Van Büyükşehir Belediyesi’nin kayyum yönetiminde bulunduğu dönemde gerçekleştirilen bazı doğrudan temin işlemleri, kamu kaynaklarının kimlere ve hangi gerekçelerle aktarıldığı tartışmasını beraberinde getirdi.

İddialara göre, Van Valiliği bünyesindeki bazı birimler ile Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen doğrudan teminlerde AK Parti teşkilatlarında görev alan ya da geçmişte görev yapmış bazı isimlerle bağlantılı şirket ve kişilere işler verildi.

Van Buyuksehir Belediyesi

İddialarda adı geçen isimler arasında AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları MKYK Üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre Müküs, önceki dönem Van İl Gençlik Kolları Başkanı Muhammed Çalağan, önceki dönem Edremit İlçe Gençlik Kolları Başkanı Veysel Parlak ve eski teşkilat mensubu olduğu belirtilen Soner isimli kişi bulunuyor.

Kamu ihalesi mi, siyasi çevre ağı mı?

Doğrudan temin, mevzuatta belirli koşullar altında uygulanabilen bir yöntem. Ancak kamu alımlarında rekabet, şeffaflık ve eşitlik ilkeleri açısından doğrudan teminin nasıl ve kimlere uygulandığı büyük önem taşıyor.

Van’da tartışmanın odağındaki soru da burada ortaya çıkıyor:

Aynı siyasi çevrede yer alan kişilerin kamu kurumlarından peş peşe iş alması tesadüf mü, yoksa kamu kaynaklarına erişimde siyasi bağlantılar etkili mi?

İddiaların doğrulanması halinde, kamu kaynaklarının kullanımında eşitlik, şeffaflık ve kamu yararı ilkeleri açısından ciddi soru işaretleri doğacak.

Ancak bunun ortaya konulabilmesi için hangi kurumun, hangi tarihte, hangi işi, hangi bedelle ve hangi gerekçeyle doğrudan temin yöntemiyle verdiğinin kamuoyuna açıklanması gerekiyor.

Milyonluk işler, sınırlı isimler

İddialara göre son dönemde gerçekleştirilen bazı doğrudan teminlerde dikkat çeken isimler ve şirketler bulunuyor.

Burada asıl mesele yalnızca bir işin kime verildiği değil.

Aynı kişi veya siyasi çevreyle bağlantılı isimlerin kamu alımlarında tekrar tekrar karşımıza çıkıp çıkmadığı.

Eğer bu iddialar doğruysa Van kamuoyunun bilmesi gereken çok daha temel bir soru var:

Van Akdamar Adası’nda Ayin Sonrası Dikkat Çeken Eksiklik
Van Akdamar Adası’nda Ayin Sonrası Dikkat Çeken Eksiklik
İçeriği Görüntüle

Kamu ihalelerinde herkes için eşit bir yarış mı var, yoksa siyasi bağlantılar bazılarına avantaj mı sağlıyor?

Bu sorunun cevabı ise ancak ihale ve doğrudan temin kayıtlarının açık biçimde incelenmesiyle ortaya çıkabilir.

Düğün iddiası: Kamu imkânı kişisel organizasyona mı tahsis edildi?

İddiaların bir diğer dikkat çekici boyutunu ise Yunus Emre Müküs’ün düğün organizasyonuna ilişkin öne sürülen belediye desteği oluşturuyor.

Müküs’ün yaklaşık üç yıldır düğününü gerçekleştiremediği, sonrasında yapılması planlanan düğün organizasyonunda Van Büyükşehir Belediyesi’nin imkânlarının kullanılacağı iddia ediliyor.

Eğer belediyeye ait araç, personel, ekipman, organizasyon hizmeti ya da herhangi bir kamu kaynağı özel bir düğün organizasyonu için tahsis edildiyse, bunun hangi mevzuat kapsamında ve hangi kararla yapıldığı kamuoyuna açıklanmalı.

Çünkü mesele bir düğünün nasıl yapıldığı değil.

Mesele, yurttaşın vergileriyle oluşturulan kamu imkânlarının özel bir organizasyona tahsis edilip edilmediği.

Van’da ekonomik sıkıntı yaşayan yurttaşlar temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanırken, kamu kaynaklarının kişisel organizasyonlarda kullanıldığı iddiası doğal olarak kamuoyunda tepkiye neden oluyor.

2024’teki iddialar yeniden gündemde

Yunus Emre Müküs ve bazı isimlerin 2024 yılında “naylon fatura” iddialarıyla gündeme geldiği de öne sürülüyor.

Ancak bu iddianın da hukuken kesinleşmiş bir suç gibi sunulabilmesi için soruşturma, dava ve mahkeme kayıtlarıyla doğrulanması gerekiyor.

Bu nedenle kamuoyunun yanıt beklediği asıl mesele şu:

Daha önce çeşitli iddialarla gündeme gelen isimlerin kamu kurumlarından aldıkları işler konusunda herhangi bir inceleme veya soruşturma yapıldı mı?

Muhabir: YASEMİN DİKİCİ