Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ile Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), kentin deprem direncini artırmak ve mevcut riskleri analiz etmek amacıyla 'Van'ın Depremselliği' başlıklı önemli bir programa imza attı. AFAD Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen programda, akademik kadro ve saha ekipleri bir araya gelerek Türkiye'nin deprem gerçeğini ve bölgedeki özel durumu masaya yatırdı. Toplantıda konuşan Van YYÜ Güvenlik Meslek Yüksekokulu Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sacit Mutlu, Türkiye'de bütünleşik afet yönetim sisteminin uygulandığına dikkat çekerek yürütülen çalışmalar hakkında kapsamlı bilgiler verdi.

DÜNYA RİSK ENDEKSİNDE 'KOYU KIRMIZI' ALARM

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini verilerle ortaya koyan Dr. Öğr. Üyesi Sacit Mutlu, uluslararası raporlardaki çarpıcı tabloyu katılımcılarla paylaştı. Dünya risk endeksi raporuna göre Türkiye'nin durumunun 'koyu kırmızı' kategoride olduğunu belirten Mutlu, 193 ülke arasında yapılan değerlendirmede riskin ne denli yüksek olduğunun net bir şekilde görüldüğünü ifade etti. Yapılan analizlere göre Türkiye, risk raporunda 35. sırada yer alırken risk puanı ise 14.62 olarak açıklandı. Mutlu, afetlere maruz kalma seviyesinin oldukça yüksek olduğunu, buna karşın afetlere karşı duyarlılık seviyesinde ise orta derecede yer alındığını vurguladı.

FAYLARIN GEÇMİŞİ VE TEKRARLAMA ARALIĞI İNCELENİYOR

Bölgedeki sismik hareketliliği anlamak adına yoğun bir mesai harcadıklarını ifade eden Mutlu, deprem faylarını hem arazide gözlemlediklerini hem de çeşitli deneylerle analiz ettiklerini belirtti. Bu çalışmaların temel amacının fayın geçmişini öğrenmek olduğunu söyleyen Mutlu, bir fayın aktif olup olmadığının hayati önem taşıdığının altını çizdi. Bilim insanları, fayın kayma hızı, depremi tekrarlama aralığı ve o fay üzerinde en son üretilen deprem miktarını detaylıca araştırarak olası senaryolara hazırlık yapıyor.

Van Gölü İçin Ortak Akıl Dediler, Ortakların Yarısı Yoktu
Van Gölü İçin Ortak Akıl Dediler, Ortakların Yarısı Yoktu
İçeriği Görüntüle

VAN'I TEHDİT EDEN KRİTİK HATLAR

Programda Van ve çevresini etkileme potansiyeli olan spesifik fay hatları da tek tek sıralandı. Yapılan araştırmalara göre Van'ı etkileyecek fayların başında ilk etapta Iğdır fayı yer alıyor. Uzmanlar, bu hattın yanı sıra Doğubayazıt fayının da bölge için risk teşkil ettiğini, sonrasında ise Çaldıran ve Erciş gibi birçok aktif fayın kenti çevrelediğini belirterek bu hatların sürekli izlendiğini kaydetti. Programa AFAD İl Müdürü Mehmet Ulutaş ve çok sayıda AFAD personeli de katılım sağladı.

Muhabir: Haber Merkezi