Van'da tıraşa zam: Saç-sakal, yıkama 350 TL oldu

Van Berberler ve Kuaförler Odası, tıraş ücretlerine zam yaptı. Yapılan zamlarla birlikte saç, sakal kesimi yıkama ile birlikte 350 lira oldu.

Van'da tıraşa zam: Saç-sakal, yıkama 350 TL oldu

Van Berberler ve Kuaförler Odası, esnaflarla birlikte aldığı karar ile tıraş ücretlerine zam yaptı. Berberler Odası, zamlı tarife listelerini üyelerine gönderirken, bundan sonraki süreçte tıraşlar yeni tarife listesine göre yapılacak.

Son dönemde girdi maliyetlerinde meydana gelen zamların ardından Van'da berber ve kuaför ücretlerine de zam yapıldı. Yapılan zamlarla birlikte, saç kesimi 200 TL'ye, sakal kesimi 100 TL'ye, saç ve sakal kesimi 300 TL'ye, saç kesimi ve yıkama 200 TL'ye, saç, sakal, yıkama 350 TL'ye, çocuk tıraşı (makine ile) 100 TL'ye, çocuk tıraşı (fantezi) 150 TL'ye yükseltildi.

Ekstra hizmetlerde ise makine ile saç kesimi 100 lira, saç yıkama, fön çekme 100 lira, buhar veya kompres 100 lira, saç boyama 500 lira, bıyık ve sakal boyama 300 lira, damat tıraşı 2 bin lira, maske 80 lira, saç bakımı 200 lira, sir ağda yanak ve kulak 100 lira, saçın ustura ile kazınması 250 lira, saçın ustura ile kazınması 100 lira, dükkân harici tıraşlar ise 250 lira oldu.

"ESNAF VE SANATKÂRIMIZIN BU FİYAT TARİFESİNE İHTİYACI VARDI"

Yapılan zamlarla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Van Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Veysel Koç, "Son dönemlerde ev ve dükkân kiraları ciddi anlamda arttı. Bu anlamda berber ve kuaför esnafımızın giderleri kat kat arttı. Kullandıkları ürünler yüzde yüz arttı. Yine SGK- Bağkur primleri ciddi oranda arttı. Asgari ücret keza aynı şekilde arttı. Bunun yanında piyasadaki bütün ürünler zamlandı. Bugün bir yemek yiyorsunuz 200 lira, yine bir saç tıraşı yapıyorsunuz 200 lira. O yemek 5 saat tok tutuyor ama o saç tıraşı bir ay götürüyor. Esnaf ve sanatkârımızın bu fiyat tarifesine ihtiyacı vardı. Birçok esnafımızın da fikrine başvurarak böyle bir karar aldık. Yeni fiyat tarifemizi oluşturduk ve bugün itibariyle esnaf ve sanatkârımıza dağıtmaya başladık. Çok yüksek maliyetler olmadığı sürece bu fiyatlar yılsonuna kadar geçerli olacak. Esnaf ve sanatkârımız başımızın tacıdır. Biz onların hizmetindeyiz. Onların hak ve hukuklarını korumakla mükellefiz. Onlara hizmet etmekten de keyif alıyoruz ve şevk duyuyoruz. Her zaman da onların emrindeyiz. Yeni alınan fiyat tarifesi de esnaf ve sanatkârımızın el emeğinin, göz nurunun bir nebze olsun karşılığının bedelidir. Esnaf ve sanatkârımızdan bu anlamda bir ricam var. Bu fiyat tarifesinin altına inmesinler. Sanatlarını ucuza satmasınlar. El emeği, göz nuru hizmetlerini hiçe saymasınlar. Bunun yanı sıra özellikle bayan kuaförlerimizden bir ricamız var. Sosyal medyalarda indirimli kampanyalar yapmamalarını önemle arz ediyorum" dedi.

"DENETİMLER YAPILMADIĞI İÇİN KAYIT DIŞI ESNAF SAYISI ÇOĞALIYOR"

Öte yandan kayıt dışı esnafla mücadelelerinin devam ettiğini belirten Başkan Koç, ilgili kurumları göreve davet ederek, "Düzenli olarak 3 ayda bir kayıt dışı korsan esnaf ziyaretler gerçekleştiriyorum. Bunların da listelerini oluşturarak belediyeye ve vergi dairesine veririm. Bunlara cezai yaptırım gücü onlardadır. Gidip bunları kayıt altına almalarını talep ediyoruz. Beraber çıkıp denetim yapalım dediğimizde bizi kabul etmiyorlar. Bizimle bu denetimlere çıkmadıkları gibi, kendileri de bu denetimleri yapmıyorlar. Bu denetimler yapılmadığı için kayıt dışı esnaf sayısı her geçen gün biraz daha çoğalıyor. Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere, Van Ticaret İl Müdürlüğü, belediyeler, vergi dairesi ve diğer ilgili kurumlar mutlaka bunun üzerinde durup, bununla ilgili hummalı bir çalışma yöntemi çizmeleri gerekiyor. Aksi takdirde kayıtlı esnaf, kayıt dışı esnafların arasında boğulacaktır. Vergi, SGK ödeyen, muhasebe ücreti, aidat ödeyen esnaf da, bunları ödemeyen, her şeyi kaçak olan esnaf da aynı tıraşı yapıyor. Bu anlamda kurum ve kuruluşlardan ricamız ve istediğimiz kayıt dışı esnaflara yönelik denetimlerini yapmalarıdır" ifadelerini kullandı.

Başkan Koç, yeni fiyat tarifesinin esnaf ve sanatkâra hayırlı olması dileğinde bulundu.

Bazı vatandaşlar ise fiyatların çok yüksek olduğunu ve bu kararın bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladılar.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 01 Şubat 2024, 11:23
YORUM EKLE
YORUMLAR
Gercekkci
Gercekkci - 3 ay Önce

Berber ne yapıyor kullandığı bir şey yok bir makina alıyor on yıl kullaniyor.Bu berberler odası da gereksiz yere zam yapmış insanların hali ortada bir saç trasi en fazla 50lira olmaliydi

SIRADAKİ HABER