Denizli-Buldan Fayının Yüksek Kapasitesine Ve Maraş’taki Risk Faktörüne Dikkat Çeken Görür, Bölge Sakinlerini Ve Yetkilileri Uyardı. İşte Ankara, Konya Ve Maraş’ta Meydana Gelen Depremlerin Ayrıntıları Ve Naci Görür’ün Korkutan Analizi!
Bugün gün içerisinde farklı fay zonlarında meydana gelen hareketlilik, deprem gerçeğini bir kez daha gündeme taşıdı.
Maraş, Konya ve Ankara’da peş peşe sarsıntılar
AFAD ve Kandilli Rasathanesi verilerine göre günün bilançosu şu şekilde kaydedildi:
-
Maraş (Göksun): Saat 13.58’de 4.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı yerin 7 kilometre derinliğinde kaydedildi.
-
Konya (Cihanbeyli): Sabah 09.59’da yaşanan depremin büyüklüğünü Kandilli 4.2, AFAD ise 3.9 olarak duyurdu.
-
Ankara (Haymana): Konya ile aynı dakikalarda (09.59) Başkent de sallandı. Haymana merkezli deprem 3.9 büyüklüğünde gerçekleşti.
Naci Görür: "Fayların çoğu levha içi yapılar"
Yaşanan hareketliliği sosyal medya hesabı üzerinden analiz eden Prof. Dr. Naci Görür, bölgelerin tektonik yapısına vurgu yaptı:
"Denizli-Buldan Fayı’nın kapasitesi fazla. Konya’daki fay küçük bir parça, Maraş’taki fay ise bölge için problem olabilir."
Görür, bu depremlerin ya graben (çöküntü) bölgelerinde ya da doğrultu atımlı fay zonlarının yakınlarında meydana geldiğini ifade ederek, sarsıntıların levha içi yapılarla bağlantılı olduğunu belirtti.
Denizli uyarısı: "Kapasitesi fazla"
Daha önce Denizli-Buldan hattında yaşanan 4.0 ve üzerindeki sarsıntıları da hatırlatan Görür, bu hattaki fayın deprem üretme kapasitesinin yüksekliğine özellikle parantez açtı. Maraş-Göksun hattındaki hareketliliğin ise bölgedeki genel deprem riski açısından dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguladı.






