Iğdır'da üç günlük çalıştay…

  Değerli okurlar; geçtiğimiz Cuma günü başlayan, Avrupa Birliği'nin desteklediği, Iğdır Gazeteciler Cemiyeti'nin de katkılarıyla düzenlenen ve üç gün devam eden gazeteciler çalıştayına bizler de katıldık.

 

  Çalıştay, bölge illerinden gazetecilerin kaynaşması, sorunların masaya yatırılması ve çözümü noktasında faydalı oldu kanaatindeyim.

 

   Bu tür çalıştaylara, eğitim seminerlerine 20 yıldır katılıyoruz. En azından uzun süredir bölgedeki gazetecilerle bu eğitim seminerleri ve çalıştaylar sayesinde bir araya geliyoruz.

 

  Iğdır'daki çalıştay öncesi gazeteciler Vali H.Engin Sarıibrahim ile bir araya geldi. Vali Sarıibrahim, Rize Çayelili bir isim. Kayyum olarak Iğdır Belediye Başkan Vekilliği de yapıyor. Iğdır'da özellikle kanalizasyon ve içme suyunun sorununu tamamen çözmek için gayretlerinin olduğunu gördük.

 

  Daha sonra gazeteciler olarak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Aslan'ı ziyaret ettik.

 

  Ardından çalıştay başladı. Çalıştaya; Basın İlan Kurumu Erzurum Şube Müdürü Tahsin Şahin, Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyesi, Çorum Hâkimiyet Gazetesi Sahibi Şevket Erzen, Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın Deniz, Başkan Yardımcısı İsmail Aras ve bölge illerden gazeteciler katılmıştı.

 

  Iğdır, Kars, Ağrı, Bitlis, Van, Erzurum, Muş, Trabzon, Ordu, Gümüşhane ve Ardahan'dan gazetecilerin katıldığı çalıştayın özellikle ilk günü, yerel gazetelerin yaşadığı sıkıntılara değinildi. Bu sıkıntıların en önemli sebeplerinden birinin, illerde yapılan ihale ilanlarının gazetelerde yayınlanmamasından kaynaklandığı dile getirildi.

 

  Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, yaptığı açıklamada, "2 yıl önce yapılan seçimde bin 180 civarında yerel gazete varken, şuan 900'lere kadar düşmüştür. Her yıl 200-250 derken bitirme noktasına getirecekler. Gazeteler birlik olup, bu konuda çalışma yapalım dediği zaman biz Anadolu basını önemsiyoruz, Anadolu basınının ayakta kalması istiyoruz diye güzel laflarda ediyorlar. Ama bu konuda ciddi çalışmalar yapılması lazım. Burada devletinde ciddi kayıpları var. Bunlarda kendilerine dosya olarak iletilmiş durumda" dedi.

 

   Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Feridun Fazıl Özsoy ise yerel gazetecilerin son yıllarda ekonomik sorunlarla boğuştuğunu, pandemiden dolayı reklâm gelirlerinin kesilmesi sonucu sıkıntıların arttığını belirtirken, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyesi, Çorum Hâkimiyet Gazetesi Sahibi Şevket Erzen ise, Anadolu'daki gazetecilerin hakkını korumak için çabaladıklarını dile getirdi.

 

  Çalıştayda icra ilanlarının yerel gazetelerde yayınlanması gerektiği de dile getirilerek, birçok ilde özellikle taşınmaz icra ilanlarının yerel gazetelerde yayınlanmadığı konuşuldu.

 

   Çalıştayda söz alan Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın Deniz, katılım gösteren tüm gazetecilere teşekkür ederek, yerel gazetelerin sorunlarının giderilmesi gerektiğini dile getirirken, Başkan Yardımcısı İsmail Aras da benzer çalıştayların daha sonra yine kendi şehirlerinde yapılması için çalışacaklarını belirtti.

 

  Iğdır'daki çalıştayın ardından gazeteciler olarak gezilerimiz de oldu.

 

  Gezi kapsamında Ermenistan sınırındaki Alican Sınır Kapısı'na gittik. Yine gezi kapsamında 1999 yılında Azerbaycanlı Prof. Dr. Cafer Kayısın projesiyle Iğdır Valiliği tarafından yapılan soykırım anıtını ziyaret ettik. Son gün Iğdır'a 25 kilometre uzaklıkta bulunan 13. Yüzyılda Selçuklu mimarisine göre inşa edilmiş Tarihi Kervansaray'ı ve Tuzluca Ilçesi'ndeki Tuz Mağaraları'nı gezdik.

 

  Dönüşümüzde ise DAGC Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Başkan Vekili Esat Bindesen, Pusula Gazetesi Genel Koordinatörü Sevda Güneş, İncesu ile Yazı İşleri Müdürü Cihat İncesu ile birlikte, Doğubayazıt'ta Gazeteci dostumuz Erhan Baydar'ın misafiri olarak Tarihi İshakpaşa Sarayı'nı gezdik.

 

  Çalıştayımızda hep yanımızda olan, bizleri misafir eden Iğdır'daki Cemiyet Başkanı Aydın Deniz, Yardımcısı İsmail Aras, Proje Koordinatörü Yeniş Çelikten, Gazeteciler Erhan Hacıkasımoğlu, Bülent Mavzer'e teşekkürlerimizi sunuyoruz.

YORUM EKLE

banner29