İlhan: Van sıkıntıları en çok hisseden şehirdir

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ortak grup kurma noktasında uzlaşan ve Saadet Partisi çatısı altında meclise giren iki parti Van'da da güç birliği yaptı. Van'ın sorunlarının çözümü noktasında ortak hareket etme kararı alan Saadet ve Gelecek Partileri, ilk basın toplantısını düzenledi. Düzenlenen ortak basın metnini okuyan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van'ın ülkede yaşanan sıkıntıları çok daha fazla hisseden bir şehir konumunda olduğunu belirterek, geçim sıkıntısının her geçen gün arttığı kentte umudunu kesen vatandaşların batı illerine göç ettiğini vurguladı.

İlhan: Van sıkıntıları en çok hisseden şehirdir

Gelecek Partisi'nde bir araya gelen partililer, Van'ın sorunlarını gündeme taşıdı. Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan ve Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabayık'ın yanı sıra iki parti mensuplarının katılım sağladığı toplantıda, Van'ın sorunları hakkında basın açıklaması yapıldı.

Partilerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde güç birliği yaptığını hatırlatan başkanlar, Van'da da ortak hareket etme kararı aldıklarını vurguladı. Bundan sonraki süreçte beraber hareket edeceklerini ve Van'ın sorunlarının çözümü noktasında çalışma yürüteceklerini söyleyen başkanlar, yerel seçimlerde de işbirliği yapacaklarını ifade ettiler.

İLHAN: "ZAMLAR VATANDAŞIMIZIN BELİNİ BÜKMÜŞTÜR"

Ortak basın metnini okuyan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Türk lirasının dünyadaki tüm para birimleri karşısında en fazla değer kaybeden para birimi olduğunu belirterek, "28 Mayıs seçimlerinin üzerinden 55 gün geçti. Bu zaman zarfında ülkemizde iğneden ipliğe her şeye zam geldi ve ardı arkası kesilmeyen bu zamlar vatandaşımızın belini bükmüştür. Türk lirası dünyadaki tüm para birimleri karşısında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. 55 gün gibi kısa bir süre zarfında Türk Lirası %50 değer kaybederek rekor kırmıştır. 55 günde bir ülkenin parası %50 devalüe oluyor, vatandaşımız %50 fakirleşiyor. Vergiler, harçlar, cezalar her şey arttırılıyor ve dün Sayın Cumhurbaşkanı ikinci evi olan kişilerden eğer evi boş ise, ek vergi alınacak. Bu görülmemiş bir şeydir. Her an ve her şekilde vatandaşa yük bindiriliyor. Bunun da bedelini fakir, fukara çekiyor. Kur korumalı faiz adı altında dünyanın hiçbir ülkesinde uygulamaya konulmamış bir para politikası Türkiye'de uygulamaya konuldu. Parası olan, zengin olan insanlar, 1 milyon TL'sini bankaya yatırıyor, yatırdığı paranın örneğin %10 faizini alıyor, kurdan kaynaklı zarar da telafi ediliyor. Kur korumalı faiz adı altında bir yılda ödenen para, tüm kamu görevlilerinin maaşlarına bir yılda ödenen paradan daha fazladır. AKP iktidarında zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olması adına her türlü gayret gösterilmiştir. Bu gayretleri gösterirken, Mehmet Şimşek ekonominin başına, Gaye hanım ise Merkez Bankası'nın başına getirildi. Buradan iki şahsı da istifaya davet ediyorum. Çünkü birkaç ay sonra görevden alınacak ve bu politikaların sebebi bu ikisiydi denilip, iktidar tarafından suçlu ilan edilecekler" dedi.

İLHAN: "TÜRKİYE'DE BİR KESİM PARADAN PARA KAZANIYOR"

Türkiye'nin her yönüyle fakirleştiğini, borç ve faiz sarmalına girdiğini belirten Başkan İlhan, "Son olarak geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan, Katar ve BAE ziyareti için yola çıkarken, havaalanında yaptığı basın açıklamasında 'biz neyi satıp neyi satmayacağımızı iyi biliriz' diyerek ülkenin varlıklarını sattıklarını itiraf etmiştir. Doğrudur siz neyi satıp, satmayacağınızı iyi biliyorsunuz. Siz 7/24 şeker tüketilen ülkede şeker fabrikalarını satıyorsunuz, tütün tüketilen ülkede tütün fabrikalarını satıyorsunuz. 50,7 milyar dolarlık bir satış gerçekleştirildi. 10 yılda bu ödeme gerçekleştirilecek. Neyin nasıl satıldığı halen kamuoyuna deklare edilmiş, açıklanmış değil. Türkiye her yönüyle fakirleşmekte, borç ve faiz sarmalına girmiş durumdadır. Fakat bunun yanında bir kesim vardır ki, paradan para kazanmaktadır. Oturduğu yerden parasını çalıştırıyor. Bunun yanında tarlada çalışan, fabrikada çalışan, emeğiyle çalışan, hayvancılık yapan, tarım yapan, sanayide oto tamirciliği yapan veya bir esnafın her geçen gün bu ülkenin açığını kapatmak için evine aldığı gıdanın vergisi artıyor. Ödediği araç bileti, uçak bileti vs. her şey artıyor. Türkiye'de geçmişte %15 zengin, %65 orta sınıf, %20 alt sınıf vardı. Fakat geldiğimiz noktada zengin sınıfı %20'ye çıktı, orta sınıf %20'ye indi, fakir, ekmeğe muhtaç hale gelen kesim %60 oranına ulaştı" diye konuştu.

İLHAN: "SON 3,5 YILDIR BU ŞEHİR NÜFUS KAYBEDİYOR"

Van'ın ise her anlamda mağdur olduğunu belirten Başkan İlhan, "Van sanayisi olmayan, tarım ve hayvancılığı günden güne kötüye giden, turizm konusunda bundan 35 yıl önce bu şehre farklı bölgelerden, Avrupa'dan turist gelirken, bugün içinde bulunduğumuz ulaşım imkânlarının sınırlı olması nedeniyle bu konuda da zafiyet yaşayan bir il konumuna gelmiştir. Bugün fırına ekmek almaya gittiğimizde ekmeğin %50 arttığını gördük. Bugün Van'da bir eve ortalama günlük 10 ekmek alınıyor. Günlük evine 10 ekmek götüren bir ailenin aylık ekmek parası 600 TL artmıştır. Geldiğimiz noktada ülke ekonomisi çökerken, Van daha büyük bir çöküşle karşı karşıya kaldı. Bugün geçim sıkıntısı yaşayan insanlar evlerini başka şehirlere taşımak zorunda kalıyor. Her gün ilimizde insanlar göç etmektedir. Son 3,5 yıldır bu şehir nüfus kaybediyor. Van doğum oranı en yüksek dördüncü şehir olmasına rağmen, yakın çevre illerden göç almasına rağmen, ilimizin nüfusu azalmaktadır. Aslında bu bir ilin intiharıdır. Tüm bu sıkıntıların yanında ulaşım sıkıntısı, uçak bileti sıkıntısı, su sıkıntısı, otobüs bileti sıkıntısı yaşıyoruz. Birçok ile uçak sıkıntısı yok. Türkiye'nin en uç noktasındayız. Bir hastamız olsa, acil bir durum olursa uçak bileti bulamıyoruz. Aktarmalı bilet bulabildiğinizde de biletler 7 bin bandında değişiyor. Bir hasta iki refakatçiyle gidip geldiği zaman 42 bin lira para ödemesi gerekiyor. Uçak konusu herkesin malumudur. Türkiye'de 1 milyon 200 bin nüfusu sahip Van ve çevre illerle birlikte 2 milyon potansiyele hitap eden Van'da, günlük uçak sefer sayısı nüfusunun yarısı olan Trabzon'un ne yazık ki üçte biri durumundadır. Trabzon'dan günlük 21 uçak kalkıyor, Van'dan günlük 7 uçak kalkıyor. Gelin Van'a yapılan haksızlığı hep beraber görelim ve bunu duyuralım" ifadelerini kullandı.

İLHAN: "SU SORUNU CAN SIKICI HALE GELMİŞTİR"

Van'da son günlerde baş gösteren su sıkıntısına da değinen Başkan İlhan, "Sokağa çıkıyoruz, birçok vatandaş, esnaf sularının akmadığını söylüyor. Bugün il binamızda elimizi yıkamak için musluğu açtığımızda hava geliyor. Bu durum iyice can sıkıcı hale gelmiştir. Van'ın suyu var. Geçmişte Erbakan Hocamız ve dönemin belediye başkanı Fethullah Erbaş tarafından Gürpınar'da Van'ın bugünkü nüfusunun 3 katına hitap edebilecek kadar su vardı. Günümüzde ise ne yazık ki bu suyun vatandaşa ulaşması konusunda gerekli gayreti göstermeyen bir VASKİ beceriksizliği söz konusudur. Van'ın sorunlarını saymakla bitmez. Yine bir çevre yolu sorunumuz var. Bu çevre yolu sorunu 12 yıldır sürüyor. Her seçim meydanında çevre yolunu bitiriyoruz diye bağırılıyor. Fakat çevre yolu bitmedi, çevre yolu mağdurları katlanarak arttı. Olmayan çevre yolu mağdurlarından bahsediyoruz. Buna benzer birçok sorun ve problemimiz var. Bizler de bu sorun ve problemlerin çözümü adına Gelecek Partisi'yle birlikte ortak hareket etmeyi, bu ilde üçüncü seçeneğin, üçüncü bir yolun, üçüncü bir alternatifin olduğunu kamuoyuna açıklamak zorundayız. Van, öyle bir noktada ki her dönem eziyet altındadır. 2011 depremi bitti, 2012 Ağustos ayında TOKİ'ler bitti, 11 yıldır her hizmetten mahrum edilen, birçok anlamda halkı mağdur edilen bir şehir haline geldi. En son Sayın Vali, '2023 yılında Van Çevre Yolu bitecek' dedi. Sayın Vali Ozan Balcı 5 aylık bir zaman kaldı. 5 ayda bu çevre yolunun biteceğine inanan varsa, benim söyleyecek çok sözüm yok. Çünkü böyle bir niyet yok. Karadeniz'de açılmayacak, yol gitmeyecek kadar kötü yerlerde yol açan iktidar, bugün Van'da dümdüz alanda çevre yolunu yapmamakta ısrar ediyor. Bizler Saadet Partisi ve Gelecek Partisi adına bu şehrin problemlerini ve sıkıntılarını, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da dile getireceğiz. Bu şehrin problem ve sıkıntılarını tespit edip, çözümleriyle birlikte sunacağız. Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, bizim derdimiz bu şehrin, bu kentin insanlarının problemlerine çözüm üretmek ve fayda sağlamaktır" dedi.

KARABIYIK: "YEREL SEÇİMLERE İTTİFAKLA GİRECEĞİZ"

Daha sonra söz alan Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık ise, Van'ın çözüm bekleyen birçok sorunu olduğunu belirterek, "Aslında konuşulacak çok şey var. İlin çözüm bekleyen birçok sorunu var. Görülen lüzum üzerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubumuzu oluşturduk. Grup başkanımız ve vekilleri belirlendi. 12-15 Temmuz tarihleri arasında yüzlerce öneri, önerge ve bakanlıklara soru önergeleri sunuldu. Saadet ve Gelecek Partileri'nin tabanı ve tavanı birdir. Yerel seçimlere ittifakla gireceğiz. İttifakla adaylarımızı belirleyeceğiz. Zamlardan sonra ilimizde çok sayıda gösterilerin olacağı aşikârdır. Bu manada bizden de destek talepleri var. Biz bunu açık ve net söylüyoruz. Protestolara parti olarak sessiz kalamayız. Eğer vatandaşımızın suyu kesiliyorsa, vatandaşımız Van'da aylarca uçamıyorsa, hastasını götüremiyorsa, seyahatini edemiyorsa, bizim burada sessiz kalmamızı hiç kimse istemesin. Eğer ekmek 3 liradan 7 liraya çıkıyorsa, vatandaş ekmek alamıyorsa, gidip intihar ediyorsa kimse bizim sessiz kalmamızı beklemesin. Bundan sonraki demokratik yürüyüşlere, demokratik basın açıklamalarına imkânlarımız yettiği kadar destek vereceğiz. Biz muhalefet görevimizi yapacağız. Tek gayemiz vatandaşımızın mağduriyetlerinin biran önce önlenmesidir" diye konuştu.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2023, 16:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER