Van'da alışveriş yapmak isteyen yurttaşlar, mağazaların vitrinlerinde yer alan indirim kampanyalarının ne kadar gerçekçi olduğunu tartışıyor. Özellikle yüzde 50 ve yüzde 70 gibi yüksek oranlarla duyurulan kampanyaların alışveriş sırasında karşılık bulmadığını belirten yurttaşlar, bazı işletmelerin ürün fiyatlarını önce yükseltip ardından indirim yapılmış gibi gösterdiğini iddia etti. Etiket ile kasa fiyatı arasındaki farklılıklara, bir alana bir bedava kampanyalarına ve alışveriş fişlerine dikkat çeken yurttaşlar, tüketicilerin mağdur edildiğini dile getirdi.

'Yüzde 50, yüzde 70 indirim yazıyor ama fiyatlar aynı'
Van'da mikrofon uzattığımız yurttaşlardan bazıları, mağaza girişlerinde büyük harflerle duyurulan indirim oranlarının gerçeği yansıtmadığını savundu. Bir yurttaş, "Yüzde 50, yüzde 70 diyorlar ama bence fiyatlar sabit. İnsanları kandırıyorlar. Gerçek anlamda indirim yapmıyorlar" ifadelerini kullandı.
Başka bir yurttaş ise yaşanan durumu, "Bu memlekette hepimiz birbirimizi kandırıyoruz. Her konuda, her alanda böyle" sözleriyle değerlendirdi.
Mağaza kapılarında indirim duyurularıyla karşılaştıklarını ancak içeri girdiklerinde aynı oranları göremediklerini belirten bir yurttaş, "Kapıda indirim yazıyor ama içeri giriyorsun, indirim bulamıyorsun. Müşteriyi mağdur ediyorlar. Gerçekten müşteriyi kazıklıyorlar" dedi.
Bir başka yurttaş da işletmelerin fiyatları düşürmek yerine aynı tutar üzerinden indirim algısı oluşturduğunu ileri sürerek, "İndirim olduğunu düşünmüyorum. Fiyatı düşürmüyorlar. Aynı fiyatı koyup üzerine yüzde 50 indirim varmış gibi gösteriyorlar" diye konuştu.

'Önce fiyatı yükseltiyor, sonra indirim yapmış gibi gösteriyorlar'
Bazı yurttaşlar, indirim kampanyalarının müşterileri mağazalara çekmek amacıyla kullanıldığını savundu. Bir yurttaş, "Hayır, indirim yok. Sadece insanları kandırıp dükkâna çekmek için yapıyorlar. Tamamen müşteriyi kandırıyorlar. Sırf mağazalardaki elbiseler satılsın, yerlerine başka ürünler getirilsin diye böyle kampanyalar düzenliyorlar" değerlendirmesinde bulundu.
Bir başka yurttaş, özellikle bilinen mağazalarda bu tür uygulamalarla karşılaşmanın daha fazla hayal kırıklığı yarattığını belirterek, "Bildiğimiz bir mağazadan böyle bir durumla karşılaşmak daha kötü. Bazı mağazalarda bu tür uygulamalar oluyor" ifadelerini kullandı.
İndirim tabelaları ile mağaza içerisindeki fiyatların birbirini tutmadığını söyleyen başka bir yurttaş ise sorunun yalnızca fiziki mağazalarla sınırlı olmadığını vurguladı. Yurttaş, "Mağazaların girişinde yüzde 50, yüzde 70 indirim yazıyor. Bu sadece mağazalarda değil, internet alışverişlerinde de aynı şekilde yaşanıyor. Yazdıklarıyla içeri girdiğinizde karşılaştığınız fiyatlar birbirini tutmuyor, uyuşmuyor. Çoğu zaman müşteriyi mağdur ediyorlar. Örneğin etiketin yarı fiyatına ürün alacağınızı düşünüyorsunuz ama içeri girdiğinizde böyle bir fiyatla karşılaşmıyorsunuz" dedi.

'200 liralık kazağı 500 liraya çıkarıp 300 liraya düşürüyorlar'
Fiyatların önce yükseltilip ardından indirim yapılmış gibi gösterildiğini iddia eden yurttaşlar, yaşadıkları alışveriş deneyimlerinden örnekler verdi.
Bir yurttaş, 80 bin liralık bir ürünün fiyatının 120 bin liraya çıkarıldığını öne sürerek, "İndirim olduğunu bildiğim hâlde bir ürüne 80 bin lira fiyat söylediler. 80 bin liralık ürünün fiyatı 120 bin liraya çıkmıştı. Etiketleri kendileri değiştiriyorlar" diye konuştu.
Aynı yurttaş, fiyat değişikliklerine ilişkin başka bir örnek de vererek, "200 liralık bir kazak 500 liraya çıkarılıyor. Sonra 300 liraya düşürülmüş gibi gösteriliyor. Oysa ürünün gerçek fiyatı 250 lira. Yani yine 50 lira kâr ediyorlar, insanları kandırıyorlar. İndirim zamanı fiyatı 500 liraya çıkarıp sonra düşürmüş gibi gösteriyorlar. Aslında tam tersini yapıyorlar" ifadelerini kullandı.
Bir başka yurttaş ise mağazalardaki indirim oranlarının gerçeği yansıtmadığını savunarak, "Bir ürüne 2 bin 500 lira diyorlar, sonra 1.500 liraya düştüğünü söylüyorlar. Hiçbir şekilde gerçek bir indirim yok" dedi.

'Bir alana bir bedava' kampanyasına da tepki
Yurttaşların eleştirilerinden biri de mağazaların sıkça başvurduğu "Bir alana bir bedava" kampanyalarına yönelik oldu. Dört ayakkabı aldığını belirten bir yurttaş, kampanyanın gerçekte bir avantaj sağlamadığını ileri sürerek, "Dört tane ayakkabı aldım. Bir alana bir bedava kampanyası olduğunu söylediler. Bir ayakkabıyı zaten 1.400 liraya aldım. Diğer ayakkabının da normal fiyatı aşağı yukarı aynı seviyedeydi. Yani kampanya dedikleri şey tamamen yalan" diye konuştu.
Kampanyalar nedeniyle mağaza çalışanlarına itiraz edip etmedikleri de sorulan yurttaşlardan biri, fiyatların yüksek olduğunu dile getirdiğinde çalışanların kendisine, "Biz de çalışanız, işverenler böyle yapıyor. Bizim elimizden bir şey gelmiyor, mecbur kalıyoruz" yanıtını verdiğini aktardı.
Bir başka yurttaş ise etiket ve kasa fiyatlarının yanı sıra alışveriş fişlerinin de kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Yurttaş, "Etiketteki fiyatla içerideki fiyat arasında fark oluyor. Bir de alışveriş yaparken fişinizi kontrol etmezseniz fişte fazladan para alındığını görebiliyorsunuz. Dikkat etmezseniz ödemeniz gerekenden daha fazla para vermiş oluyorsunuz" ifadelerini kullandı.

'Denetim olmadıktan sonra bütün bunlar boş'
İndirim kampanyalarının gerçekliğini sorgulayan bir yurttaş, üç ay arayla aynı üründe herhangi bir fiyat değişikliği yaşanmadığını belirterek, "Hepsi yalan. Önceden hazırlanmış bir plan. Örneğin ben bu montu üç ay önce sorduğumda 12 bin liraydı. Üç ay sonra tekrar gittim, yine 12 bin liraya aldım. Bunun neresi kampanya?" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
"Bir alana bir bedava" uygulamasına ilişkin başka bir örnek veren yurttaş ise iki ayakkabının fiyatının kampanya öncesinde yükseltildiğini iddia etti. Yurttaş, "Bunun doğru bir şekli de var, yanlış bir şekli de. Örneğin ben giydiğim bu ayakkabıdan iki tane aldım. Daha önce ayakkabının tanesi 5 bin liraydı. Sonra iki ayakkabının fiyatını 8 bin liraya çıkardılar. Ardından da 'Bir alana bir bedava' dediler. Yani iki ayakkabıyı 8 bin liraya aldım. Oysa daha önce bir tanesi 5 bin liraydı. Denetim olmadıktan sonra bütün bunlar boş" dedi.

Mağazalardan farklı yanıtlar aldıklarını söylediler
Fiyatların yüksekliğine ilişkin mağaza çalışanlarına yönelttikleri sorulara da değinen yurttaşlar, aldıkları yanıtların kendilerini tatmin etmediğini belirtti.
Bir yurttaş, ürün fiyatlarına itiraz ettiklerinde çalışanların, "Beyefendi, bu ürünün etiketi çok kabarık" gibi ifadeler kullandığını aktardı.
Aynı yurttaş, itirazlarına karşılık, "Beyefendi, bunu bir tek siz söylüyorsunuz, başka kimse söylemiyor" yanıtını aldıklarını belirterek, bazı çalışanların ise "Bu ürün, sizin gördüğünüz diğer ürünlerle eş değer değil" şeklinde açıklama yaptığını söyledi.
Vanlı yurttaşlar, alışveriş sırasında karşılaştıkları bu tür durumların önüne geçilmesi için fiyat etiketleri ve indirim kampanyalarının daha sıkı denetlenmesi gerektiğini savundu.





