Yerel yönetimlerin en temel görevlerinden biri, vatandaşlara sağlıklı yaşam koşulları sunmak ve altyapı hizmetlerini eşit biçimde dağıtmaktır. Ancak Türkiye’nin pek çok kentinde, özellikle büyükşehirlerde bu hizmetler adaletsiz bir biçimde dağılmaktadır. Van’ın merkezine yalnızca 15 dakikalık mesafede bulunan Bostan İçi Mahallesi, Düzyol Arpa Sokak’ta hâlâ kanalizasyon sisteminin bulunmaması, bu yapısal adaletsizliğin bir başka örneğidir. Ümit Kabal’ın ifadesiyle, “21. yüzyılda kanalizasyon sorununu konuşmak utanç vericidir.

Mahalle sakinleri, kanalizasyon sorununun yıllardır çözülmemesinden şikayetçi. Mahalle sakinlerinden Ümit Kabal, altyapı eksikliğinin hem yaşamı hem de sağlığı tehdit ettiğini belirtiyor:

“Yıllar önce ana hatları çektiler, ara sokaklara gireceğiz dediler. 10 yıl geçti, hâlâ bir gelişme yok. Belediyeye gidiyoruz, VASKİ’ye yönlendiriyorlar; VASKİ’ye gidiyoruz, belediyeye yönlendiriyorlar. Arada kaldık.”

Tınne2

“İlla birimi ölmeli?”

Yaşadıkları durumun utanç verici olduğunu dile getiren Kabal, şu ifadeleri kullanıyor:
“Yaz aylarında kokudan geçilmiyor. En basit bir arkadaşımı evime davet etmeye utanıyorum. Evimizin önünde açık kuyular var; çocuklar ve engelliler için büyük tehlike. Birinin ölmesi mi gerekiyor ki adım atsınlar?”

Mahalledeki en çarpıcı örneklerden biri ise engelli bir ailenin yaşadığı ev. Kabal, durumu şöyle anlatıyor:
“Engelli bir aile var; evlerinin önünde büyük bir kuyu bulunuyor. Koku ve pislikten dolayı evlerinin önünden dahi geçemiyorlar. Bu insanlar yıllardır unutulmuş durumda.”

Tınne5

“Atık su bedeli ödüyorum ama hizmet alamıyorum”

Ümit Kabal, her ay düzenli olarak fatura ödediklerini ancak karşılığında hiçbir hizmet alamadıklarını vurguluyor:
“Faturalarımıza atık su bedeli yansıtılıyor ama kanalizasyonumuz yok. Biz vergimizi ödüyoruz ama belediye görevini yerine getirmiyor. Kaçak kazı yapmamıza bile göz yumuyorlar, çünkü başka çaremiz yok.”

“Seçimden seçime kapımızı çalıyorlar”

Belediye yetkililerinin seçim dönemleri dışında mahalleyle ilgilenmediklerini ifade eden Kabal, şöyle diyor:
“Seçim dönemlerinde bir hafta boyunca evimizden çıkmıyorlar. Ama seçim bitince ortadan kayboluyorlar. Biz artık kandırılmak istemiyoruz.”

Van’da Mahalle Sakinlerinden Tepki: “O Pankartın Kime Ne Zararı Var?”
Van’da Mahalle Sakinlerinden Tepki: “O Pankartın Kime Ne Zararı Var?”
İçeriği Görüntüle

Tınne3

“Torpilin varsa hizmet var, yoksa bekle”

Kabal, hizmetlerin adaletli dağıtılmadığını da belirterek sözlerini şöyle tamamlıyor:
“Köylerde doğalgaz, parke taşı, altyapı var; ama merkeze 15 dakika mesafedeki bizde hiçbir şey yok. Eğer torpilin varsa hizmetin de var; yoksa kaderine terk edilirsin. Biz utanıyoruz ama artık susmayacağız. Van’ın merkezine yakın olmasına rağmen altyapı hizmetlerinden mahrum bırakıldık. Çözüm için belediye ve VASKİ’den somut adım bekliyoruz.”

Tınne6

Tınne4

Muhabir: EDANUR KUŞ