Van Gölü'nün endemik türü olan ve dünyada yalnızca bu havzada yaşayan inci kefalinde üreme göçü sona yaklaşırken, yumurtadan çıkan milyonlarca yavru balık yeniden Van Gölü'ne dönmeye başladı.
Her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında üremek için tatlı sulara göç eden inci kefalleri, yumurtalarını bıraktıktan sonra göle dönerken, yeni dünyaya gelen yavrular da akarsuların Van Gölü ile buluştuğu mansap bölgelerinde bir süre uyum sürecini tamamladıktan sonra göle geçiş yapıyor.
Yaklaşık 15 bin kişinin geçimini sağladığı inci kefalini korumak amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda jandarma, emniyet, zabıta ve diğer kurumların katılımıyla denetimler aralıksız sürdürülüyor. Ekipler, hem kaçak avcılığı önlemek hem de yavru balıkların güvenli şekilde göle ulaşmasını sağlamak için 7 gün 24 saat görev yapıyor.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir, av yasağı başlamadan yaklaşık bir ay önce hazırlıklara başladıklarını belirterek, güvenlik güçleri ve ilgili kurum personeline eğitimler verildiğini, ayrıca bölgedeki okullarda öğrencilere yönelik bilinçlendirme faaliyetleri yürütüldüğünü söyledi.
Bu yıl yürütülen denetimlerde kaçak avcılıkla mücadele kapsamında 147 kişiye toplam 2 milyon 818 bin TL idari para cezası uygulandığını açıklayan Demir, denetimlerde 19 ton ölü inci kefali, 7 saç tekne ve 70 av aracına el konulduğunu ifade etti.
Gece yapılan denetimlerde Van Gölü kıyısında milyonlarca inci kefali yavrusunun yüzdüğünü gördüklerini belirten Demir, koruma çalışmalarının olumlu sonuç verdiğini vurguladı. Demir, geçmiş yıllarda ortalama 17-18 santimetre olan inci kefali boyunun bugün 22-23 santimetreye ulaştığını belirterek, bunun sürdürülen koruma çalışmalarının önemli bir göstergesi olduğunu kaydetti.
15 Temmuz'da sona erecek av yasağına dikkat çeken yetkililer, Van Gölü'nün simgesi olan inci kefalinin gelecek nesillere aktarılması için vatandaşlardan yasak süresince avlanmama ve kaçak avcılığa karşı duyarlı olma çağrısında bulundu.





