Can Holding’e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul, Mersin, Iğdır ve İzmir'de ikinci dalga operasyon düzenlendi. Dört ilde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlarda 35 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken, 26 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına Alınanlar Arasında Tanınmış İsimler de Var

Operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında, iş ve akademi dünyasından dikkat çeken isimler bulunuyor:

  • Can Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ,

  • Eski Bilgi Üniversitesi Rektörü Remzi Sanver,

  • Binsat Holding yöneticileri Arafat Bingöl ve Cengiz Bingöl,

  • Can Holding sahiplerinin eşleri de gözaltına alınanlar arasında yer aldı.

Ağır Suçlamalar: Vergi Kaçakçılığı, Kara Para, Suç Örgütü

Şüphelilere yöneltilen suçlamalar arasında şunlar bulunuyor:

Bingöl’de feci kaza! Pikap kamyona arkadan çarptı, sürücü araçta sıkıştı
Bingöl’de feci kaza! Pikap kamyona arkadan çarptı, sürücü araçta sıkıştı
İçeriği Görüntüle
  • Vergi kaçakçılığı,

  • Akaryakıt kaçakçılığı,

  • Kara para aklama,

  • Suç örgütü kurmak ve yönetmek.

Soruşturma derinleştikçe yeni gözaltıların ve bağlantıların da gündemde. Savcılık ve emniyet birimleri, mali suçlara yönelik delil toplama çalışmalarını sürdürüyor.

Can Holding Soruşturmasında Dev Rakam: 88 Milyar TL’lik Şüpheli Para Tespit Edildi

Can Holding ve ilişkili 121 şirkete yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) tarafından hazırlanan rapor kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Rapora göre, söz konusu şirketlerin hesaplarında 88 milyar TL’lik şüpheli para hareketi tespit edildi.

Finansal Hareketlilik 2020–2021 Yıllarında Yoğunlaştı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Ekim’de yaptığı resmi açıklamada, hesaplar üzerindeki kaynağı belirsiz finansal hareketliliğin özellikle 2020 ve 2021 yıllarında yoğunlaştığını belirtti.

Savcılığa göre, Can Holding bünyesindeki bazı şirketler, çeşitli sektörlerde faaliyet göstermelerine rağmen benzer yöntemlerle gelirlerini gizleyerek vergi yükümlülüğünden kaçındı.

Sahte Fatura Ağıyla Vergi Kaçırma İddiası

Soruşturmada, enerji, teknoloji ve dayanıklı tüketim gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketlerin sahte fatura düzenleyerek vergi kaçırdığına dair ciddi bulgular elde edildi. Savcılık, bu yöntemle haksız kazanç sağlandığını açıkladı.

Özellikle Enerji Petrol Ürünleri A.Ş. ve bu şirkete bağlı bayiler aracılığıyla oluşturulan bir kayıt dışı fatura zinciri sayesinde organize bir vergi kaçakçılığı yapısının işlediği ifade edildi.

Soruşturma Derinleşiyor

Soruşturma kapsamında bugüne kadar iki dalga operasyon düzenlendi. İstanbul, Mersin, Iğdır ve İzmir’de gerçekleştirilen baskınlarda 26 kişi gözaltına alınırken, toplamda 35 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Aralarında Can Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ, eski Bilgi Üniversitesi Rektörü Remzi Sanver ve Binsat Holding yöneticileri de yer alıyor.

Remzi Sanver Kimdir? Gözaltına Alınan Eski Rektör Hakkında Bilinenler

Can Holding’e yönelik ikinci dalga operasyon kapsamında gözaltına alınan isimler arasında yer alan Remzi Sanver, yalnızca akademik kariyeriyle değil, sivil toplum ve spor camiasındaki rolleriyle de tanınıyor.

MASAK raporlarında adı geçen mali faaliyetlerle ilgili yürütülen soruşturmada gözaltına alınan Sanver, Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinden biri olarak kabul ediliyordu.

Eğitim ve Akademik Kariyeri

Remzi Sanver, 1970 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nden 1988 yılında mezun olduktan sonra, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde lisans, aynı üniversitede ekonomi alanında yüksek lisans ve doktora yaptı.

Akademik kariyeri boyunca Türkiye ve Avrupa'da birçok üniversitede öğretim üyeliği ve araştırmacı olarak görev aldı. En dikkat çekici görevlerinden biri, 2011–2015 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde rektörlük yapmasıydı.

Sivil Toplum ve Spor Camiasındaki Rolü

Sanver’in adı sadece akademiyle değil, spor ve sivil toplumla da anılıyor. 2021–2022 döneminde Galatasaray Spor Kulübü Genel Sekreterliği ve Yönetim Kurulu Sözcülüğü görevlerini üstlendi.

Ayrıca, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası’nın eski Büyük Üstadı olan Sanver, 2023 itibarıyla bu görevine yeniden seçilmişti.

Soruşturmadaki Konumu

Remzi Sanver’in adı, MASAK tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda yürütülen soruşturmalarda şüpheli mali faaliyetlerle bağlantılı olarak geçti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yönettiği Can Holding merkezli soruşturmada, Sanver de gözaltına alınan 26 kişi arasında yer aldı.

Soruşturma kapsamında, şirketlerin sahte fatura düzenleyerek vergi kaçakçılığı, kara para aklama ve suç örgütü kurma gibi suçlara karıştığı iddia ediliyor. MASAK, Can Holding ve bağlantılı 121 şirkette 88 milyar TL’lik şüpheli para hareketi tespit etmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ