vefa Platformu öncülüğünde, Türk Havayolları'nın yetersiz uçak sayısı nedeniyle Vanlıların maruz kaldığı seyahat engeli protesto edildi. Van Ferit Melen Havaalanı Otoparkı'nda bir araya gelen Vanlılar, burada kentin ulaşım sorununu protesto etti.

Van'da son dönemlerde sıkça gündeme gelen uçak seferleri sorunu bir türlü çözüm bulmadı.  2019 yılında Van Ferit Melen Havaalanı'nda başlatılan genişletme çalışmalarının ardından uçak sefer sayılarında yapılan değişiklik ve bilet fiyatlarındaki artış ile yolcuların günler öncesinden uçak bileti bulamaması ve biletleri yüksek fiyattan alması bir türlü çözüme kavuşturulamadı.

Van'da havayolu ulaşımında yaşanan sorunlarla ilgili harekete geçen Van'a Vefa Platformu, Van Ferit Melen Havaalanı Otoparkı'nda basın açıklaması yaptı.

Düzenlenen basın açıklamasına Van Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Turan Avcı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ve Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Vana Vefa Platformu Başkanı Osman Yıldız, STK temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

"MARUZ KALDIĞIMIZ PROBLEMLERİ BİRLİK OLABİLİRSEK ÇÖZEBİLİRİZ"

Burada toplanan kalabalık adına basın açıklamasını okuyan Vana Vefa Platformu Başkanı Osman Yıldız, "Öncelikle bugün burada konu Van'ın sıkıntıları, Vanlının sıkıntıları olduğu için siyasi parti temsilcileri parti rozetlerini masalarının üzerine koyup geldikleri için ve yine aynı şekilde siyasi ve dünya bakış açısı birbirinden farklı düşüncelere sahip olan STK'larımızın bunları bir kenara bırakarak Van için Vanlı için bugün buraya toplanıp tek ağızdan sıkıntılarımızı tüm Türkiye'ye haykırmak için gelen herkesi takdir ediyorum. Bizler Vanlılar ve Van'da yaşayanlar şunu çok iyi bilmeliyiz ki istesek de istemesek de maruz kaldığımız problemleri ancak ve ancak birlik olabilirsek çözebiliriz. Bugün ben buradan Van kamuoyuna Van'ın üzerine bir kara bulut gibi çöken 18. Maddenin verdiği yıkımdan kurtulduk müjdesini vermek isterdim ve yine ben bugün burada Van'ımıza yakışır bir şehirlerarası otobüs terminalinin açılışında konuşmak isterdim. Ben yıllardır bitmeyen çevre yolunun bittiği müjdesini vermek isterdim. Bugün 10 yıldan fazladır bitmeyen Güzeldere Tüneli'ninnin açılışında bulunmak isterdim. Yine şuan önünde basın açıklamasını yaptığım derme çatma, farklı zamanlarda yama yapılarak büyütülmeye çalışılan, ama bırakın Van gibi büyük şehre yakışmasını bir ilçeye bile yakışmayan ve ihtiyaçlarını karşılayamayacak kapasitede olan bu enkaz havalimanından çok daha büyük ve uluslararası uçuşlara açılmış, dev uçakların inebileceği bir havalimanının açılışında olmak isterdim. Okuyan, ufkunu genişleten insandan zarar gelmez. Hem ülkesine hem milletine faydası olur. Cahil bırakılan toplum her yönüyle hataya, yanlışa yönelebilecek bir toplumdur. Yıllardır birçok fuarın gerçekleştiği fuar merkezinde ne yazık ki uzun yıllardır gerçekleştirilmeyen kitap fuarının açılışında konuşmak isterdim" dedi.

"BU DURUMUN ADI EN MASUM ADIYLA AYRIMCILIKTIR"

Van'ın sorunlarının yumak haline geldiğini belirten Başkan Yıldız, "Kıymetli hazirun başlıklara baktığımız zaman ne hikmetse bu yapılmayan, yapılamayan hizmetlerin tümü ne yazık ki Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın hizmet himayesinde olan sıkıntılardır. Yıllardır bu ismini verdiğimiz kurumdan çok bakanlar geçti. Ama hep sabit kalan bahtsız Van'ın çileleri sorun yumakları oldu. İnsan soramadan da edemiyor bu Vanlıya sistematik ve bir cezalandırma olarak mı uygulanıyor. Bugün bu alanda Van'ın enleri ve halkının bir araya gelme nedeni var. Her yıl kaderimizmiş gibi özellikle yaz aylarında bizlere reva görülen, Van'a hapsolma zulmüne uğratılmışlığımız var. Bakın arkadaşlar resmi olarak bir milyonun çok üzerinde olan nüfus sayısına çevre illerden ve İran'dan gelen turist sayısını eklediğimizde 2 milyonu bulan nüfusa sahip bir ile hafta içi farklı günlerde 9-10 ve 11 adet uçağı indiren ve bu sayıyı yeterli gören akıl fukarası zihniyete diyoruz ki; akla hayale sığmayan bu sevdadan vazgeçin. Oysaki yaşadığımız ilimizde gerek coğrafi koşullar gerekse hava şartlarını hesaba kattığımız zaman birkaç ay yaz turizmi için vakti olan ve ülkemizin en büyüğü ve dünyada sodalı ve şifalı suyu sayesinde eşi benzeri nadir bulunan denizimizin yanında, gezmeye, görmeye doyulmayacak güzelliklere sahip adeta cennet köşesinden bir yer sahip olan, her yıl milyonlarca gerek yerli, gerek yabancı turist ağırlayacak, altyapıya sahip olan bu memleket uçak sayısının azlığından dolayı ne yazık ki bu nimetten de yararlanamamaktadır. Bundan daha acı olan gerçekse acil hastası olan, cenazesi olan, farklı illerde akrabalarının ziyaretine gidecek olan vatandaşlarımız bilet bulamamaktadır. Yaşadığımız 21. yüz yıl içinde maruz kaldığımız bu durumun hiçbir bahanesi olamaz. Olsa olsa bu durumun adı en masum adıyla ayrımcılıktır" diye konuştu.

"BİZLER BU ÜLKENİN VATANDAŞI DEĞİL MİYİZ?"

Nüfusu Van'dan çok daha az olan illere Van'a gelen uçak sayısından iki kat fazla uçak indiğini hatırlatan Başkan Yıldız, "Nüfus bakımından Van'ımızın yarısından bile az olan bir ilimize günlük yurt dışından 24 adet, yurt içinden de 40'ın üzerinde uçağın inmesi ve yine bu ilimize bir günde 145 uçağın indiği başarısını sosyal medya hesabından paylaşan Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza soruyoruz; Van'ımıza günlük dokuz uçağın indiğinin başarısızlığınızı da paylaşa bilir misiniz. Bu kadar pozitif ayrımcılık yapılan bu ilde yaşayan insanlarla, Van'ımızda yaşayan insanlar arasında ne fark var. Orası Türkiye Cumhuriyeti toprağı ise burası Türkiye Cumhuriyeti toprağı değil mi? Yine soruyoruz; oradaki kardeşlerimiz bu ülkenin vatandaşı ise bizler bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Bugün burada Van ilimizde yaşayan vatandaşlar olarak maruz bırakıldığımız uçak firmalarından kaynaklı sıkıntıları yetkili kurumlara sesimizi duyurmak için demokratik hakkımız olan çok masumane bir basın açıklaması yaptık. Umuyoruz ki bu haykırışımıza ses verilir, maruz bırakıldığımız bu problem çözülür. Bunun takipçisi olacağız. Aksi bir durumun oluşması halinde yapacağımız ikinci programın bu kadar masum olmayacağını tüm Van halkı olarak yetkililere deklare ediyoruz. Çünkü artık bıçak kemiğe çoktan dayanmıştır" ifadelerini kullandı.

Başkan Yıldız'ın yanı sıra, Van Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Turan Avcı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ve Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık da birer açıklama yaptılar.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHMİ TEKDUR

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2023, 16:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER