İşitme engelli bireylerin ehliyet yenileme sürecinde karşılaştıkları bürokratik engeller, hak ihlali tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Mevzuata göre işitme engelli sürücülere, sağlık muayenelerinin ardından durumlarına uygun sürücü kısıtlama kodları işlenerek sağlık raporu düzenlenmesi gerekirken, uygulamada birçok vatandaş farklı illere sevk edilerek aynı işlemleri tekrar tekrar yaptırmak zorunda kalıyor.

Yaşadığı süreci Van Bölge Gazetesi'ne anlatan Van İşitme Engelliler Eğitim Kültür Spor kulübü yönetim kurulu üyesi Kemal Tokar, yıllardır sürücü belgesi kullandığını ancak ehliyetini yenilemek isterken ciddi mağduriyet yaşadığını söyledi. "Ben de yıllardır ehliyet sahibi bir işitme engelli bireyim. Süresi dolduğu için yenileme işlemlerini başlattım. İlk olarak Van'da hastaneye başvurdum. Buradaki sağlık kurulu beni Bitlis'e sevk etti. Bitlis'te onay almama rağmen bu kez Erzurum'a gönderildim. Erzurum'da yeniden sağlık kuruluna girdikten sonra ancak raporumu alabildim."

Gemini Generated Image J28Q26J28Q26J28Q

Mevzuat Açık, Uygulama Karmaşık

Tokar, yürürlükteki düzenlemelerin işitme engelli sürücüler açısından açık olduğunu ancak hastanelerde farklı uygulamaların mağduriyet yarattığını belirtti.

İşitme engelli sürücüler için gerekli sağlık kontrollerinin tamamlanmasının ardından sürücü belgesine uygun kısıtlama kodlarının işlenmesiyle işlemlerin tamamlanması gerektiğini ifade eden Tokar, buna rağmen farklı hastanelere sevk edilmelerinin hiçbir haklı gerekçesinin bulunmadığını dile getirdi."Aynı rapor için farklı illere gönderiliyoruz. Aynı işlemleri tekrar tekrar yaptırıyoruz. Bu süreç hem maddi külfet oluşturuyor hem de zaman kaybına neden oluyor."

"İletişim Sorunları Yetmezmiş Gibi Bir de Sevk Engeliyle Karşılaşıyoruz"

İşitme engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişimde zaten önemli iletişim sorunları yaşadığını belirten Tokar, ehliyet yenileme sürecinde karşılarına çıkan ek bürokratik engellerin yaşamlarını daha da zorlaştırdığını söyledi. Özellikle şehir dışına yapılan sevklerin ulaşım, konaklama ve refakatçi ihtiyacı nedeniyle birçok kişi için ciddi ekonomik yük oluşturduğunu belirten Tokar, bu durumun engelli bireylerin kamu hizmetlerine erişimini zorlaştırdığını ifade etti.

Van Sadece Van Gölü'nden İbaret Değil! İşte Kentteki Diğer Göller
Van Sadece Van Gölü'nden İbaret Değil! İşte Kentteki Diğer Göller
İçeriği Görüntüle

Talep: "Her İlde Aynı Uygulama Yapılsın"

Tokar, ehliyet yenileme sürecinin ülke genelinde standart hale getirilmesi gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu.

Tokar, gereksiz sevk uygulamalarının kaldırılmasını, sağlık raporlarının vatandaşların yaşadıkları illerde tamamlanmasını ve mevzuatın tüm hastanelerde aynı şekilde uygulanmasını istedi."Biz ayrıcalık istemiyoruz. Sadece kanunların herkes için aynı şekilde uygulanmasını istiyoruz. İşitme engelli bireyler gereksiz sevklerle mağdur edilmeden, yaşadıkları ilde ehliyetlerini yenileyebilmelidir."

Muhabir: Yasemin Dikici