Van havalimanını 135 bin 781 yolcu kullandı

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Van Ferit Melen Havalimanı'nın Şubat ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre Şubat ayında Van Ferit Melen Havalimanı'nı 135 bin 781 yolcunun kullandığı belirtildi.

Van havalimanını 135 bin 781 yolcu kullandı

2024 yılı Ocak ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklanırken, buna göre, Van Ferit Melen Havalimanı'nda Şubat ayında, iç hat yolcu trafiği 135 bin 8, dış hat yolcu trafiği 773 oldu. Böylece Şubat toplam 135.781 yolcuya hizmet verildi.

Şubat ayında Van Ferit Melen Havalimanı'na iniş-kalkış yapan uçak trafiği iç hatlarda bin 346, dış hatlarda 12 olmak üzere toplamda 1 bin 358'e ulaştı.

Yük (kargo+posta+bagaj) trafiği ise şubat ayında toplamda bin 340 ton olurken, Ocak ve Şubat dönemde ise Van Ferit Melen Havalimanı'nda yolcu trafiği 275 bin 051, uçak trafiği 2 bin 584, yük trafiği (kargo+posta+bagaj) ise 2 bin 646 ton olarak gerçekleşti.

YOLCUSU DA ÇOK, SORUNU DA…

Öte yandan Van'da uçak bilet fiyatlarının yüksek olması ve uçak seferlerinin az olması vatandaşları mağdur ederken, diğer taraftan turizmi de olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Van'da kronikleşmiş sorunu haline gelen ve defalarca Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündeme getirilen uçak seferleri, bir türlü çözüme kavuşturulamadı.

Uçak sefer sayısının az olmasından dolayı bilet fiyatlarının arttığına dikkat çeken Vanlılar, özellikle Ankara- Van arası uçak bilet fiyatlarının çok yüksek olduğunu söylediler. Van- Ankara arası bilet fiyatları 2 bin ile 4 bin TL arasında değişirken, Van- İstanbul arası bilet fiyatları ise 2 ile 5 TL arasında değişiyor.

Çevre illerle yapılan kıyaslamada uçak bilet fiyatları Van'da yüksek olurken, vatandaşlar ve seyahat acenteleri uçak sefer sayılarının az olmasından dolayı bilet fiyatlarının yüksek olduğunu söylediler.

Van'da son dönemlerde sıkça gündeme gelen uçak seferleri sorunu bir türlü çözüm bulmadı.  2019 yılında Van Ferit Melen Havaalanı'nda başlatılan genişletme çalışmalarının ardından uçak sefer sayılarında yapılan değişiklik ve bilet fiyatlarındaki artış ile yolcuların günler öncesinden uçak bileti bulamaması ve biletleri yüksek fiyattan alması bir türlü çözüme kavuşturulamadı.

Van'ın 1,5 milyona yakın nüfusu sahip olmasına rağmen, uçak sefer sayılarının yetersiz olması ve astronomik fiyatlarla biletlerin satışa sunulması, vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Daha öncesi konuyla alakalı THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat ile birebir görüşmeler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne defalarca soru önergeleri verilmesine rağmen, kronikleşmiş bir sorun haline gelen uçak seferleri sorunu çözüm bulmadı.

Van'da günlük olarak 9 ile 12 arasında değişen uçak seferleri kentin ihtiyacına karşılık vermezken, Van'ın nüfusundan az nüfusa sahip illerde ise, sefer sayılarının Van'dan 2 kat fazla olması tepki çekiyor. Uçak sefer sayılarında yaşanan sıkıntıdan dolayı, turizm anlamında da istediği verimi elde edemeyen Van, her anlamda sorun yaşıyor.

VAN BÖLGE GAZETESİ: FEHİM ATİŞ

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2024, 16:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER