Van Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclis Toplantısı yoğun katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Abdullah Zeydan ile Neslihan Şedal açıklamalarda bulundu. Meclis toplantısında ayrıca belediyede kayyum dönemine ilişkin hazırlandığı belirtilen rapor da kamuoyuyla paylaşıldı.

“Kayyum dönemine ilişkin rapor hazırlandı”
Toplantıda konuşan Abdullah Zeydan, kayyum uygulamasının başladığı ilk günden bu yana belediye meclisini aktif şekilde çalıştıracaklarını ve halkın kendilerine verdiği hizmet yetkisini sahada kullanacaklarını söylediklerini belirtti. Bu doğrultuda mahallelerde, sivil toplum kuruluşları, kadın ve gençlik meclisleriyle birlikte çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Zeydan, kayyum döneminde yaşandığını öne sürdüğü uygulamalara ilişkin hazırlanan raporun kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirdi.
Zeydan, kayyım yönetiminin kentte kamu kaynaklarını usulsüz kullandığını, kadın, dil, kültür ve doğaya yönelik kazanımlara zarar verdiğini iddia ederek, bu süreçte yaşananların kayıt altına alındığını ve hazırlanan raporlarla belgelendiğini söyledi. Zeydan, söz konusu uygulamalara ilişkin sorumluların ileride bağımsız ve tarafsız yargı önünde hesap vereceğini savundu.
“Tarihi bir süreçten geçiyoruz”
Temmuz ayı meclis toplantısını tarihi bir süreçte gerçekleştirdiklerini belirten Zeydan, Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat 2025 tarihinde yaptığı “barış ve demokratik toplum çağrısı”nın tarihi bir çağrı olduğunu ifade etti.
Sürecin kalıcı barışa dönüşebilmesi için iktidarın ve devletin de gerekli adımları atması gerektiğini savunan Zeydan, yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Zeydan, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanmasının toplumsal sorunların çözümü açısından önemli olduğunu ileri sürdü.
Dil ve kültürel hakların güvence altına alınmasının, siyasi tutukluların serbest bırakılmasının ve kayyum uygulamalarının sona erdirilmesinin de sürecin temel başlıkları arasında yer aldığını ifade eden Zeydan, bu konuların çözümünün demokratikleşme açısından önemli olduğunu savundu.
Şedal: “Kayyum rejimi farklı alanlara yayılıyor”
Toplantıda konuşan görevden alınan Eşbaşkan Neslihan Şedal ise kayyum uygulamalarının yalnızca yerel yönetimlerle sınırlı kalmadığını öne sürdü.
Şedal, yakın zamanda kayyum yönetimiyle fotoğraf çektirmeyi reddettiği gerekçesiyle bir öğrencinin maruz kaldığını söylediği muameleyi örnek göstererek, ülkede iktidara alternatif olabilecek yönetim biçimlerinin hedef haline getirildiğini savundu.
Demokrasiye yönelik sorunların toplumsal yaşamın farklı alanlarına yayıldığını ileri süren Şedal, bu durumun ancak toplumun tüm kesimlerinin demokrasi, eşitlik ve adalet talepleri etrafında ortak bir refleks göstermesiyle aşılabileceğini ifade etti.




