Sular çekilince Van Gölü’ndeki mikrobiyalitler ortaya çıktı

Van Gölü suyunun çekildiği Edremit sahillerinde ortaya çıkan mikrobiyalitler güzel görüntüler oluşturdu.

Sular çekilince Van Gölü’ndeki mikrobiyalitler ortaya çıktı

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü’nde küresel iklim değişikliğinin etkisiyle su kaybının yaşanması, suyun dibindeki mikrobiyalitlerin ortaya çıkmasına neden oldu. Van Gölü’nün bazı kıyı bölgelerinde suların çekilmesi, gölün derinliklerinde yer alan mikrobiyalitleri de ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz yıllarda sadece küçük bir kısmı görünen mikrobiyalitler, bu kez suların çekilmesiyle tamamen ortaya çıktı.

Van Gölü’nün 3 bin 710 kilometrekarelik yüzey alanlıyla dünyanın en büyük sodalı gölünü oluşturduğunu ifade eden Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Ekstrem bir su kalitesine sahip. Yani çok özel bir ekosistem ve bu özel ekosistemin tabanında oluşan mikrobiyalit denilen sedimanter yapılar var” dedi.

Mikrobiyalitlerin sadece sodalı göllerde meydana geldiğini belirten Akkuş, “Göl tabanından kalsiyumca zengin tatlı su çıkışı oluyor. Tatlı sudaki kalsiyum ile göldeki soda bikarbonat birleşip çökelmeye başlıyor. Bu çökelmeyle beraber buradaki siyanobakteriler ve algler, faaliyete geçerek göl tabanında ağaç benzeri devasa yapılar oluşturuyor. Van Gölü’ndeki mikrobiyalitler, dünyanın diğer yerlerindekilerden farklıdır. Van Gölü’nde dünyanın en büyük mikrabiyalitleri var. Diğer göllerdekiler 5-10 metreyken buradakiler 30-40 metreye kadar ulaşıyor” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2022, 10:06
YORUM EKLE
YORUMLAR
ASLINDA ZOR DEĞİL
ASLINDA ZOR DEĞİL - 1 yıl Önce

VAN GÖLÜ, cevresindeki il, ilçe, belde ve köylerin foseptik çukuru değildir. Doğal Sit Alanıdır ve koruma kararı alınmıştır. Ünseli, Erciş, Çelebibaği, Adilcevaz, Ahlat, Tatvan, Gevaş, Çiçekli, Edremit, Ipekyolu ve Tuşba'dan göle atık su, katı atık, hayvansal atik, evsel atık, endüstriyel atık kesinlikle karışmamalıdır. Bunun için tedbirler alınmalıdır. Buraların kıyılarında 150 ekskavatör ve 350 kamyon on iki ay boyunca her gün çalışarak dip çamurunu, kıyı kirliliğini, dere ve kanal ağzı, dere ve kanal içi kirlilikleri TAMAMİYLE temizlemelidir. Dere ve kanalların hepsi DSİ ve belediyeler tarafından temizlenmelidir. Bu ilçelerin hepsinde sahil şerdi, sahil yolu, bisiklet yolu, yürüyüş yolu, park ve yeşil alanlar, rekreasyon sahaları oluşturularak Van Gölü sahil ve kıyıları ihya edilmeli, medeni memleketlerdeki gibi güzel bir görünüme kavuşturulmalıdır. Ülkemizin en büyük gölü, sahilleri, kıyıları ve çevresi böyle kirli, bakımsiz, sahipsiz ve perişan olmamalıdır. Belirtilen çaba ve çalışmalarla her şey mümkün.

SIRADAKİ HABER