Van’da su kaynaklarının su ürünleri potansiyelinin artırılması amacıyla yürütülen balıklandırma çalışmaları kapsamında, Çaldıran, İpekyolu, Saray ve Özalp ilçelerindeki 8 gölet yavru sazanlarla desteklendi. Çalışmalara İl Tarım ve Orman Müdürü Turgay Şişman, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir, Özalp İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nizamettin Yıldızbaş, mahalle muhtarı ve yöre halkı katıldı.

Ae5C8212 04C5 466B A3B6 E146Eeda9873 800X450 (1)

8 gölete 700 bin yavru sazan bırakıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarla, bu yıl Van’ın farklı ilçelerinde bulunan 8 gölete yaklaşık 700 bin yavru sazan balığı aktarıldı.

Son 9 yılda ise Van’daki farklı su kaynaklarına toplam 5,5 milyon yavru sazan balığı bırakıldığı kaydedildi.

Balıklandırma çalışmalarının; su kaynaklarındaki balık stoklarının desteklenmesi, su ürünleri potansiyelinin artırılması ve bölge halkının geçim kaynaklarının güçlendirilmesi amacıyla yürütüldüğü aktarıldı.

7F0A6F93 3756 4443 Bb45 D26584E5F920 800X450 (1)

Van’da 37 su ürünleri yetiştiricilik tesisi bulunuyor

Van’ın su kaynaklarının bölgesel ekonomiye katkı sağlaması amacıyla su ürünleri faaliyetleri yetiştiricilik, avcılık ve balıklandırma olmak üzere üç temel başlıkta yürütülüyor.

Kentte toplam 37 su ürünleri yetiştiricilik tesisi bulunuyor. Bu tesislerin toplam kapasitesi yıllık 3 bin 732 ton olurken, her yıl yaklaşık 2 bin 500 ton alabalık üretimi gerçekleştiriliyor.

Bilim dünyasının gözü Van Gölü’nde!
Bilim dünyasının gözü Van Gölü’nde!
İçeriği Görüntüle

Van’da ayrıca 10 adet kuluçkahane faaliyet gösteriyor. Bu tesislerin toplam yavru alabalık kapasitesi yıllık 50 milyon adet olarak açıklandı.

Kurulum aşamasındaki yeni tesislerin de devreye girmesiyle Van’ın yavru alabalık ve alabalık yumurta üretim kapasitesinin yıllık yaklaşık 550 milyon adede ulaşması hedefleniyor.

Fec7F8Fe D66C 4778 8379 683137336Faa 800X450

Van Gölü ve Erçek Gölü’nde 80 balıkçı teknesi bulunuyor

Van Gölü’nde 77, Erçek Gölü’nde ise 3 olmak üzere kentte toplam 80 balıkçı teknesi bulunuyor.

Bu teknelerle yılda 7 bin ile 7 bin 500 ton arasında inci kefali avcılığı yapılıyor.

Su ürünlerinden Van ekonomisine 25 milyon dolarlık katkı

Van’daki yetiştiricilik, avcılık ve balıklandırma faaliyetlerinin kent ekonomisine yıllık yaklaşık 25 milyon dolarlık katkı sağladığı bildirildi.

Önümüzdeki yıllarda balıklandırma çalışmalarının yanı sıra yeni yatırımlar ve kapasite artışlarıyla su ürünleri sektörünün ekonomik katkısının daha da artırılması hedefleniyor.

Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla, Van’ın zengin su kaynaklarının hem bölgesel ekonomiye katkı sağlaması hem de ekolojik dengenin korunması amacıyla daha verimli değerlendirilmesi hedefleniyor.

Muhabir: Belkıs Yakut