Van’ın en eski çarşısı olan Rus pazarı farklı ürünlerin olduğu bir yer olarak bilinir. Ancak 12 yıldır faaliyet gösteren sanatsal hediyeler işletmesi, yalnızca bir satış noktası değil; aynı zamanda sanatın, nostaljinin ve kültürel mirasın yaşatıldığı bir mekân olarak karşımıza çıkıyor. İşletme sahibi Muhammed Tuci, burada hem hat sanatı, kaligrafi ve baskı gibi çalışmalar yürüttüklerini hem de müşterilere farklı bir deneyim sunduklarını söylüyor.

Rus2

“SANATI MEMLEKETİMİZDE İCRA ETMEK İSTEDİK”

Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra mesleğini kendi memleketinde sürdürme kararı aldığını söyleyen Tuci; “Doğduğumuz şehirde, kendi kültürümüzle iç içe bir şekilde sanatımızı icra etmek istedik. İşletmemizde sanatın ruhunu yansıtmayı ön planda tutuyoruz” dedi.

FOTOĞRAF ALANI VE NOSTALJİK ORTAM

İşletmede sadece sanat eserleri değil, aynı zamanda ziyaretçilerin fotoğraf çektirebileceği özel bir alan da bulunuyor. Tuci, müşterilerden gelen talepler doğrultusunda oluşturdukları bu alanın oldukça ilgi gördüğünü vurguluyor: “Buraya gelen misafirlerimiz sadece eserlerimizi görmüyor, aynı zamanda fotoğraf çekilip bu anı ölümsüzleştiriyor. Profesyonel olarak çekilen fotoğrafları baskı yapıp onlara hediye ediyoruz ayrıca, kış aylarında soba başında patates ve kestane yenilebilecek nostaljik bir atmosfer hazırlıyoruz, ziyaretçiler bu sıcak ortamdan memnun kalıyor.’’

Rus

"Van'ın Geleceği Betonda Değil, Doğasında Saklı"
"Van'ın Geleceği Betonda Değil, Doğasında Saklı"
İçeriği Görüntüle

“SANAT ÖNCELİĞİMİZ, TİCARET İKİNCİ PLANDA”

Sanatsal Hediyeler İşletmesi’nde yalnızca hat ve kaligrafi değil, aynı zamanda gümüş işçiliği ve savat sanatına da yer verdiğini söyleyen Tuci, “Zaman darlığı nedeniyle savat işçiliğini ikinci plana atmak zorunda kalıyorum. Amacımız sanatın ruhundan çıkmadan işimizi sürdürmek. 100 metrekarelik bir dükkânı sıradan hediyeliklerle doldurabilirdik ama biz sanatın peşinden gittik. Ticaret ikinci planda” dedi.

KANVAS VE RESİM ÇALIŞMALARI

Tuci, işletmede farklı sanat dallarına da yer verildiğini belirtiyor. Kanvas tablo, karakalem ve yağlı boya gibi eserlerin de sergilendiğini söyleyen Tuci, yaptığı çalışmaların bizzat işletme ekibi tarafından değil, alanında uzman ustalar tarafından yapıldığını ifade ediyor.

Muhabir: EDANUR KUŞ