İrlanda’nın başkenti Dublin’de, binlerce kişinin katıldığı gösteriler kısa sürede şiddet olaylarına dönüştü. Göstericiler, göçmen karşıtı sloganların yazılı olduğu pankartlar ve İrlanda bayraklarıyla eyleme başladı. Yaklaşık iki buçuk saat süren protestolar sırasında göstericiler, Uluslararası Sığınma Başvuru Sahipleri (IPAS) konaklama merkezi yakınındaki polis ekiplerine tuğla, cam şişe ve havai fişek attı. Olaylarda güvenlik barikatları yıkıldı ve bir polis aracı ateşe verildi. Polis ekipleri kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahale etti.
Yetkililer, protestolara yaklaşık bin kişinin katıldığını, 300 polis memurunun görev aldığını açıkladı. Olaylarda 6 kişinin gözaltına alındığı ve 1 polis memurunun yaralandığı bildirildi.
İrlanda Adalet Bakanı Jim O’Callaghan, olayla ilgili yaptığı açıklamada, “Toplumumuza ihtilaf tohumları ekmek isteyenlerin suçu silah olarak kullanması beklenmedik bir şey değil. Bu kabul edilemez bir durum ve buna sert şekilde karşılık verilecektir” dedi. Bakan, bölgedeki en üst düzey polis yetkilisinden sığınma başvurusunun yönetimine ilişkin ayrıntılı bir rapor istedi. Polis tarafından konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Gösterilere yol açan cinsel saldırı vakasında, Afrika kökenli olduğu iddia edilen sığınmacı şüpheli, 20 Ekim Pazartesi günü Blanchardstown Bölge Mahkemesi’ne çıkarıldı. Şüpheli hakkında geçtiğimiz Mart ayından bu yana sınır dışı etme kararı çıkarıldığı yönünde raporlar bulunduğu ifade edildi.
Başkent Dublin’de 2 yıl önce de 3 çocuğun bıçaklanmasının ardından göçmen karşıtı protestolar yaşanmıştı. İrlanda, aşırı sağcı üyeye sahip olmayan bir parlamento ile Avrupa’da özel bir konuma sahip olsa da, son yıllarda ülke genelinde göçmen karşıtı gösterilerde artış gözlemleniyor.





