Karadeniz’in horonu ile Doğu Anadolu’nun misafirperverliğini buluşturan etkinlikte, göçü yaşayan ilk kuşaklar ile yeni nesiller aynı çatı altında bir araya geldi.
Türkiye’nin yakın tarihindeki en dikkat çekici iç göç hikâyelerinden biri olan Trabzon–Van göçü, aradan geçen 61 yıla rağmen hafızalardaki yerini koruyor. Dönerdere ve Emek mahallelerinde yaşamlarını sürdüren Karadeniz kökenli aileler, kültürel değerlerini yaşatarak Karadeniz ile Van arasında güçlü bir gönül köprüsü kurmaya devam ediyor.
Festival kapsamında Karadeniz ezgileri yankılanırken, horon gösterileri ve yöresel etkinlikler büyük ilgi gördü. Trabzon, Hatay ve çevre illerden gelen çok sayıda misafir de bu anlamlı buluşmaya katılarak göçün birlik ve kardeşlik ruhuna ortak oldu.

Etkinliğin en dikkat çeken bölümlerinden biri ise araştırmacı-yazar Nihat Özbay tarafından hazırlanan "Geçmişten Geleceğe Göç Sergisi" oldu. Sergide, 1965 yılındaki göçe ait tarihi fotoğraflar, gazete arşivleri ve döneme ait belgeler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Ayrıca Özbay’ın uzun yıllar süren araştırmalarının ürünü olan "Bir Göç Hikâyesi" adlı kitabının tanıtımı da gerçekleştirildi.
Festival, göçün yalnızca bir yer değiştirme olmadığını; dayanışmanın, kardeşliğin, kültürel birlikteliğin ve ortak hafızanın en güzel örneklerinden biri olduğunu bir kez daha ortaya koydu.





