Van Mall AVM hizmete açıldı

Van'da 2010 yılında Cumhuriyet Caddesi üzerinde inşa edilen ve yapımı uzun yıllar süren, yönetim, elektrik, ortak gider ve diğer birçok sebepten dolayı 3 kez isim değiştirerek açılıp, kapanan AVM, yeni ismiyle hizmete açıldı. Açılışta konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, Van Mall AVM'nin ilin ekonomisine, ticaretine büyük canlılık kazandıracağını belirterek, söz konusu AVM'de bin kişinin istihdam edileceğini ifade etti.

Van Mall AVM hizmete açıldı

2010 yılında yapımına başlanan AVM, 2019 yılında hizmete açılmış, elektrik, su ve doğalgaz kesintileri gibi önemli sorunlarla boğuşan ve daha sonra kapısına kilit vurulan Van Park AVM, şimdiki ismi Van Mall AVM ile yıllar sonra yeniden kapılarını açtı.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan ve Van'ın alışveriş, ticaret, eğlence ve sosyal hayatına yeni bir boyut kazandırması beklenen Van Mall AVM'de dünyaca ünlü markalar, şık restoranlar ve eğlence alanları bulunuyor.

Moda, teknoloji, ev gereçleri, güzellik ürünleri ve daha birçok kategoride seçkin markaların yer aldığı AVM'nin açılışına; Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, AK Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Kayhan Türkmenoğlu, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdulahat Arvas, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyesi Zahir Soğanda, GLA Gayrimenkul Yönetim Kiralama ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Çelik, GLA Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Müşaviri Avukat Duygu Ortaköylü, GLA Gayrimenkul Yönetim, Kiralama ve Danışmanlık A.Ş. Yönetim Direktörü Mithat Ulutürk, Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, kurum amirleri ve çok sayıda davetli katıldı.

ÖZDEK: "AVM'NİN VAN'IN EKONOMİSİNE KATMA DEĞER SAĞLADIĞINI GÖRÜYORUZ"

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından ilk olarak söz alan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, "Bugün bizim için çok önemli bir gün. Yıllardır bu AVM'nin Van'a kazandırılması için büyük gayretler sarf ediyoruz. Nihayetinde Sayın Valimizin destekleriyle bugün GLA Kiralama Şirketiyle beraber burayı Vanlıların hizmetine açtık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. AVM'nin yıllardır kapalı olmasından dolayı kentte çok ciddi sorunlara neden oluyordu. Bugün AVM'nin kente bir katma değer kattığını görüyoruz. Van'a bir ivme kazandırdığını görüyoruz. Van'ın ekonomisine katma değer sağladığını görüyoruz. AVM'nin gerek turizm, gerek ticari hayat anlamında ve gerekse sosyal hayat anlamında kente hizmet edeceğini düşünüyoruz. Çok fonksiyonlu bir hizmet söz konusu olacaktır. Van Mall AVM, içerisindeki markalarıyla Doğu Anadolu Bölgesi'ni kendisini kabul ettirecektir. AVM'miz insanlara gerçek anlamda hizmet edebilecek bir kapasitededir" dedi.

Akabinde söz alan GLA Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Müşaviri Avukat Duygu Ortaköylü ise, "Bugün bizim için beklenen bir gün. Kapılarımızı açıyoruz. Her kademede çok fazla emek harcandı. Bugün bizim için çok değerli bir gün. Emeklerimizin karşılığını aldığımız bir gün. Devamı da inşallah gelecek" diye konuştu.

ÇELİK: "VAN MALL AVM KENTE ÇOK BÜYÜK BİR HAREKETLİLİK GETİRECEK"

GLA Gayrimenkul Yönetim Kiralama ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Çelik, çok zor bir süreç yaşadıklarını belirterek, "Bugünlere gelmek çok önemliydi. Gerçekten Sayın Valimizin çok büyük katkıları oldu. Van Mall AVM kente çok büyük bir hareketlilik getirecek. Bu ilin turizm potansiyeli çok yüksek. Böyle bir şehirde zaten bir tane tek alışveriş merkezi olmazdı. 3-4 tane daha alışveriş merkezi olsa bu şehirde iş yapar. AVM'miz şehrin en işlek noktasında yer alıyor. Ortak alanlarımız kısıtlı olsa da, mağazalarımız çok büyük. Van'a ilk defa gelen markalar var. Bizim mağazalarımız Van'daki mağazaların 3-4 kat büyüklüğündedir. Bu da tüketiciye çok büyük avantaj sağlayacak. Yaz- kış demeden bu AVM'nin açılması için çok büyük gayretler sarf edildi" ifadelerini kullandı.

TAKVA: "BURADA YATIRIM YAPAN MARKALARIN ÇOK DEĞERLİ VE KIYMETLİ OLDUĞUNU BİLİYORUM"

Daha sonra söz alan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise, efsanelere, sosyal medyaya, kamuoyu gündeminde geniş bir yer tutan ve çok tartışılan Van Mall AVM'nin açılış heyecanını yaşadıklarını belirterek, "Gerçekten Van halkının sahiplenmeye meylettiği bir projenin bugün nihayetlendirilmesi ve katılımcılarıyla birlikte Van'a değer katacak bir konsepte açılışının gerçekleşmesi hepimizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Ticaret ve Sanayi Odamızın bir perspektifi var. Bir şehirde eğer markalar olmazsa, orası şehirleşmez. Dolayısıyla Van Mall AVM bu anlamda büyük bir eksikliği giderecek. Kentimizin en kupon alanlarından bir tanesi olan bu projenin uzun yıllardır nihayete erdirilememesinin hasretini ve eleştirisini bizler de yapıyorduk. Bugün büyük bir memnuniyetle bu ana şahitlik ediyoruz. Bu gerçekten gurur vericidir. Buranın bugün açılmış olmasının ayrıca bir önemi var. Zamanlaması itibariyle Van Alışveriş Festivali'ne denk gelmesi, bizim için ayrıca önemli. İki günden bu yana Kapıköy'den binlerce İranlı turistin ve yabancı turistin şehrimize geldiğini, alışveriş yapmak üzere, güzel vakitler geçirmek üzere bizlerle birlikte bu kentin ekonomisine katkı sağlamak yönünde bir eğilimi içerisinde olduklarını görüyoruz. Projeyi nihayetlendiren ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ekonomimizin her yönüyle tartışıldığı bir dönemde şehrimizde bu alışveriş merkezinin açılmasının ayrıca bir önemi ve değeri var. Hepimiz bunu yaşayarak göreceğiz. Burada yatırım yapan markaların çok değerli ve kıymetli olduğunu biliyorum. Bizlerde her zaman onların yanında olacağız. Gerekirse kapılarında güvenlik görevlisi olacağız" dedi.

KAYATÜRK: "VAN'IN ÖNEMLİ BİR METROPOL HALİNE GELMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, kentte özel sektörde çalışan SSK'lı olarak çalışanların sayısının 137 bine çıktığını belirterek, "Güzel bir günü yaşıyoruz. Böyle bir ihtiyaç vardı. Van'da ikinci bir AVM'ni açılması bizleri ziyadesiyle mutlu etti. İnsanlar sadece belediyelerde, hastanelerde, devlet kurumlarında çalışmak için çok büyük çaba gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde SGK Van İl Müdürlüğü'nü ziyaret ettik. SGK İl Müdürü 2016 yılında Van'da göreve başladığında özel sektörün çalıştırdığı SSK'lı insan sayısı 60 bin civarında olduğunu, bugün ise bu sayının 137 bine çıktığını söyledi. Demek ki Van'da 2016 yılından bu yana özel sektörde istihdam iki katına çıkmış. Burada özellikle tekstil kentlerin, çağrı merkezlerinin ve İran'dan gelen turistlerle birlikte, özel sektörün canlanmasında çok büyük bir katkı var. Aynı zamanda kayıt dışı istihdamın Van'da %22 kadar gerilediğini de paylaşmak istiyorum. Bunlar güzel haberlerdir. Çünkü biz Van'ı sadece devlet yatırımlarıyla değil, aynı zamanda çok hızlı bir şekilde özel sektör yatırımlarıyla da kalkındıracağız. Van muhteşem bir ildir. Van'a yatırım değerli GLA ailesini de tebrik ediyorum. Çok kısa bir süre içerisinde Van'da ikinci ve üçüncü AVM'yi Edremit'te, Tuşba'da açmak için bir çabanın içerisine gireceksiniz. Özellikle Türkiye'de Bursa mağazaları yaz aylarında çok iyi iş yapar. Ama nevruzun başlamasıyla beraber 2 ay boyunca Van'daki mağazalarımız hem Türkiye'deki, hem de dünyadaki bütün mağazalar arasında birinciliği alır. Dolayısıyla güzel bir zamanda, güzel bir anda böyle bir girişim oldu. Van'da devlet yatırımları da devam ediyor. 2 gün önce 32 milyon 500 bin Euro'luk çok büyük bir enerji yatırımı için imzaları attık. Van'ın hızlı bir şekilde büyümesi, mutlak manada önemli bir metropol haline gelmesi için canla başla çalışıyoruz. Yerel yönetimleriyle seçimleriyle birlikte ivmemizi katlayarak devam ettireceğiz. AVM'nin Van'ımıza hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

VALİ BALCI: "VAN MALL AVM BİN KİŞİYİ İSTİHDAM EDECEK"

Son olarak söz alan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı ise, Van Mall AVM'nin ilin ekonomisine, ticaretine büyük canlılık kazandıracağını belirterek, "Bu AVM'nin yapımında emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Bildiğiniz üzere Van Mall AVM'nin yarısı Büyükşehir Belediyesi'ne, yarısı da özel sektörü aittir. GLA Gayrimenkul Yönetim Kiralama ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Çelik ve ekip arkadaşlarına, Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek'e şükranlarımı sunuyorum. Van Mall AVM'de özel sektörden çok kıymetli firmalarımız var. Burada vatandaşlarımıza hizmet edecekler. Van Mall AVM'de faaliyet gösterecek olan tüm firmalarımıza hayırlı, bereketli, bol kazançlar diliyorum. Van Mall AVM bin kişiyi istihdam edecek. Van'ımızın ekonomisine, kültürüne, turizmine, ticari hayatına ve sosyal yaşamına da büyük canlılık kazandıracak. Van için önemli bir değerdir" ifadelerini kullandı.

"1 MİLYAR 100 MİLYONLUK GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURUYOR"

Van'da çok güzel işler olduğunu söyleyen Vali Balcı, "Geçtiğimiz gün Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İller Bankası Genel Müdürlüğü ve Van Büyükşehir Belediyesi olarak Güneş Enerjisi Santrali protokolü imzaladık. Yaklaşık 32 Milyon Euro yani 1 Milyar 100 milyon değerinde bir yatırıma imza attık. Biz belediye olarak yılda 350 milyon elektrik ödemesi yapıyoruz. Şu an da her yıl 300 milyon belediyenin kasasında kalacak. Bu parayla Van'a daha çok yatırım yapacağız. İstihdama daha çok katkı sağlayacak, Vanlı hemşehrilerimizin hayatlarına ve refahlarına katkı sunacak. Bu vesileyle Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza, İller Bankası Genel Müdürümüze, milletvekillerimize ve çalışanlarımıza çok teşekkür ederim. Bu 300 milyonun belediyenin kasasında kalacak olması çok önemlidir. Tabi bu yetmez, inşallah bir tane daha 300 milyonluk Güneş Enerjisi Santrali kurulur. Güneşin başkenti Van'a bir tane daha GES kurulması için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz" dedi.

"ESKİ VAN ŞEHRİ BİR KÜLTÜR BAŞKENTİ, TURİZM MERKEZİ OLACAK"

Van Alışveriş Günleri devam ettiğini hatırlatan Vali Balcı, "İran'dan turistler şehrimizi ziyaret ediyor. Geçtiğimiz gün Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Abdullah Eren ve heyeti ilimize geldi. Kapıköy Sınır Kapısı'nın girişinde bir düzenleme yapılacak. Misafirlerimizi daha iyi ağırlamak için çadırlar kuruluyor. Bizde valilik olarak projelendiriyoruz. Oraya yeni yapılar yapacağız. Van'ımızla, İran arasında sınır kapılarının açılması çalışmaları Cumhurbaşkanımız riyasetinde devam ediyor. Sınır kapıları açıldığı zaman buranın ekonomisine, ticaretine daha çok katkı sağlayacak. Önümüzdeki hafta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Van'ı ziyaret edecek. Eski Van şehrinde Ulu Cami, Kızıl Minare Cami,  Miri Ambarı ve Han'ın ihalesini yaptık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle oraları ayağa kaldırıyoruz. Eski Van şehri bir kültür başkenti, turizm merkezi olacak. Eski Van şehrinde parklar, yürüyüş alanları yer alacak. Ayrıca Van'ın ekonomisine, ticaretine, istihdamına da çok katkı sağlayacağını düşünüyorum. Biz orada sahil yolunu da yaptık. Yaklaşık 12 kilometre yol yapıldı. 1100 dönümde rekreasyon alanı var. Eski Van şehri ile sahil yolu birleştiği zaman inşallah Van'ın ekonomisine, turizmine, istihdamına katkı sağlayacak. Önümüzdeki hafta Sağlık Bakanımız da Van'a gelecek. 1350 yatak kapasiteli sağlık yatırımları şimdi ihale ediliyor. Bölge Hastanesi'nin yanına 800 yatak kapasiteli hastane, Muradiye'ye 150 yatak kapasiteli hastane, Erciş'e 150 yatak kapasiteli hastane, Bostaniçi'ne 150 yatak kapasiteli hastane yapılacak. Bunların dışında Edremit'te 50 üniteli ağız ve diş sağlığı merkezi, Özalp'a 20 üniteli ağız ve diş sağlığı merkezi yapılacak" diye konuştu.

"VAN'IN KÜLTÜR MERKEZİ YOKTU, İHALESİNİ YAPTIK"

Van'da eğitimden sağlığı, sosyal politikalardan kültüre, turizme, yaşamın her alanına dair bir çok güzel iş yapıldığını belirten Vali Balcı, "Örneğin 111 adet anaokulunun yapımını bitirdik. 7 tanesi de inşaat halindedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 700 milyonluk engelliler kampüsü yapılıyor. Orada da 500 kişi istihdam edilecek. Engelliler kampüsü engelli ailelerin yaşamlarını kolaylaştıracak. Tiyatronun yanında güzel bir tane kütüphane ve çocuk kütüphanesi yapıyoruz. İnşaat çalışmaları devam ediyor. Bunu Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı yapıyor. Tamamlandığında 400 milyonluk eser olacak. Van'ın eğitimine önemli katkı sunacak. Van'ın kültür merkezi yoktu, ihalesini yaptık. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bütçeye konuldu. Önümüzdeki hafta kazması vurulacak. Van'da 10 göletimizin yapım çalışmaları sürüyor. Van'ın 50 yıllık rüyası Çaldıran Çubuklu Barajı İle 50 bin dönüm alan sulanacak. Bir yılda 700 bin meyve fidanı diktik. 1 milyon 200 bin meyve fidanımızda fidanlıkta, iki milyon fidan dikerek Van'ı ağaçlandıracağız. Sıfır faizli, 1 yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli koyun veriyoruz. Şu ana kadar 1740 aileye 172 bin koyun verdik. Sıfır faizli, 1 yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli de 400 milyonluk kredi kullandırtmışız. Bunlar Van'ın ekonomisine, geleceğine büyük katkı sunacak" ifadelerini kullandı.

"BU COĞRAFYADA VAN GÜNEŞ GİBİ PARLAMAYA DEVAM EDECEK"

Çocuklar için 13 yüzme havuzu hizmete açtıklarını söyleyen Vali Balcı, "23 adet kapalı spor salonu yaptık. 11 adet bebek çocuk kütüphanesi yaptık. Van'a bir ton güzel iş yaptık. Bunları devletin gerçek sahibi milletin parasıyla yapıyoruz. Van'ımıza, kurumlarımızla, milletvekillerimizle, STK'larımızla, işçilerimizle, çiftçilerimizle, memurlarımızla ve 1 milyon 150 bin Vanlı hemşehrimizin hayır duasıyla canla başla, aşkla, şevkle, banane demeden, mazeret üretmeden nemelazımcılık yapmadan memleketimize, milletimize hizmet ediyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz. Van'ın geleceği, önü, ufku çok açık, inşallah güneşin şehri Van, güneş gibi parlayacak. Türkiye'miz her alanda ilerlerken, gelişirken, bu coğrafyada Van güneş gibi parlamaya devam edecek. Yeter ki biz birliğimize, beraberliğimize sahip çıkalım. Birbirimizi daha çok sevelim. Hep beraber uzlaşarak, işbirliği yaparak, birbirimize severek gelişen Türkiye'ye Van olarak ayak uyduracağız. Bu duygu ve düşünceyle Van Mall AVM'nin açılışına emek veren herkese çok teşekkür ederim" diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan dua ile kurdele kesimi yapıldı.

Daha sonra protokol üyelerinin AVM'deki esnafları tek tek ziyaret etmesi ve verilen mini konserle açılış töreni son buldu.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2024, 14:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER