HÜDA-PAR'ın Van adayları belli oldu

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesi Van'da düzenlenen aday tanıtım programda Van Büyükşehir Belediyesi, İpekyolu, Tuşba ve Muradiye belediye başkan adaylarını açıkladı. Bu kapsamda HÜDA-PAR'ın Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mehdi Oğuz oldu.

HÜDA-PAR'ın Van adayları belli oldu

31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler öncesi partilerde seçim mesaisi yoğun bir şekilde devam ederken, HÜDA PAR Van'ın da aralarında bulunduğu Bitlis, Ağrı, Hani, Karlıova, Dargeçit, Kovancılar ve Arıcak Belediye Başkan adaylarını tanıttı.

31 Mart 2024'te yapılacak olan yerel seçimler için iktidar ve muhalefet partilerinde bir yandan seçim hazırlıkları için çalışmalar devam ederken, bir yandan da ittifak görüşmeleri devam ediyor. Van'da tüm kesimlerin merakla beklediği belediye başkan adayları yavaş yavaş netlik kazanmaya başladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan olarak açıklanırken, AK Parti'nin Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ise Abdulahat Arvas olmuştu. Yine Yeniden Refah Partisi'nin Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Abdullah Sadıksoy olurken, HÜDA-PAR'ın Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı ise Mehdi Oğuz oldu.

Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen tanıtım programında, İpekyolu Belediye Başkan Adayı Bedri Bor, Tuşba Belediye Başkan Adayı Faruk Tasan, Muradiye Belediye Başkan Adayı ise Kazım Bilici oldu.

Partililerin ve vatandaşların yoğun katılım gösterdiği tanıtım programı Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Daha sonra kürsüye çıkan ve önemli açıklamalarda bulunan HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Gazze'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekti.

"FİLİSTİN MESELESİ, BÜTÜN DÜNYANIN GÜNDEMİNE OTURDU"

Yerel seçimlere 2,5 aydan az bir sürenin kaldığını belirterek, "31 Mart 2024'te 5 yıllığına mahalli idareleri birilerine teslim edeceğiz. Belediye başkanlarını, il genel meclisi ve belediye meclis üyelerini, aynı zamanda mahallelerimizi ya da köylerimizi idare edecek olan muhtarları seçeceğiz. Aslında seçime çok bir zaman kalmadı. 2,5 aydan daha az bir zaman var. Normal şartlarda bu tarihlerde bütün memleket seçim gündemine yoğunlaşmış olurdu ama biz bir türlü o gündeme yoğunlaşamadık. Sebep malum. Hepinizin bildiği üzere 7 Ekim 2023 sabahı bir tufan koptu işgal altındaki Filistin topraklarında. Aksa Tufanı ve hemen akabinde 75 yıldır zaten o topraklarda her türlü zulmü yapma hakkını kendinde gören, dünyanın bütün süper güçleri tarafından desteklenen, bir Siyonist işgal rejimi korkunç bir katliama ve soykırıma girişti. 7 Ekim'den beri neredeyse bütün dünyanın gündemine Filistin meselesi oturdu. Daha önce belki unutulmuştu. Zaman zaman gündemden düştüğü de oluyordu. Hatta 7 Ekim öncesi neredeyse uzun bir süre hiç kimsenin gündeminde değilken yeniden gündeme geldi. Elbette Türkiye'de de hem siyasetin, hem basının hem farklı çevrelerin, sivil toplumların gündeminde uzun süre kaldı. Fakat oradaki katliamlar 108. gününde hız kesmeden aynen devam etiği halde maalesef gündemden düşer gibi oldu özellikle Türkiye'de. Pek çok Batı memleketinde gündemdeki sıcaklığını, gündemdeki yerini muhafaza ediyor. Hatta Batı'da insanlar gittikçe tepkilerinin dozunu yükseltiyorlar. Artık tahammül sınırlarını çoktan aşmış olan bu soykırım, bu etnik temizlik, bu çocuk katliamı bütün insanlığın tepkisini çekerken, seçim sathı mahalline girilmesinden midir yoksa artık bir anlamda buna alışmış olduğumuz, bunu kanıksamaya başladığımızın bir işareti midir bilmiyorum ama memleketimizde pek çok insanın gündeminden düştü. İlk başlarda 7/24 Gazze gündemini konuşan haber kanallarına, televizyonlara bakın birkaç istisna hariç sanki orada zulüm bitmiş, sanki artık kan dökülmüyor, sanki çocuk, kadın ve sivil ölümleri durmuş, sanki okullara, hastanelere, sivillerin yaşam alanlarına saldırılar durmuş gibi başka başka şeyler konuşmaya başladılar" dedi.

"İNSANLAR GİBİ TOPLUMLARIN, DEVLETLERİN VE ÜMMETLERİN BİR ECELİ VARDIR"

Sadece o katliamı yapanlar değil, Siyonistlere destek verenlerin de bu soykırımın hesabını vereceğini belirten Yapıcıoğlu, "Doğrusu insanı insanlığından utandıran şu vahşet karşısında başka şeyler konuşmak bizim içimizden gelmiyor. Evet, bugün adaylarımızı tanıtacağız. Evet, belediyecilik anlayışımızla ilgili birkaç kelam edeceğiz ama Gazze bu durumdayken, 75 yıldır devam eden siyonist işgal, orada zulümlerine davam ederken biz bunu gündemimizden düşürmeyeceğiz. Zaman zaman bazı şeyleri konuşmak pozisyonunda kalsak bile, inşallah o zulmün sona ermesi için fiilen sona erdirecek imkân belki elimizde yok ama o zulmü duyurmak için elimizden gelen bütün çabayı sarf edeceğiz. Gündemden düşürmemeliyiz. Çünkü katliam devam ediyor. Şimdiye kadar yaptıklarımızı yeterli görmemeliyiz. Çünkü şimdiye kadar bizim ve bizim dışımızda geri kalan ülkelerdeki insanların yapmış oldukları, bu katliamları durdurmaya yetmedi. Ben şuna inanıyorum. Belki bugünkü siyasi ve uluslararası konjonktür, Siyonist işgal rejiminin yargılanması ve yargılanması sonunda ciddi bir yaptırımla karşılaşmasının önünde bir engel gibi görünüyor. Ama ben buna inanıyorum, ne gece sürekli gecedir, ne kış sürekli kıştır. Her gecenin bir sabahı vardır ve her kışın bir baharı vardır. İnsanlar gibi toplumların, devletlerin ve ümmetlerin bir eceli vardır. Bir yükseliş dönemleri, bir güçlendikleri dönem ve bir de güçten düştükleri, yıkıldıkları, ölüp gittikleri dönemler vardır. Sadece o katliamı yapanlar değil, ben inanıyorum ki bir gün ona destek verenler de bu soykırımın hesabını vereceklerdir. Bu ses yükselecek. Batı'dan yükseliyor. Batı'daki Müslüman ve diğer dinlerdeki insanlardan yükseliyor. Ama maalesef İslam ülkelerinin pek çoğunun üzerine sanki ölü toprağı serpilmiş" diye konuştu.

"ŞUBAT AYININ ORTALARINDA ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINA İNECEK"

Ülkede açlık ve yoksulluk sınırının gittikçe arttığını belirten Yapıcıoğlu, "Özelikle halkın ve dar gelirlerin gündeminde geçim var. Siyasetin de gündeminde seçim var. Enflasyon oranları yeniden gündeme geldi. Yeniden fiyat artışları çift hanelerde, hatta bazı kalemlerde geçen sene ve önceki sene üç haneleri yani yüzde yüzün üzerine çıkar oldu. Açlık ve yoksulluk sınırı gittikçe artıyor. İnsanın yaşam maliyeti dedikleri, insanın hayatını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu bütün mal ve hizmetler için harcanması gereken miktar her geçen gün artıyor. Fiyatların artışı durdurulamıyor. Ve şu son geçtiğimiz birkaç hafta içerisinde yılbaşının öncesinde ve sonrasında, aralık ayında asgari ücret ve sonrasında emekli maaşları enflasyon oranlarının belirlemesinden sonra maaşlardaki artışlar gündeme geldi. Türkiye'de şu anda aralık sonu itibariyle yapılan hesaplamalara göre açlık sınırı 16 bin lirayı aştı. Ne demek açlık sınırı? 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için sadece gıdaya ayırması gereken para. Yoksulluk sınırı, o da 47 bin liraya dayanmış durumda. Aralık rakamları itibariyle söylüyorum. Hayat bu kadar pahalıyken asgari ücret belirlendi, açlık sınırının bir tık üstünde 17 bin 2 lira. Muhtemelen bir ay sonra yani şubat ayının ortalarında asgari ücret açlık sınırının altına inecek. Mevcut tarife göre asgari ücret; sadece işçinin ailesi içinde yok, gıda, giyim, konut, sağlık, kültür eğitim gibi zorunlu harcamalarına günün fiyatları üzerinden yetecek ücrettir. Asgari ücretin tarifi budur. Tarifin içinde aile yoktur. Bu tarifin değiştirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu tarif değiştirilmese bile bugünkü asgari ücret sadece işçinin kendisinin bu masraflarına yetmiyor. Yoksulluk sınırı bahsettiğimiz bütün bu ihtiyaçların karşılanmasına yetecek olan ücrettir.  Hadi biz ondan vazgeçtik. En düşük emekli maaşının 15 bin liranın altında olmaması gerektiğini söyledik. Fakat takip ettiğiniz üzere özellikle SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için en düşük emekli maaşının 10 bin lira olacağı karara bağlandı. Millet kara kara düşünüyor bu parayla nasıl geçineceğim diye" ifadelerini kullandı.

Yapıcıoğlu'nun konuşmasının ardından Van'ın yanı sıra Bitlis, Hani, Karlıova, Dargeçit, Kovancılar ve Arıcak Belediye Başkan adayları tek tek kürsüye davet edilerek tanıtıldı.

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI MEHMET MEHDİ OĞUZ KİMDİR?

1973 yılında Van'ın Erciş ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Van'da tamamlayan Oğuz, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Halen Van'da aktif olarak avukatlık ve arabuluculuk yapmaktadır. 2004 -2011 yılları arasında Van Mustazaf-Der Şube Başkanlığı yaptı. FETÖ yargısının Mustazaf-Der hakkında verdiği kapatma kararının ardından Mustazaflar Hareketi'nde yer aldı ve 2012 yılında HÜDA PAR Kurucu Üyesi olarak aktif siyasete atıldı. HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcılığı ve HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu. Farsça ve İngilizce bilen Oğuz, evli ve 3 çocuk babasıdır.

İPEKYOLU İLÇE BELEDİYE BAŞKAN ADAYI BEDRİ BOR KİMDİR?

1988 yılında Beytüşşebap ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Beytüşşebap'ta tamamladı. HÜDA PAR ile aktif siyasete atılan Bor, HÜDA PAR Van İl Başkan Yardımcılığı ile İpekyolu İlçe Başkanlığı görevlerini yaptı. Van'da lokantacılık sektöründe esnaf olan Bor, Van Lokantacılar Fırıncılar Kasaplar Esnaf Odası Başkan Adayı oldu. Evli ve 4 çocuk babasıdır.  

TUŞBA BELEDİYE BAŞKAN ADAYI FARUK TASAN KİMDİR?

1980 yılında Van'ın Muradiye ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Van'da tamamlayan Taşan, İstanbul Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunudur. Dış ticaret uzmanı olan Taşan, gıda sektöründe ticaret yapmaktadır. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Hak ve Sanayici İşadamları Derneği (HAKSİAD) ve Türkiye Perakendeciler Federasyonu (PERDER) gibi iş derneklerinin Van İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Van Ticaret ve Sanayi Odası (VANTSO) Yüksek İstişare Kurulu Üyesidir.  Siyasete HÜDA PAR ile adım atan Taşan, Van İl Başkan Yardımcılığı görevini yaptı. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

MURADİYE İLÇE BELEDİYE BAŞKAN ADAYI KAZIM BİLİCİ KİMDİR?

1973 yılında Van'ın Muradiye ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Ünseli ve Van'da tamamlayan Bilici, Van Endüstri Meslek Lisesi Teknik Lise Bilgisayar Bölümü, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü ve Van 100. Yıl Üniversitesi Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümünden mezun oldu.  Erciş Şehit Rıdvan Çevik Devlet Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürlüğü, Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürlüğü ve Muradiye Devlet Hastanesi Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2014 yılında HÜDA PAR Muradiye Belediye Başkan Adayı oldu. İngilizce ve Fransızca bilen Bilici, evli ve 5 çocuk babasıdır.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2024, 13:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER