Merkez Bankası son olarak 24 Temmuz'da faiz kararını duyurmuş ve politika faizini, beklentilerin üstünde, 300 baz puan düşürerek %43'e çekmişti. Bu, Merkez Bankası'nın Mart'tan bu yana bir ilk faiz indirimi oldu.
Ağustos Ayında Toplantı Yapılmamıştı
Ağustos ayında PPK toplantısı yapılmadı ve faiz kararı açıklanmadı. Piyasaların beklentisiyse Eylül ayında da faiz indiriminin devam etmesi. Ancak Temmuz'daki kadar "agresif" bir indirim beklenmiyor.
Siyasi İstikrarsızlık Yatırımcıların Beklentilerini Etkiliyor mu?
Bloomberg, Türkiye'de Cumhuriyet Halk Partisi'ne yönelik operasyonların yarattığı siyasi istikrarsızlığın, yatırımcıların beklentileri üzerinde etkili olduğunu aktardı.
Geçtiğimiz hafta CHP'nin İstanbul il yönetiminin mahkeme kararıyla görevden uzaklaştırılmasının, Türk hisse senetleri ve lira cinsi tahvillerde satış dalgasını tetiklediğini aktaran Bloomberg, satış dalgasının risk primlerini artırdığını ve Merkez Bankası'nın faiz kararı alırken bunu dikkate almak zorunda kalacağını belirtti.
Bloomberg, Mart ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun görevden alınarak tutuklanmasının piyasalarda piyasalarda sert satışlara yol açtığına, Merkez Bankası'nın lirayı istikrara kavuşturmak için 50 milyar dolardan fazla harcayıp, faizleri artırdığına dikkat çekti.





