Sendika, okul öncesi eğitim yatırımlarını desteklediklerini ancak yeni yapıların mevcut öğrencilerin oyun, dinlenme, spor ve sosyalleşme alanlarını daraltmaması gerektiğini belirtti.
Eğitim Sen Van Şubesi, kentte bazı okul bahçelerine yeni anaokulu binaları yapılması planlarına ilişkin açıklama yaptı. Okul bahçelerinin yalnızca yapılaşmaya uygun boş alanlar olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten sendika, öğrencilerin eğitim gördüğü alanların aynı zamanda çocukların oyun oynadığı, dinlendiği, spor yaptığı ve sosyalleştiği yaşam alanları olduğunu vurguladı.
Açıklamada, özellikle kent merkezlerinde çocukların kullanabileceği açık ve yeşil alanların sınırlı olduğuna dikkat çekilerek, mevcut okul bahçelerinin yapılaşma nedeniyle küçültülmesinin öğrencilerin yaşam alanlarını doğrudan etkileyeceği ifade edildi.
Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi örnek gösterildi
Eğitim Sen Van Şubesi, açıklamasında İpekyolu ilçesinde bulunan Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi’ni örnek gösterdi.
Okulda 1.100’ün üzerinde öğrencinin eğitim gördüğüne dikkat çekilen açıklamada, mevcut bahçe alanının yeni bir yapılaşma amacıyla daraltılmasının öğrencilerin kullanımındaki alanların daha da küçülmesine neden olacağı belirtildi.
Bahçenin küçülmesinin öğrencilerin teneffüslerde ve ders dışındaki zamanlarda kullandıkları oyun, dinlenme, spor ve sosyalleşme alanlarını azaltacağı savunuldu.
Sendika, yeni anaokullarının yapılmasına karşı olmadıklarını özellikle vurgularken, okul öncesi eğitime yönelik yatırımların çocukların eğitim hakkı açısından önemli olduğunu belirtti.
Ancak yeni eğitim yatırımlarının mevcut öğrencilerin yaşam alanlarından fedakârlık edilerek gerçekleştirilmesine karşı çıkıldı.
“Anaokullarına karşı değiliz”
Eğitim Sen Van Şubesi açıklamasında, anaokullarının yapılmasına karşı olmadıklarını belirterek, okul öncesi eğitime erişimin artırılmasına yönelik yatırımların desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Ancak bir grup çocuğa yeni eğitim alanı oluşturulurken başka öğrencilerin kullandığı mevcut alanların ortadan kaldırılmasının doğru olmadığı belirtildi.
Açıklamada, eğitim yatırımlarının planlanması sırasında tüm öğrencilerin ihtiyaçlarının birlikte değerlendirilmesi gerektiği vurgulanarak, okul bahçelerinin çocukların fiziksel ve sosyal gelişimleri açısından önemli olduğu kaydedildi.
“Okul bahçeleri boş arsalar değildir”
Sendikanın açıklamasında en dikkat çekici vurgulardan biri okul bahçelerinin işlevine ilişkin oldu.
Okul bahçelerinin yalnızca gelecekte üzerine bina yapılabilecek boş alanlar olarak görülmemesi gerektiği belirtilirken, bu alanların ağaçları, yeşil dokusu ve açık kullanım alanlarıyla eğitimin ayrılmaz bir parçası olduğu ifade edildi.
Özellikle yoğun yapılaşmanın bulunduğu kent merkezlerinde öğrencilerin nefes alabileceği açık alanların korunmasının önemine dikkat çekildi.
Mevcut bahçelerin küçültülmesinin yalnızca okul içerisindeki fiziksel alanı değiştirmediği, aynı zamanda öğrencilerin günlük yaşamını ve okul deneyimini de etkilediği belirtildi.
Ağaçların korunması çağrısı
Eğitim Sen Van Şubesi, yeni yapıların yapılması sırasında ağaçların kesilmesi ihtimaline de tepki gösterdi.
Ağaçların korunmasının öncelikli olması gerektiği belirtilirken, zorunlu bir durum ortaya çıkması halinde ağaçların uzmanlar tarafından uygun yöntemlerle sökülerek başka alanlara taşınması gerektiği ifade edildi.
Sendika, eğitim yatırımları ile çevrenin korunmasının birbirinin alternatifi olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Eğitim Sen Van Şubesi, yetkililere yaptığı çağrıda yeni eğitim yatırımlarının planlanırken çocukların üstün yararının gözetilmesini istedi.
Açıklamada, yeni anaokullarına ihtiyaç olduğu kabul edilirken, bu ihtiyacın mevcut okullarda eğitim gören binlerce öğrencinin açık alanlarını daraltacak şekilde karşılanmaması gerektiği belirtildi.
Sendika, eğitim yatırımlarının kentteki yeşil alanların ve çocukların kullanımındaki mevcut alanların korunacağı bir planlama anlayışıyla hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.
Açıklamanın sonunda ise “Anaokulu yapalım; ama okul bahçelerini küçültmeyelim. Ağaçları kesmeyelim; çocukların yaşam alanlarını koruyalım.” mesajı verildi.




