Mezrada etkili olan yoğun yağışın ardından oluşan sel suları, özellikle düşük kotta bulunan ekili arazileri tamamen kapladı. Görgü tanıklarına göre suyun yükselmesi kısa sürede gerçekleşirken, müdahale edilemeden birçok tarla çamur ve su altında kaldı.

TÜİK verileri şaşırttı: Hakkâri eğitimde Türkiye 2’ncisi, Van 5’inci
TÜİK verileri şaşırttı: Hakkâri eğitimde Türkiye 2’ncisi, Van 5’inci
İçeriği Görüntüle

Selin ardından geriye kalan tablo ise dikkat çekici: Toprak yapısı bozulmuş, ekinler kökünden sökülmüş ve üretim döngüsü ciddi biçimde sekteye uğramış durumda.

“Bir sezon değil, bir yıl kaybettik”

Bölge sakinleri, yaşananların sadece anlık bir afet olmadığını, uzun vadeli ekonomik sonuçlar doğuracağını vurguluyor. Çiftçiler, özellikle küçük ölçekli üreticilerin bu zararı tek başına karşılayamayacağını belirtiyor.

Tarım arazilerinin büyük bölümünün zarar görmesi, yalnızca bireysel kayıplarla sınırlı kalmıyor; yerel üretimin düşmesiyle birlikte bölgesel gıda zincirinde de aksama yaşanabileceği ifade ediliyor.

Önlemler neden alınmıyor?

Yaşanan sel felaketi, altyapı ve önleyici tedbirler konusunu yeniden gündeme taşıdı. Bölge halkı, benzer olayların daha önce de yaşandığını hatırlatarak kalıcı çözümlerin hâlâ hayata geçirilmemesini eleştiriyor.

Uzmanlara göre, özellikle kırsal bölgelerde dere yataklarının kontrolü, su tahliye kanallarının güçlendirilmesi ve erken uyarı sistemlerinin yaygınlaştırılması bu tür felaketlerin etkisini azaltmada kritik rol oynuyor. Ancak sahadaki tablo, bu önlemlerin ya yetersiz kaldığını ya da hiç uygulanmadığını gösteriyor.

Yetkililere çağrı: Hasar tespiti ve destek bekleniyor

Selin ardından gözler kamu kurumlarına çevrildi. Yurttaşlar, bir an önce hasar tespit çalışmalarının başlatılmasını ve zarar gören üreticilere maddi destek sağlanmasını talep ediyor.

Ayrıca sadece geçici yardım değil, uzun vadeli koruma planlarının devreye alınması gerektiği de vurgulanıyor. Aksi halde benzer felaketlerin her yağış sonrası tekrar yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.

Muhabir: SELİM TEKİN