ABD'den İran'a 8 Gecelik Operasyon: CENTCOM Son Saldırı Dalgasının Tamamlandığını Duyurdu
ABD'den İran'a 8 Gecelik Operasyon: CENTCOM Son Saldırı Dalgasının Tamamlandığını Duyurdu
İçeriği Görüntüle

Orta Doğu’da ipler kopma noktasına geldi. ABD ile İran arasındaki gerilim, karşılıklı restleşmeler ve dev askeri yığınaklarla yeni bir boyuta taşındı. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, 40 bin ABD askerinin İran’ın menzilinde olduğunu hatırlatarak, "savunma amaçlı önleyici vuruş" sinyali verdi.

Trump’tan "Gece Yarısı Çekici" hatırlatması: "Zaman daralıyor!"

İran’a yönelik sert mesajlarını sürdüren ABD Başkanı Donald Trump, bölgeye doğru devasa bir donanmanın ilerlediğini duyurdu. Abraham Lincoln uçak gemisinin başını çektiği filonun, Venezuela’ya gönderilenden daha büyük ve güçlü olduğunu vurgulayan Trump, şu ifadeleri kullandı:

"Anlaşma yapın dedik, yapmadınız ve 'Operation Midnight Hammer' ile büyük yıkım yaşadınız. Bir sonraki saldırı çok daha ağır olacak. Nükleer silah yok, zaman daralıyor. Bu hayati bir mesele."

İran "Sert karşılık" için tetikte!

ABD’nin bu açık tehditlerine İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi’den jet yanıt geldi. Erakçi, İran ordusunun her türlü saldırıya anında karşılık vermek üzere en yüksek alarm seviyesinde beklediğini belirtti. Tahran yönetimi, olası bir ABD saldırısında "daha önce görülmemiş sertlikte" bir misilleme yapılacağını dünyaya ilan etti.

[Image showing the USS Abraham Lincoln aircraft carrier moving through the ocean, with F-15E fighter jets flying overhead and a split screen of Trump and the Iranian flag]

Bölgeye hava savunma ve savaş uçağı takviyesi

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), bölgedeki birlikleri korumak amacıyla Orta Doğu’ya daha fazla Patriot ve THAAD hava savunma sistemi sevk edildiğini doğruladı. Ayrıca saldırı uçağı gücünü artırmak için bölgeye bir düzine daha F-15E savaş uçağı gönderildi.

İran’ın içi de kaynıyor: Bilançosu ağır protestolar

Gerilimin tırmandığı bir diğer nokta ise İran’ın iç siyaseti. 28 Aralık’ta başlayan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği protestoların ardından ülkede tansiyon düşmüyor. ABD ve İsrail’in göstericilere açık destek vermesi, Tahran-Washington hattındaki krizi daha da derinleştiriyor.

Kaynak: HABERLER.COM