Son haftalarda Diyarbakır’da ortaya çıkan “Amed Fedaileri” adlı grubun, bazı esnafı ve vatandaşları tehdit ettiği iddiaları kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Güvenlik güçlerinin konuyla ilgili başlattığı soruşturmalar devam ederken, bölgedeki çeşitli çevrelerden de açıklamalar gelmeye başladı.

DEM Parti Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayarak bu tür oluşumların toplumsal huzura olumsuz etkilerine dikkat çekti. Dilekçi, söz konusu yapılanmaların en büyük nedeninin hukuk boşluğu olduğunu belirterek, “Bu bireysel silahlandırma meselesidir. Acil şekilde meclisin bu konuda sorumluluk alması gerekir. Mafyatik yapılar, haraç kesen çetevari zihniyetler bu anlamıyla toplumumuza, bir arada yaşamaya, barışa ve demokrasiye saldırıdır” dedi.

Türkiye’nin barış sürecinde önemli bir dönemeçte olduğunu ifade eden Dilekçi, “Bu çetelerin kim olduğu ya da hangi isimle hareket ettiği önemli değil.Burada önem atfeden nokta, bu süreçte halkın zarar görmesi ve sürecin sekteye uğramasıdır” şeklinde konuştu.

Bakırhan’dan yeni yasa teklifi açıklaması: “İlk adım, çatışmadan hukuk zeminine geçiş”
Bakırhan’dan yeni yasa teklifi açıklaması: “İlk adım, çatışmadan hukuk zeminine geçiş”
İçeriği Görüntüle

“Bu olay bir tesadüf değildir”

Bu tür olaylara karşı tepki verilmesi gerektiğini dile getiren Dilekçi, şunları kaydetti: “100 yıldır atılmamış adımların atıldığı bu dönemde bu olay bir tesadüf değildir. Bu bazı zihniyetlerin bilinçli şekilde barış sürecine zarar vermek istemesidir. Bu tür oluşumlara toplumun ve STK’ların da tepki vermesi ve buna karşı mücadele etmesi gerekiyor.”

“Halkımız, bu tür oluşumlara pabuç bırakacak değildir!”

Yıllardır barışı zedeleyen hareketlere karşı mücadele ettiklerini söyleyen Dilekçi, “Halkımız, bu tür oluşumlara pabuç bırakacak değildir! Yıllardır hukuksuzlukla, antidemokratik uygulamalarla mücadele ediyor ve bunun ağır bedellerini ödüyoruz. Bu yüzden bir çeteye veya gruba müsaade etmeyeceklerdir. Halkımıza da çağrımızı yapıyoruz; hep beraber dayanışarak, özellikle barış sürecine sahip çıkarak, toplum inşasının sürecine hassasiyetle yaklaşmalarını istiyoruz” mesajını verdi.

Bölgedeki benzer yapıların toplumda tedirginlik yarattığını ifade eden Dilekçi, sorunların çözümünün yalnızca güvenlik önlemleriyle değil, adalet ve diyalog temelli politikalarla mümkün olabileceğini belirtti.

Muhabir: Büşra TEKİN