İranlı turistler Van'a akın ediyor…

2023 yılında Nevruz Bayramı ve diğer etkinlikler kapsamında yaklaşık olarak 600 bin İranlı turistin geldiği Van'da, bu yıl da hareketlilik yaşanmaya başladı. 13 gün sürecek Nevruz Bayramı ve 15 Mart-5 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 'Van Shopping Fest' kapsamında Van'a gelen İranlılar, kentte hareketlilik oluşturdu.

İranlı turistler Van'a akın ediyor…

Dün kutlanan Nevruz için Kapıköy Gümrük Kapısından Türkiye'ye geçiş yapan İranlı turistlerin tercihi yine Van oldu. Van'da kentin sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliklerin tanıtılması, marka değerine katkı sağlanması, yerel piyasanın canlandırılması amacıyla İranlıların Nevruz tatiline denk getirilen 'Shopping Fest' alışveriş günleri kapsamında da kente gelen İranlılar, hareketlilik oluşturmaya başladı.

Nevruz öncesinden Van'ın Kapıköy Gümrük Kapısından kente giriş yapan İranlılar, esnafa can suyu olmaya devam ederken, geçtiğimiz yıl yaklaşık olarak 600 bin İranlı turistin geldiği Van'da, bu yıl da hareketlilik yaşanmaya başladı.

Koronavirüs nedeniyle 2 yıl ara verilen ve geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde ciddi yıkımlara neden olan depremden dolayı yapılamayan 'Shopping Fest' alışveriş festivali bu yıl 15 Mart-5 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek. Özellikle yerel piyasanın canlandırılması için 15 Mart- 5 Nisan tarihinde düzenlenecek olan festival için İranlı turistler kente akın etmeye başladı. Daha önce Türkiye'nin çeşitli illerine giden İranlı turistlerin tercihinin bu kez çoğunlukla Van olması dikkat çekti.

Turist sayısının artması en çok Van esnafını sevindirdi. Tatil için Türkiye'yi seçen turistler, karayoluyla Van'ın Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş yaptı. Kentte 'Van Shopping Fest' adı altında 15 Mart- 5 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan alışveriş festivaline denk gelen İran'daki nevruz tatili nedeniyle Türkiye'ye gelen İranlıları mağazalarına çekmek isteyen bölge esnafının Farsça duyurular hazırladığı görüldü.

Van'daki otelleri dolduran İranlılar, mağazalardan alışveriş yapıyor ve kent merkezindeki restoranları tercih ediyor. Geçtiğimiz 600 bin civarında İranlı turistin ziyaret ettiği Van'da, cadde ve sokaklar İranlı turistlerle dolup taşıyor.

Başta alışveriş merkezleri ve mağazalar olmak üzere cadde ve sokaklarda yoğunluğun yaşanmasına neden olan İranlı turistler, yaptıkları alışverişlerle de şehrin esnafına adeta can suyu oluyor. Ziyaretleri sırasında Van'ın tarihi ve turistik yerlerini de gezen İranlılar, ayrıca farklı eğitimler düzenleyerek şehrin tanıtımına da büyük katkı sağlıyorlar.

İranlıların Van'a olan ilgilerinin kendilerini memnun ettiğini belirten turizmciler, bu yoğunluğun 12 aya yayılması temennilerinde bulundular.

Van Valiliği himayesinde Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu Belediyesi, Edremit Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) katkılarıyla düzenlenen ve 15 Mart'ta start alan 'Van Shopping Fest''in bu yıl da büyük ilgi görmesi bekleniyor.

Van ekonomisine ve turizmine büyük bir katma değer sağlaması hedeflenen ve 15 Mart'ta başlayan 'Van Shopping Fest' 5 Nisan tarihine kadar devam edecek. Ülkelerindeki nevruz tatilini geçirmek için Van'a gelen turistler için de başlayan festival kapsamında birçok etkinlik düzenleniyor.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) öncülüğünde 2014 yılından itibaren düzenlenmeye başlayan ve 2019 yılında Van Valiliği'nin de desteklediği festival, Van'ın ekonomisine canlılık katmasının yanı sıra gerek kentte yaşayan vatandaşlara gerekse İranlı turistlere alışveriş ve eğlence fırsatı sunmuştu.

Geçtiğimiz yıl 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde ciddi yıkımlara neden olan depremlerden dolayı yapılmayan Van Shopping Fest'in bu yıl ilgi büyük görmesi bekleniyor.  Shopping Fest'le Van'ın tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtılması, marka değerine katkı sağlanması ve yerel piyasanın canlandırılması amaçlanıyor.

2014 yılından 2019 yılına kadar aralıksız devam eden, pandemiden dolayı ara verilen ve 2022 yılında alıncı düzenlenen Van Shopping Fest, 15 Mart'ta yedinci kez start aldı.  Van'ın tanıtımında büyük rol oynayan Shopping Fest, 2020 yılında Covid-19 salgınından dolayı sekteye uğramıştı.

Yaklaşık 2 yıllık aradan sonra 2022 yılında 15 Mart- 5 Nisan tarihleri arasında tekrar düzenlenen festival, geçtiğimiz yıl ise 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde ciddi yıkımlara neden olan depremlerden dolayı yapılamamıştı.

Özellikle başta İran olmak üzere komşu ülkelerden ve Türkiye'nin değişik kentlerinden bu festival boyunca ciddi anlamda bir turistin gelmesi bekleniyor. 22 gün sürecek festivalde konser ve değişik etkinliklerin yanı sıra bazı kurumlar ürünlerini sergileyecek. Festivale yerel sanatçıların yanı sıra, önemli sanatçılar sahne alacak.

Festival kapsamında, sergi, halk oyunları gösterisi, alaturka konser, futbol turnuvası, çocuk tiyatroları, el sanatları sergisi, sokak gösterileri, dengbej ve kaside programı, Van Oturma Gecesi, kedi güzellik yarışması, konser ve şiir programları düzenlenecek.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2024, 16:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER