Ankara, uzun yıllardır Türkiye’nin farklı bölgelerinden göç alan kentlerin başında geliyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan Ankara’ya yönelen göçlerle birlikte Van ve Hakkari kökenli yurttaşların kentteki varlığı da yıllar içerisinde belirginleşti. Bu toplumsal yapı, hemşehri dayanışması ve kültürel örgütlenmelere de zemin hazırladı.

Bu kapsamda kurulan AVAHİ-DER, Ankara’da yaşayan Van ve Hakkari başta olmak üzere bölgeyle bağı bulunan hemşehriler arasında sosyal dayanışmayı geliştirmeyi ve kültürel bağları güçlendirmeyi hedefliyor.
Derneğin kuruluş bildiriminin geçtiğimiz yakın bir zaman diliminde Ankara Valiliğine teslim edildiği belirtildi.
Kültür, sanat, dil, sosyal dayanışma, gençlik ve çocuk çalışmaları derneğin öne çıkan faaliyet alanları arasında yer alıyor. Dernek, farklı kuşakları bir araya getirecek sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlemeyi, Ankara ile Van ve Hakkari arasındaki bağları güçlendirmeyi amaçlıyor.
Ankara uzun yıllardır nüfus ve sosyal hareketliliğin önemli merkezlerinden biri olmayı sürdürüyor. Van ve Hakkari’den farklı dönemlerde Ankara’ya gerçekleşen göçler de bu sosyal hareketliliğin bir parçasını oluşturuyor. AVAHİ-DER’in de bu yapı içerisinde Van ve Hakkari kökenli yurttaşlar arasında iletişim ve dayanışmayı güçlendiren bir çatı oluşturması hedefleniyor.
AVAHİ-DER’in resmi açılışı 27 Eylül Pazar günü Ankara’da gerçekleştirilecek. Açılış programında derneğin faaliyet alanları ve önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerinin de kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.





