AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, katıldığı televizyon programında Kaya’nın artık AK Parti üyesi ve mensubu olmadığını açıkladı. İnan, parti tarafından gerekli işlemlerin Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda, yetkili kurulların değerlendirmeleri sonucunda gerçekleştirildiğini belirtti.
Kaya’nın partiden ihracı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen sermaye piyasası soruşturmasında eşiyle birlikte “şüpheli” sıfatıyla ifade vermesinin ardından geldi. Çift hakkında 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet kapsamında soruşturma yürütülüyor. Kaya ve eşinin Özata Denizcilik hisselerindeki işlemleri de soruşturma kapsamında inceleniyor.
Soruşturma sürecinde Kaya ve eşinin, yatırımlarından elde ettikleri ana para dışındaki gelirleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na aktardıkları bildirilmişti. Ancak bu işlemin soruşturmanın sona erdiği anlamına gelmediği, hukuki sürecin devam ettiği belirtiliyor.
Kaya, daha önce kamuoyuna yansıyan iddiaların ardından AK Parti’deki görevlerinden ayrılma talebinde bulunmuş, bu talep Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmişti. Böylece Kaya, MYK ve MKYK görevlerinden ayrılmıştı.
Son gelişmeyle birlikte Kaya’nın parti üyeliğinin de sona erdiği açıklandı. AK Parti Genel Sekreteri İnan, bundan sonraki sürecin hukuki boyutuna dikkat çekerek, soruşturmayla ilgili nihai değerlendirmenin yargı makamlarınca yapılacağını ifade etti.
Kaya ve eşi hakkındaki soruşturma sürerken, savcılıkta verilen ifadelerin ardından dosyada nasıl bir hukuki süreç izleneceği önümüzdeki dönemde netlik kazanacak.




