Van Büyükşehir Belediyesi, Kurubaş mevkiinde 250 dönümlük bir doğal yaşam alanı kurdu. Merkez, sahipsiz hayvanların korunması, tedavi edilmesi ve sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için kullanılıyor. Burada 15 personel, hayvanların barınma, bakım ve beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor.
Belediye ekipleri, kent merkezinden ilçelere kadar sokakta kalan, yaralı veya hasta hayvanları topluyor ve önce Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine getiriyor. Tedavisi tamamlanan hayvanlar, doğal yaşam alanına yerleştirilerek güvenli bir ortamda kalıyor.
Yaklaşık 2 bin 500 hayvanın barınabildiği alanda yemlikler, suluklar, kulübeler ve kış aylarında üşümemeleri için padoklar bulunuyor. Ancak yetkililer ve hayvan hakları savunucuları, bu alanın kalıcı bir yuva olmadığını, çoğu hayvanın sahiplenilmeyi beklediğini vurguluyor.
Vanlı yurttaşlar, sahiplenmek amacıyla doğal yaşam alanını ziyaret ederken, hayvanseverler de alanı sık sık gelerek takip ediyor ve besleme ile bakım süreçlerine destek oluyor.
“Biz onlara sahip çıkmazsak. kim çıkacak”
Doğal yaşam alanını ziyaret eden bir yurttaş, hayvan sahiplenme motivasyonunu anlatarak, evinde veya bahçesi olan herkesin bir köpek sahiplenmesi gerektiğini ifade etti. “Bu hayvanlar gerçekten bize ihtiyaç duyuyor. Onlar aç, soğukta üşüyor, sokakta yalnız kalıyor” dedi. Sahiplenmenin sadece onlara yuva sağlamak olmadığını, aynı zamanda onlara sevgi göstermek anlamına geldiğini belirten yurttaş, ziyaret sırasında fark ettiklerini de sözlerine ekledi: “Her bir hayvanın gözlerinde beklenti var, güvene ihtiyacı var. Biz onlara sahip çıkmazsak, kim çıkacak?” dedi. Yurttaş, insanların bazen bir köpek sahiplenmeyi zor bulduğunu dile getirerek, “Ama aslında verdiğiniz sevgi ve ilgi size geri dönüyor. Hem çocuklarınız için hem de kendi yaşamınız için büyük bir sorumluluk ama aynı zamanda tarifsiz bir mutluluk kaynağı” şeklinde konuştu.

“Sahiplenmek sadece bir hayat kurtarmak değil...”
Hayvansever Aslı Tekin ise, Kurubaş Doğal Yaşam Alanı’nı sürekli ziyaret ettiklerini belirterek, buradaki çalışmaların önemine dikkat çekti. Tekin, “Buraya geldiğimizde görüyoruz ki, hayvanlar sadece barınma ve yemek değil, sevgi ve ilgiye de ihtiyaç duyuyor. Biz ailemizle, arkadaşlarımızla sık sık burayı ziyaret ediyoruz; her defasında farklı hayvanlarla tanışıyor, onları besliyor ve onlarla vakit geçiriyoruz” dedi. Hayvanların gözlerindeki beklentiyi tarif ederken duygulandığını ifade eden Tekin, “Her bir hayvan burada sahiplenilmeyi bekliyor. Onların bize güvenerek yaklaştığını görmek insanın yüreğini ısıtıyor. Sahiplenme sadece bir hayat kurtarmak değil; aynı zamanda onlara güven, sevgi ve sıcak bir yuva sunmak demek. Evinde veya bahçesi olan herkesin buradan bir hayvan sahiplenmesini çok önemsiyorum. Onlar gerçekten bize ihtiyaç duyuyor ve onlara sahip çıkmak hepimizin sorumluluğu” şeklinde konuştu.
Tekin, ziyaretlerin sadece hayvanlara destek olmak için değil, toplumsal farkındalık yaratmak için de önemli olduğunu belirterek, “Buraya gelen her kişi bir şeyler öğreniyor, hayvan haklarını daha iyi kavrıyor ve sahiplenmenin önemini anlıyor. Bizim amacımız, herkesin buradaki hayvanların ihtiyaçlarını fark etmesini sağlamak ve mümkün olduğunca çok hayvanın sıcak bir yuvaya kavuşmasını desteklemek” ifadelerini kullandı.





