Van'da artan kadın cinayetlerine ve şüpheli kadın ölümlerine dair etkin soruşturmalar yürütülmediğine dair soru Meclis’e soru önergesi verildi. DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı tarafından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın cevaplaması istemiyle verilen yazılı önergede, “Geçen yıl Rojin Kabaiş’in cansız bedeni Van Gölü'nde bulunurken bu yıl şüpheli şekilde Şilan Tekin'in cansız bedeni bulundu. Etkin politikalar ve kadınları koruyan yasalar neden uygulanmıyor?” diye soruldu.
DEM Partili Varlı, verdiği önergede,, “Sadece 2025 yılı ağustos ayının son haftasında Van’da beş kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirmiştir. Bu durum, Van'da kadınlara yönelik şiddet ve şüpheli kadın ölümleri konusunda yapısal önlem eksikliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.” dedi.
Gülderen Varlı, 27 Eylül 2024 tarihinde kaybolan ve 18 gün sonra cansız bedeni Van Gölü kıyısında bulunan Rojin Kabaiş’e de değindi. Varlı, “Basına yansıyan son bilgilere göre, Rojin’in babası Nizamettin Kabaiş, savcılık tarafından iki kişi üzerinde şüphelerin bulunduğu yönünde bilgilendirildiğini ifade etmiştir. Aradan geçen zamana rağmen, Kabaiş’in şüpheli ölümünün aydınlatılmasına ilişkin kamuoyuna açık, tatmin edici bir açıklama yapılmamış olması, Van’daki kadın ölümlerine dair soruşturmaların etkinliğine ilişkin ciddi soru işaretlerine yol açmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Kadınların yaşam hakkının korunmasının, devlete anayasal ve uluslararası sözleşmelerle yüklenmiş temel bir yükümlülük olduğunu belirten Varlı, Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’ın cevaplaması istemiyle şu soruları sordu.
-2025 yılı ağustos ayı itibarıyla Van ilinde son 9 ay içinde şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği tespit edilen kadın sayısı kaçtır? Bu ölümlere ilişkin başlatılan adli ve idari soruşturmaların sayısı nedir?
-Star Kadın Derneği’nin kamuoyuna duyurduğu 2025 yılı ağustos ayının son haftasında yaşandığı bildirilen beş şüpheli kadın ölümüyle ilgili olarak Bakanlığınızca yürütülen soruşturmaların aşamaları nelerdir? Bu ölümler cinayet şüphesiyle mi incelenmektedir?
-27 Eylül 2024 tarihinde kaybolan ve 15 Ekim 2024’te cansız bedeni bulunan RojinKabaiş olayıyla ilgili olarak:
a) Kaç kişi hakkında adli işlem yapılmıştır?
b) Olayla bağlantılı olarak gözaltına alınan ya da tutuklanan herhangi bir şüpheli bulunmakta mıdır?
c) Soruşturmanın geldiği aşama nedir ve kamuoyuyla paylaşılması planlanan bir gelişme var mıdır?
-Van ili genelinde son beş yılda meydana gelen şüpheli kadın ölümlerinin sayısı kaçtır? Bu olaylardan kaçı faili meçhul olarak kalmıştır?
-Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Van’da görev yapan polis, asker ve koruculara yönelik özel bir eğitim veya uygulamalı bir protokol yürürlüğe konmuş mudur? Varsa, kapsamı nedir?
-Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında Van’da bulunan sığınma evi, kadın danışma merkezi veya başvuru birimi sayısı kaçtır? Bu kurumlarda kaç uzman personel görev yapmaktadır? Bulunan personel sayısı yeterli midir?
-Van’da yaşanan sayısız kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerine rağmen somut ve etkili adımlar neden atılmamaktadır? Bunun gerekçesi nedir?




