Van'daki konut mağdurları isyan etti

Van'da 2011 yılı öncesi bir kısmı tamamlanan Değerkent Sitesi'nin sakinlerinin başı banka ile belada. Sakinler, tapu ve çevre düzenlemesi paralarını müteahhide ödemelerine rağmen, 328 daire sahibinin evlerinin satışa çıkarıldığını ve mağdur edildiklerini belirtiyor.

Van'daki konut mağdurları isyan etti

           Van'da Değerkent Sakinlerinin sıkıntıları devam ediyor. Seslerini duyurmak isteyen onlarca mağdur ilgili banka önünde pankartlar açarak ve protesto ederek mağduriyetlerini dile getirdi.

 


          Konuyla ilgili ortak bir açıklama yapan mağdurlar, "Binlerce insanı mağdur eden bir sorundan dolayı buradayız. 2011 yılındaki iki büyük depremden bir yıl önce belli bir kısmı tamamlanan Değer Kent sakinlerinin önemli bir kısmı tapu ve çevre düzenlemesi parasını tamamen ödemiş olmasına ve müteahhide katkı olması açısından 20 ila 50 bin TL fazladan vermesine rağmen, Şekerbank yapımcı şirketin cezasını haksız bir şekilde daire sahiplerine kesmek istemektedir. Rayt İnşaat bina yapımını sürdürdüğü dönemde, Bahçesaray'da 3 milyon Euro'ya mal olan su fabrikası açma faaliyeti içerisinde kredi aldı. Şeker Bank, Değerkent inşaatın yapıldığı arsayı ipotek ederek Türk Eximbank'tan alınan kredi için Teminat Mektubu verdi. Deprem sonrası meydana gelen boşluktan dolayı üyelerin bir kısmının taksitlerini ödeyememesi ve Rayt İnşaatın su fabrikası projesinde başarılı olamaması dolayısıyla bankanın ödemeleri yapılamadı… Şekerbank, Rayt İnşaat adına Eximbank'a geciken taksitlerin bir kısmını ödedi. Neden böyle yaptığı ve bunun ticaret hukukuna ne kadar uyduğu ve arsa ipotek altındayken daha sonra alınan kat irtifakı tapusunun bankaya nasıl ipotek edildiği de ayrı bir konu… Haksızlık ve usulsüzlük bugün Değerkentte yaşayan binlerce insanın mağdur olmasına sebep olmuştur" ifadelerini kullandı.

 


         "328 DAİRE SATIŞA ÇIKARILDI"
Mağdurlar, dairelerin icra kanalıyla satışa sunulması sürecine kadar oyalama ve sorunun çözüleceği yolunda ümit verilme dolayısıyla, Değerkent sakinlerinin seslerini herhangi bir yere duyurma çabası içerisinde olması engellendiğini belirterek, "Bugün artık Şekerbank, haksız bir şekilde müteahhidin sorumsuzluğunun cezasını site sakinlerine kesmek istiyor. Daha önceki görüşmelerde kısmı uzlaşma üzerine, Değerkent sakinleri sorunun çözülmesi amacıyla daire başı fazladan 20 ila 50 bin TL toplayarak, 3 milyon TL ile Şekerbank'a müracaat etmiş ve para toplanan 155 kişinin tapusunun bu para karşılığında verilmesini talep etmiştir. Banka ise hiçbir şekilde uzlaşmaya yanaşmayarak, sorunun asıl sebebi olan su fabrikası makinelerine icra koyma yerine dairelerin satışa çıkarıldığını söylemiştir. Gelinen noktada Şekerbank, birçok usulsüzlüğün devamında icra kanalıyla Değerkent Sitesinde bakiye 328 adet daireyi 01 Ekim 2018 tarihinde başlamak üzere satışa çıkarmıştır. Şekerbank ile yapılan son görüşmede ödemesi eksik kalmış üyelerden geri kalan taksitlerin toplanması için bir aylık süre istenmesine rağmen, Şekerbank bu uzlaşmaya da yanaşmamıştır. Şu anda Değerkent'te yaşayan 2000 kişiye yakın insan mağdur olmak üzeredir. Böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda büyük aile facialarının yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Kentimizin aşiret yapısı da düşünüldüğünde bu kadar insanın mağduriyeti, toplumsal bir kırılmaya sebep olacaktır. 328 ailenin evinin hukuksuz bir şekilde ellerinden alınması, kabul edilir bir durum değildir. Kentimizin ve ülkemizin yetkililerinden bu toplumsal soruna acil bir şekilde çare üretmelerini talep ediyoruz. 328 aile, banka ve yapımcı şirketin usulsüzlüklerinden dolayı mağdur edilmemelidir. Bankanın daire sahipleri üzerinde herhangi bir hakkı yoktur. Şekerbank, Rayt inşaat ortaklarının arsa, ev, fabrika arazisi gibi bütün taşınmaz mallarına el koymasına rağmen, daire sahiplerinin dairelerini de haciz yoluyla satmaya çalışmaktadır. Bu hukuksuzluğa yetkililer artık dur demeliler" şeklinde mağduriyetlerini dile getirdiler

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2018, 19:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER