Van’da âşıklar şenliği düzenlenecek

Van Valiliği koordinasyonunda ve Van Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından âşıklık geleneğinin sürdürülmesi, yeni âşıkların yetişmesine katkı sunulması ve âşıklık geleneğinin temsilcilerini tüm Van’a tanıtmak amacıyla Van Âşıklar Şenliği düzenlenecek.

Van’da âşıklar şenliği düzenlenecek

26 Şubat Pazartesi günü saat 19.00’da Van Devlet Tiyatrosu Salonu’nda düzenlenecek olan Van Aşıklar Şenliği’nin yoğun ilgi görmesi bekleniyor.

Türk sözlü anlatı geleneğinin en önemli temsillerinden olan aşıklık geleneği Van’da canlılığını sürdürmeye devam ediyor. Usta çırak ilişkisiyle yetişen aşıklar kendi yazdıkları halk şiirlerini yanı sıra usta malı eserleri de dilendirerek aşıklık geleneğinin sürdürülmesine katkı sağlıyor.

Anadolu coğrafyasının güzel renklerinden biri olan sözlü anlatı geleneğini temsilcileri bu geleneği yarınlara aktarma adına yazıp, çalıp söylemeye devam ediyorlar. Ülkenin çoğu bölgesinde bulunan bu gelenek özellikle Doğu Anadolu bölgesinde tüm canlılığıyla sürdürülüyor.

Aşıklık geleneğin canlı örneklerinin olduğu yerlerden biri de Van olurken, bin yıllardır bu yörede anlatılan, söylenen hikayeleri sazlarıyla birer eser haline getiren Vanlı aşıklar, hem geleneğin sürmesine katkı sağlarken, hem de yeni aşıkların yetişmesine olanak sağlıyor.

26 Şubat Pazartesi günü düzenlenecek olan aşıklar şenliği hakkında açıklamalarda bulunan Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Şahin, “Bilindiği üzere âşıklık geleneği Anadolu ve Kafkas coğrafyasının kadim bir geleneğidir. Usta aşıklardan eğitim alarak yetişen yeni aşıklar usta-çırak ilişkisi içinde yetişip bu güzel geleneği geleceğe aktarmaktadırlar. Bu coğrafyada yaşanan aşklar, sevdalar, üzüntüler, sevinçler vb. tüm duygular aşığa ilham olmuş ve kendine has anlatımıyla bunu dile getirmiştir. Ercişli Emrah gibi sözlü anlatı geleneğinin önemli temsilcilerinin yetiştiği Van’da bugün bu güzel geleneğin önemli temsilcilerini ağırlayacağız. Halk kültürümüzün bu nadir unsurunu yarınlara aktarmak için birbirinden değerli aşıklarımız ezgilerini halkımızın beğenisine sunacaklardır. Böyle bir etkinliği Van’da yapmak bizi heyecanlandırıyor. Umuyorum ki o gece bize eşlik edecek tüm vatandaşımız da bu heyecanı yaşayacaktır. Vanlı Âşık Ahmet Poyrazoğlu, Âşık Aburrahim Sağlam, Aşık Bayram Denizoğlu, Aşık Selahattin Dündar, Aşık Muhlis Deniz, Aşık Temel Turabi, Vanlı Aşık Mehmet Çağlar ve Vanlı Ozan Kazım Gülle’nin birbirinden güzel eserlerini dinleyeceğimiz bu geceye tüm Vanlı hemşerilerimizi davet etmek istiyorum” dedi.

VAN BÖLGE GAZETESİ

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2024, 16:49
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet Salih ...
Mehmet Salih ... - 2 ay Önce

Sayın Kültür Müdürümüz Abdurrahman Şahin ' e Van İlimiz için yapmış oldukları bu güzel Halk kültürümüzün bu nadir unsurunu yarınlara aktarmak için birbirinden değerli aşıklarımız ezgilerini halkımızın beğenisine sunmaları taktire şayandır. Teşekkürler sayın Müdürüm.

SIRADAKİ HABER