Tartışılan kurum: VASKİ

Son zamanlarda bu şehrin en sıkıntılı ve gündemde olumsuzlukları ile kalmayı başaran kurumu olan VASKİ, akıl almaz bir açıklama yaptı.

Nüfusu bir milyonu geçen bir kent olan Van’da, böylesi bir dönemde 6 gün boyunca suların kesileceği açıklandı.

Eski dönemlerde bu şehirde yaşayanlar bazen bir yıl, bazen iki yıl su parası ödemez, sonra gider bir defada cüzi bir miktar öderdi. Ancak ne olduysa son bir-iki yıldır suya üst üste zamlar yapıldı. Atık su gideri diye gizli zamlar da üstüne bindirildi. Fatura fiyatları katlandı.

Van Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ), kuruma doldurulan onca çalışan, -aslında çalışmayan- personelin parasını ödemek için, kurumun kontrol edilemeyen giderlerini karşılamak için, tabiri caizse batırılan kurumu ayağa kaldırmak için zam üstüne zam yapıyor.

İki-üç kişinin yaşadığı bir evin su faturası 150-200 liradan, bir bakıyorsunuz 500—600 liralara çıkmış. Doğalgaz ve elektrik fiyatlarından çok daha fazla su faturaları gelmeye başladı.

Van’da VASKİ’yi eleştirmeyen yok.

Kurum işleyişi ile ilgili bir adım atılmıyor.

Bazen kentin farklı bölgelerinde saatlerce sular kesiliyor. Yetkililer mantıklı açıklama yapmıyor. Kaçak su kullanıldığı ifade ediliyor. Ancak cezasını yüzbinlerce vatandaş çekiyor.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi, şimdi 14 Ağustos’ta suların kesileceği, 20 Ağustos’a kadar da kesintinin süreceği açıklandı.

Tartışılan kurum olan VASKİ tarafından yapılan açıklamada; “Gürpınar ilçesi Bejingir kaynağından şehrimize gelen 1500’lük ana içme suyu isale hattındaki; (Edremit ilçesi Süphan Mahallesi TEİAŞ 17. Bölge Müdürlüğü önü, Süphan Mahallesi Nokta Market yanı, Yeni Mahalle 40 Değirmen Kahvaltı Salonu önü, Merit Oteli karşısı ve Çiçekli-Gevaş yolu Andaç Mahallesi Dönemeç Çayı yanı) toplam 5 adet arızanın giderilmesi için isale hattının tamamında çalışma yapılacağından dolayı kaynaktan su kapatılarak bakım-onarım çalışması yapılacak. Arızaların ve idari su kayıplarının giderilmesi için 48 km uzunluğunda ve 1.5 metre çapında bir hattın boşalması ve arızalar giderildikten sonra tekrar doldurulması belirli bir zaman almaktadır. Bu sebeple 14 Ağustos 2023 Pazartesi günü sabah saat 03:00 ile 20 Ağustos 2023 Pazar günü saat 23.59 saatleri arasında aşağıda belirtilen ilçelerimize bağlı mahallelerimizde zorunlu su kesintisine gidilecek” denildi.

Kesintiye gidilecek mahalleler ise şu şekilde açıklandı:

Edremit ilçesine bağlı; Eski Cami Mahallesi, Yeni Cami Mahallesi, Eski TOKİ, Elmalı Mahallesi, Mülk Mahallesi, Çiçekli Mahallesi, Kıyıcak Mahallesi, Dilkaya Mahallesi, Enginsu Mahallesi, Andaç Mahallesi, Dönemeç Mahallesi, Köklü Mahallesi, Yeni Mahalle, Köprüler Mahallesi, Selahattin Eyyubi Mahallesi, Süphan Mahallesi, Kavurma Mahallesi, Memursen TOKİ, Kurubaş Mahallesi. İpekyolu ilçesine bağlı; Karşıyaka Mahallesi, Hacı Bekir Mahallesi, Bostaniçi TOKİ, Kevenli TOKİ, Serhat Mahallesi, Şerefiye Mahallesi, Vali Mithat Bey Mahallesi, Buzhane Mahallesi, Seyyit Fehim Arvasi Mahallesi, Bostaniçi Mahallesi, Esenler Mahallesi, Sıhke TOKİ, Alipaşa Mahallesi, Cevdetpaşa Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Hafiziye Mahallesi, Bahçıvan Mahallesi. Tuşba ilçesine bağlı; Şemsibey Mahallesi, Kalecik TOKİ, Organize Sanayi, Oto Sanayi, Altıntepe Mahallesi, Abdurrahman Gazi Mahallesi, Beyüzümü Mahallesi, İstasyon Mahallesi, Seyrantepe Mahallesi ve Akköprü Mahallesi. Gevaş ilçesine bağlı; Uğurveren Mahallesi, Atalan Mahallesi, Selimiye Mahallesi, Bahçelievler Mahallesi. Yapılacak çalışmaların hızlı ve programlı bir şekilde tamamlanması için aynı anda tüm arızalara müdahale edilecek tüm tedbirler alınmış olup ve arızaların bitirilmesiyle sular verilecektir. Çalışma boyunca 185 Çağrı Merkezimiz 24 saat esaslı çalışacak ve istenilen bölgelere ve depolara tankerle su takviyesi yapılacak”

Evet, gerçekten de çok ama çok acı. Böyle bir çalışma olmaz olsun. 6 gün ne demek.

Zaten tepki üstüne tepki geliyor. Düşünün yüzbinlerce turistin olduğu bir şehirden söz ediyoruz. Otellerde kalan İranlı turistler ve diğer yerli yabancı turistler ne yapacak? Bu şehrin vatandaşları altı gün susuz nasıl idare edecek?

Kimin parası altı gün boyunca idareli su kullanımı için su almaya yetecek?

Bu kesintinin en kısa sürede, en fazla iki gün içinde yapılması noktasında devlet yetkililerini göreve davet ediyoruz.

Bu kurumu babasının çiftliği gibi yönetenlerin arkasında hangi güçler varsa, onlar bu şehrin düşmanıdır.

Vekil ise vekil, vali ise vali, bakan ise bakan...

Var mı, başka lafı olan?

YORUM EKLE