Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul piyasalarında yaşanan gelişmelerin ardından yatırımcıları ilgilendiren yeni kararlar aldı. Kurul, kredili işlemlerde özkaynak koruma oranında geçici değişikliğe giderken, 7 portföy yönetim şirketinin TEFAS’ta işlem gören yatırım fonlarının alım ve satım işlemlerini durdurdu.
SPK, kararların sermaye piyasalarının güvenilir, şeffaf ve istikrarlı şekilde işlemesini sağlamak ve yatırımcıların hak ve yararlarını korumak amacıyla alındığını bildirdi.
Kredili işlemlerde oran yüzde 20’ye çekildi
SPK’nın kararına göre, kredili sermaye piyasası aracı işlemlerinde uygulanan özkaynak koruma oranında değişikliğe gidildi.
Daha önce asgari yüzde 35 olarak uygulanan oranın, aracı kurumların kendi risk politikalarına uygun olması ve müşteri taleplerinin mümkün olduğunca gözetilmesi şartıyla yüzde 20 olarak uygulanabilmesine karar verildi.
Düzenleme 2 Ekim’e kadar geçerli
Özkaynak koruma oranına ilişkin düzenlemenin ikinci bir duyuruya kadar ve 2 Ekim 2026 seans sonuna kadar geçerli olacağı belirtildi.
7 portföy şirketinin fonları işleme kapatıldı
SPK’nın diğer kararı ise 7 portföy yönetim şirketinin TEFAS’ta işlem gören yatırım fonlarını kapsadı.
Kurul;
Tera Portföy Yönetimi AŞ
Pusula Portföy Yönetimi AŞHedef Portföy Yönetimi AŞ
Atlas Portföy Yönetimi AŞA1 Portföy Yönetimi AŞ
Pardus Portföy Yönetimi AŞBulls Portföy Yönetimi AŞ
tarafından kurulan ve TEFAS’ta işlem gören tüm yatırım fonlarının alım ve satım işlemlerine kapatılmasına karar verdi.
Bazı fonlar tasfiye edilecek
SPK ayrıca söz konusu portföy yönetim şirketlerinin kurucusu olduğu ve Kurul açıklamasında belirtilen yatırım fonlarının, SPK tarafından belirlenecek yöntemle tasfiye edilmesine karar verdi.
Kararın ardından toplam 130 yatırım fonunun tasfiye sürecine alınacağı bildirildi. SPK’nın aldığı kararların ardından yatırımcıların işlem yaptıkları fonlara ilişkin güncel duyuruları ve fonlarının durumunu takip etmeleri önem taşıyor.




