Van’da yaşayan Emine Çelik, eşinin yıllar önce vefat etmesinin ardından 6 çocuğuna tek başına bakıyor. Çocuklarından 3’ünün zihinsel engelli olduğunu ifade eden Çelik, diğer çocukların da çalışabilecek durumda olmadığını belirterek hem bakım sorumluluğu hem de geçim sıkıntısı nedeniyle hayatını tamamen çocuklarına adadığını söylüyor.

A5Cffacb 5Ece 4369 8Eac 94B0592Fa7D8

Engelli Çocuklarla Bakım Yükü Ve Günlük Sorumluluk

Emine Çelik, 6 çocukla tek başına ilgilenmek zorunda kaldığını ve özellikle engelli çocukların sürekli bakım gerektirdiğini belirtiyor. Çelik, “6 tane çocuğum var, 3 tanesi engelli, zihinsel engelli. Bir çocuğum da engelli değil ama o da çalışmıyor.” diyerek çocuklarının durumunu anlattı.

Çocukların kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olduğunu ifade eden Çelik, bu nedenle evden ayrılamadığını ve sürekli onların yanında bulunmak zorunda kaldığını dile getiriyor. Bu durumun hem fiziksel hem de psikolojik olarak kendisini zorladığını aktarıyor.

4B98E3B4 A231 4Ee7 8Be7 7616D52B4C9B

Geçim Sıkıntısı Ve Ekonomik Çıkmaz

Ailenin en büyük sorunlarından biri ekonomik yetersizlik olarak öne çıkıyor. Çelik, “Engelli çocuğumun maaşıyla geçinmeye çalışıyorum ama yetmiyor.” sözleriyle çalışamadığını ve tek gelirlerinin engelli maaşı olduğunu belirtti.

Artan hayat pahalılığı karşısında temel ihtiyaçların bile karşılanamadığını söyleyen Çelik, düzenli bir gelirin olmamasının yaşamlarını daha da zorlaştırdığını ifade ediyor. Aile, yetim maaşıyla da desteklenmeye çalışılsa da bunun yeterli olmadığı belirtiliyor.

C10E5297 28A5 48Ac A225 92D491281Ddd

Bodrum Katında Rutubetli Ve Sağlıksız Yaşam Koşulları

Ailenin yaşadığı evin bodrum katta olması nedeniyle ciddi sağlık ve yaşam sorunları yaşandığı söyleyen Çelik, “Benim evim zaten bodrum katıdır. Ne kadar temizlesem de rutubet kokuyor. Kapılarım kırıktı, hepsi çürümüş.” şeklinde konuştu.

Rutubet ve nemin evin tamamını etkilediğini, bu durumun özellikle çocuklarda sürekli hastalıklara yol açtığını belirtiyor. Yaşam alanının fiziksel olarak oldukça yıpranmış olduğu, temel onarımların dahi yapılamadığı aktarılıyor.

Cca701Bb 0D4F 4F44 8B75 3B01898Bf1Ae

Haşere Sorunu Ve Günlük Yaşamın Zorlaşması

Evde ciddi haşere problemi bulunduğu, özellikle yaz aylarında durumun daha da ağırlaştığı ifade eden Çelik, “Yataklarımızın altında hamam böcekleri var. Yazın akrepler içeri doluyor.” ifadesiyle yaşadıkları zorlukları aktardı.

Çocukların zihinsel engelli olması nedeniyle kendilerini koruyamadıklarını vurgulayan Çelik, bu yüzden sürekli gözetim sağlamak zorunda kaldığını söylüyor. Karınca, böcek ve akrep gibi canlıların evin içinde sıkça görülmesi günlük yaşamı daha da zor hale getiriyor.

94Ec98Da 1E42 4Fd5 Aa6A Bf5981602047

Isınma Sorunu, Altyapı Eksiklikleri Ve Evin Durumu

Aile, evin fiziki koşullarının da oldukça kötü olduğunu belirten Çelik, “Petekler çalışmıyor, ev çok eski. Her şey pahalı, hayat pahalı.” yorumuyla maddi olanaklarının çok yetersiz olduğunu vurguladı.

Van'da En Az 20 Bin Genç Gidiyor, Van Milyarlar Kaybediyor!
Van'da En Az 20 Bin Genç Gidiyor, Van Milyarlar Kaybediyor!
İçeriği Görüntüle

Evin ısınmadığını, peteklerin bozuk olduğunu ve kış aylarının çok daha zor geçtiğini aktarıyor. Ayrıca zaman zaman evin kanalizasyon sularıyla dolduğunu belirterek, “Benim evime de çok kez tuvalet suyu basmış.” değerlendirmesini yaptı.

Bu durumun hijyen koşullarını daha da kötüleştirdiği ve yaşam alanını sağlıksız hale getirdiği ifade ediliyor.

Befc55Dd C2D9 4410 9287 Fb3C78Bad7Ac

Günlük Yaşamda Çaresizlik Ve Yoğun Sorumluluk

Emine Çelik, hem çocuklarının bakımı hem de evin sorunları arasında kaldığını anlatarak, “Çocuklarıma mı bakayım, evimi mi tamir edeyim, geçimimi mi sağlayayım? Bilmiyorum.” sözleriyle yaşadığı zorluğu gözler önüne serdi.

Günlük yaşamının tamamen bakım ve mücadele üzerine kurulu olduğunu ifade eden Çelik, engelli çocukların sürekli gözetim gerektirmesi nedeniyle kendisinin hiçbir alanda rahat hareket edemediğini dile getiriyor.

37D65F56 Cf4A 4B96 A75C A2A45771A864

Aile Geçmişi Ve Sosyal Durum

Çelik, eşini yıllar önce kaybettiğini ve resmi nikâh bulunmadığını belirterek, “Eşim vefat etmişti. Resmi nikâhımız yoktu. Şu anda çocuklarım yetim maaşı alıyor.” diyerek çocukların mevcut durumda yalnızca yetim maaşı ile ayakta kalmaya çalıştığını söylüyor.

Bu gelirin de yaşam şartlarını iyileştirmeye yetmediğini ifade eden aile, temel ihtiyaçlarını karşılamakta dahi zorlandığını belirtiyor.

İletişim: Emine Çelik, 0 (537) 621 96 41

4D8C6D4A Aa30 4C82 A146 92C62B19460D

Muhabir: BELKIS YAYLA