Topyekûn aşı çağrısı…

Mart 2020 tarihinden bu yana korona virüs salgını ülkemizde hiç gündemden düşmedi. Aslında bu hastalığın bir başka adının Covid-19 olması, salgının başlangıç yılının 2019 olduğunun göstergesi.

Çin'in Wuhan eyaletinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan bu salgında, dünya genelinde 185 milyona yakın bir vaka sayısı meydana geldi.

Bu hastalık yaklaşık 4 milyona yakın kişinin yaşamını yitirmesine yol açtı.

Hastalıkla mücadelede önce temizlik, maske ve mesafe tedbirleri gündeme geldi. Sonrasında aşı en hastalığa karşı en büyük tedbir olarak gösterildi.

Şimdi dünyada ve ülkemizde aşı seferberliği sürüyor.

Dünyada ve ülkemizde aşı olanlar büyük bir oran teşkil etse de, aşı karşıtları da boş durmuyor.

İnsanların aşı olmaması için her türlü senaryoyu gündeme getiriyorlar.

Dünya genelinde bakıldığında 3 milyardan fazla doz aşı yapıldı. 870 milyona yakın kişinin aşılandığı ifade ediliyor.

Ülkemizde ise 53 milyona yakın kişinin aşılandığı resmi verilere göre belirtilmekte. 1. Doz aşılananların sayısının 36 milyonu geçtiği, 2. Doz aşı uygulanan kişi sayısının da 16 milyonu geçtiği verilerde karşımıza çıkıyor.

Bu hastalık en fazla Amerika Birleşik Devletleri'ni vurdu. 34 milyona yakın vakanın görüldüğü ABD'de, 600 binden fazla kişi can verdi.

İkinci sırada ise Hindistan yer alıyor. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesinde 30 milyondan fazla vaka görüldüğü belirtilirken, yaşamını yitirenlerin sayısı ise 400 bini geçmiş durumda.

Brezilya'da 19 milyona yakın vaka görülürken, ölü sayısının ise 520 bini geçtiği belirtiliyor.

Fransa'da vaka sayısı 5 milyon 700 bini geçmiş durumda. Bu ülkede 110 binden fazla kişi hayatını bu hastalık dolayısıyla kaybetmiş.

Rusya'da 5.5 milyona yakın vaka, 135 bin ölüm olduğu belirtilirken, Türkiye'de ise 5 milyon 400 binden fazla vaka oluştuğu, 50 bin ölüm olduğu resmi verilerle ortada.

Vaka sayılarının son haftalarda artış gösterdiği Van'da ise 400 bine yakın aşı olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığı Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu üzerinden paylaşılan verilere göre şu ana kadar Van'da aşılanan vatandaş sayısı 391 bini geçmiş durumda.

Uzmanlar sürü bağışıklığının kazanılması için toplumda en az yüzde 60 oranında aşılama yapılması gerektiğini söylüyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Van'da da aşı çalışmaları belirlenen program dahilinde aralıksız olarak devam ediyor.

Öte yandan ilimizde aşı çağrıları da sürüyor. Başta üçüncü doz aşısını olan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez olmak üzere Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu da vatandaşların aşı olması çağrısında bulundu.

Pandemi sürecinde Van'ın Türkiye'de en iyi illerin başında geldiğini belirten Sünnetçioğlu, "Pandemi sürecinin başından bugüne kadar basın mensuplarının büyük bir desteğini gördük. Dünyada olduğu gibi ülkemizde ve ilimizde de salgınla mücadele devam etmektedir. Pandemi ile mücadelenin en önemli yolu aşı yapmaktır. Salgın sürecinde sayın valimizin öncülüğünde ve diğer kurumların desteği ile pandemide büyük başarılara imza attık. Ülkemizde 81 il içinde en iyi illerden biriydik. Son zamanlarda vaka sayılarında artış oldu. Bunun da en önemli nedeni aşılama oranımızın düşük olması. Aşılamada iyi bir oran yakalayabilmemiz için siz değerli basın mensuplarının ve diğer kurum ve kuruluşların yöneticilerinin büyük desteklerine ihtiyacımız var" açıklamasında bulundu.

Bizler de basın mensupları olarak aşı olunması çağrısını yineliyoruz.

Umarım, bu hastalığı aşı sayesinde yeneriz.

YORUM EKLE